Slik lures du av falske nettadresser

Dette gjør de for å svindle deg.

SVINDEL: Ved å føre musepekeren over lenka kan du se at ikke alt er som det skal. Foto: Kirsti Østvang
SVINDEL: Ved å føre musepekeren over lenka kan du se at ikke alt er som det skal. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Svindlere blir mer og mer kreative i måten de handler på for å lure sine ofre, og nå oppfordrer sikkerhetsekspert Kai Roer i CLTRe nordmenn om å være på vakt for falske nettsider.

En falsk nettside kan i enkelte tilfeller være en identisk kopi av den originale og det kan dermed være vanskelig for hvermansen å se at man ikke er på trygg grunn.

– Det skal godt gjøres å finne svindel på nettet som ikke involverer bruk av falske nettadresser. Kjennskap til metodene er viktig for å unngå å havne i fella, sier Roer i en pressemelding.

Han forteller at en vanlig metode svindlerne bruker er å opprette en nettadresse som inneholder et kjent navn, eller hvor domenet har navnelikhet med en kjent merkevare, og trekker frem et eksempel:

– Selv om for eksempel ordet «Microsoft» forekommer i en nettadresse, er det slett ikke sikkert at nettsiden du kommer til har noe som helst med Microsoft å gjøre

– Pek på lenka

Er du usikker på om en lenke er reell, har Roer et nyttig tips. Nemlig å peke på lenka med datamusa før du klikker på den.

– Når du fører pekeren din over en lenke, vil mange nettlesere vise adressen den fører til, for eksempel nederst i skjermbildet ditt. Her kan du se om det er samsvar mellom lenketeksten og den faktiske landingssiden .

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer