Slik lures du av falske nettadresser

Dette gjør de for å svindle deg.

SVINDEL: Ved å føre musepekeren over lenka kan du se at ikke alt er som det skal. Foto: Kirsti Østvang
SVINDEL: Ved å føre musepekeren over lenka kan du se at ikke alt er som det skal. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Svindlere blir mer og mer kreative i måten de handler på for å lure sine ofre, og nå oppfordrer sikkerhetsekspert Kai Roer i CLTRe nordmenn om å være på vakt for falske nettsider.

En falsk nettside kan i enkelte tilfeller være en identisk kopi av den originale og det kan dermed være vanskelig for hvermansen å se at man ikke er på trygg grunn.

– Det skal godt gjøres å finne svindel på nettet som ikke involverer bruk av falske nettadresser. Kjennskap til metodene er viktig for å unngå å havne i fella, sier Roer i en pressemelding.

Han forteller at en vanlig metode svindlerne bruker er å opprette en nettadresse som inneholder et kjent navn, eller hvor domenet har navnelikhet med en kjent merkevare, og trekker frem et eksempel:

– Selv om for eksempel ordet «Microsoft» forekommer i en nettadresse, er det slett ikke sikkert at nettsiden du kommer til har noe som helst med Microsoft å gjøre

– Pek på lenka

Er du usikker på om en lenke er reell, har Roer et nyttig tips. Nemlig å peke på lenka med datamusa før du klikker på den.

– Når du fører pekeren din over en lenke, vil mange nettlesere vise adressen den fører til, for eksempel nederst i skjermbildet ditt. Her kan du se om det er samsvar mellom lenketeksten og den faktiske landingssiden .

Dette fungerer dårlig når svindleren bruker en forkortet nettadresse, for eksempel via Bit.ly eller Tinyurl.com – mange gjør det for å kamuflere hvor lenken fører. Så her gjelder det å være på vakt og ikke trykke på noe som fremstår mistenkelig.

Sikkerhetseksperten advarer også mot nettadresser som inneholder «falske bokstaver», slik at en falsk lenke faktisk fremstår som ekte hvis man ikke ser nøye etter.

– De kriminelle utnytter at bokstaver i vårt latinske alfabet ligner veldig på bokstaver i det kyrilliske alfabetet som brukes i deler av Øst-Europa. Selv om bokstavene ser helt like ut for oss, betyr de vidt forskjellige ting for en datamaskin. Dette utnyttes til å lure deg inn på nettsider som er noe annet enn de utgir seg for, sier sikkerhetsekspert Roer.

Endrer adressefeltet

Google har i lang tid utforsket mulighetene til å endre hvordan URL-en vises i adressefeltet, og i en ny oppdatering av betaversjonen av nettleseren Chrome, vises kun selve domenet – blant annet for å tydeliggjøre om lenka er ekte eller falsk.

For eksempel blir https://www.dinside.no/data/advarer-mot-falsk-telenor-side/72004429 vist som dinside.no.

Overfor Dinside sier Roer at alt som kan gjøres for å hjelpe brukeren til å fatte mistanke til svindel, er bra, men at en utfordring er at de fleste av oss er mer opptatt av meninger enn fakta.

Nettvetts tre tips til å avsløre om en lenke er ekte:

  • Sjekk alltid nettadressen nøye før du logger inn.
  • Vær forsiktig med å følge linker på sosiale medier og lenker du mottar i e-post og SMS.
  • Vær kritisk også når du selv har tastet inn nettadressen.

Kilde: Nettvett.no

– Når Google implementerer en slik funksjonalitet, er det fordi de ønsker å samle inn data for bedre å forstå hvordan folks sikkerhet blir påvirket av hvordan nettadressen vises i nettlesere. Det mener jeg er et positivt tiltak. Så må vi akseptere at Google kan finne ut dette er en dårlig løsning når de har analysert dataene.

Ifølge CLTRes egen forskning er god opplæring kombinert med målinger, avgjørende for å redusere virksomhetens risiko for svindel.

– Målrettet arbeid reduserer antallet ansatte som klikker på phishing fra 40 prosent før opplæringen, til bare fire prosent etterpå. Jeg ser ikke bort fra at løsninger som disse som legges til i Chrome kan bidra til en videre reduksjon, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer