Slik måler du hvor rask nettlinje du har

Og hva betyr egentlig ping, jitter og alt det andre?

RASKT NOK? Mange betaler for mer fart enn det de får i praksis. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
RASKT NOK? Mange betaler for mer fart enn det de får i praksis. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når man kjøper et bredbåndsabonnement hjemme, står ofte prisen i stil med netthastigheten.

Men får du det du blir lovet? Det er det ikke alle som tar seg bryet med å sjekke. Det er heller ikke alle som vet at du kan kreve erstatning når nettlinjen er nede.

Flere feilkilder

Når du skal måle netthastigheten din, er det viktig å presisere at det du har fått oppgitt fra leverandøren din er teoretiske topphastigheter.

Eksempler på ting som kan gjøre at du måler tregere fart enn du har fått oppgitt, er at flere er koblet på det samme nettverket samtidig, at du ikke har gode signaler til ruteren eller at ruteren i seg selv er for svak til å levere den potensielle hastigheten.

Dessuten – du er heller ikke garantert at tjenesten du måler farten mot klarer å levere maks, for eksempel dersom flere måler nettfarten på samme tidspunkt eller nettet generelt har stor belastning. Det kan derfor være lurt å sjekke med flere tjenester, og flere tidspunkter på døgnet.

Hvor kan du måle?

POPULÆR: Ooklas speedtest.net er en mye brukt tjeneste for å måle hvor rask nettlinje man har. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
POPULÆR: Ooklas speedtest.net er en mye brukt tjeneste for å måle hvor rask nettlinje man har. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Det finnes mange tjenester som lar deg måle nettfarten med enkle grep. Den enkleste av alle er Netflix' nye verktøy, som du finner på fast.com. I det du åpner denne nettsiden, starter målingen der alt som vises er nedlastingshastigheten du får. Tjenesten finner også som app til iOS og Android.

Mest brukt er Ooklas Speedtest-tjeneste, som du finner på speedtest.net. Også her finner du apper for iOS og Android, og tjenesten måler hastigheten på nedlasting, opplasting og såkalt «ping» (mer om begrepene lenger ned). Hånd i hånd finner du pingtest.net som måler ping og såkalt «jitter».

Mange andre tjenester bruker Ooklas løsning i bunn, for eksempel nettfart.no eller bredbandsguiden.no.

Svenske bredbandskollen.se er et lignende alternativ, som også finnes som app. Den bruker vi ofte selv.

Hva betyr de ulike begrepene?

Det er flere ting som avgjør kvaliteten på nettlinjen din, og som vil påvirke ulike typer nettaktiviteter. Under er begrepene som brukes:

Nedlastingshastighet / Download speed:
For mange vil dette være den viktigste parameteren og er altså et mål på hvor raskt du kan laste ned ting fra nettet; sammenlignbart med toppfarten på en bil. Jo raskere nedlastingshastighet, desto kjappere vil det gå å laste ned store filer. Du vil også kunne dra nytte av bedre bildekvalitet fra strømmetjenester som YouTube eller Netflix.

I 4K: Netflix har flere serier i 4K-oppløsning, som krever mer nedlastingshastighet enn normalt. Eksempler er Breaking Bad, House of Cards og Marco Polo. Foto: ØYVIND PAULSEN
I 4K: Netflix har flere serier i 4K-oppløsning, som krever mer nedlastingshastighet enn normalt. Eksempler er Breaking Bad, House of Cards og Marco Polo. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


Merk altså at denne farten fordeles på enhetene som er koblet til nettverket hjemme, så hvis én strømmer 4K-Netflix på TV vil det være mindre igjen til de andre.

Hastigheten oppgis gjerne i Mbps; megabit pr sekund. Siden én byte er åtte bit, kan du dele tallet på åtte for å få det oppgitt i megabyte per sekund. Har du for eksempel 40Mbps, tilsvarer dette fem megabyte i sekundet, slik at det vil ta drøye tre minutter å laste ned en gigabyte.

Vil du strømme HD-innhold fra Netflix, anbefaler de minst 5 Mbps, mens du for 4K-innhold anbefales å ha minst 25 Mbps nettlinje. Det kan jo være greit å sjekke før du blåser av femsifret på en ny 4K-TV for å nyte Netflix i høyere kvalitet.

Opplastingshastighet / Upload speed
De som fortsatt bruker en ADSL-linje har som regel en langt lavere opplastingshastighet enn nedlastingshastighet. Dette er altså et mål på hvor raskt det går å laste opp filer til nettet fra ditt hjemmenettverk.

En svak hastighet her vil først og fremst merkes når du laster opp filer, for eksempel en video til YouTube eller tar nettbackup av hele bildesamlingen din. Eller om du har videosamtaler med andre.

Men det har lite å si om du bruker strømmetjenester, laster ned store filer eller lignende. Brorparten av nettaktiviteten for folk flest er nedlasting og ikke opplasting.

Ping
All trafikk på nettet sendes frem og tilbake i små datapakker mellom deg og mottaker, og ping er et mål på hvor lang tid det tar for én slik pakke å sendes tur/retur.

Verdien blir oppgitt i ms (millisekunder, altså tusendels sekunder), så her er det om å gjøre å ha så lav verdi som mulig.

Dette er ikke noe du vil merke veldig mye om du som regel kun surfer på nettet og den slags, men om du spiller mot andre over nettet er ping-tiden kritisk. Når du spiller på nett, sendes det hele tiden små datapakker fra alle spillerne, til serverne og ut til spillerne igjen.

De med høy ping-tid vil da oppleve det som kalles «lag» på populærspråket, altså der de andre spillerne ikke beveger seg jevnt, men hopper bortover på skjermen. Det er spesielt irriterende for eksempel i skytespill, siden det da blir mye vanskeligere å sikte. Du skal ikke langt over 50ms før det begynner å bli godt merkbart.

Ping kan også måles med terminal/bash/dos-kommandoen ping etterfulgt av et servernavn. Her har vi målt ganske jevn og lav ping til Dagbladets webserver. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
Ping kan også måles med terminal/bash/dos-kommandoen ping etterfulgt av et servernavn. Her har vi målt ganske jevn og lav ping til Dagbladets webserver. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Jitter
Jitter er et mål på variansen i ping-tidene og er derfor et slags mål på hvor jevn og stabil nettlinje du har. Også her er det optimalt med en verdi som er så lav som mulig.

Har du høy jitter, betyr det altså at ping-tiden (og dermed også netthastigheten) er veldig varierende. Det kan gjøre at strømmetjenester stadig vil skifte mellom ulike kvaliteter, og det kan også gi en dårlig opplevelse om du for eksempel strømmer spill via enheter som Nvidia Shield TV.

Spiller du på nett, kan du altså oppleve mye «lag» selv med rask ping-tid dersom jitter-verdien er for høy; ofte i form av «lag spikes» der alt plutselig blir veldig hakkete før det løsner opp igjen.

Hva kan du gjøre med svake resultater?

Merk at du først og fremst bør måle disse verdiene når ingen andre er koblet på nettet ditt.

Dersom du opplever at nedlastings- og opplastingshastigheten avviker mye i forhold til det du betaler for, anbefaler vi deg i første omgang å gjøre en test der du kobler PC-en til ruteren med kabel.

MED KABEL: Tviler på at du får full fart fra leverandøren din, bør du utføre målinger med kabel og ikke med trådløst nett. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
MED KABEL: Tviler på at du får full fart fra leverandøren din, bør du utføre målinger med kabel og ikke med trådløst nett. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Får du da fart som forventet, tyder det på at nettleverandøren leverer det den skal, mens utstyret ditt ikke holder tritt. I så fall kan det være en god investering å oppgradere ruteren til en mer moderne ruter; enten i form av en nyere standardruter fra leverandøren din, eller ved å kjøpe en selv. Det er også fordelaktig å bytte over til 5GHz-båndet om du har enheter og ruter som støtter det.

Men dersom du ikke når hastigheten du har blitt lovet også når du bruker kabel, bør du kontakte bredbåndsleverandøren din og be om å få det de lover, eller å få betale mindre om de ikke klarer å levere mer.

Har du høy ping-tid kan det skyldes flere ting. Det kan hjelpe å bruke kabel i stedet for trådløst, flytte deg nærmere ruteren om du bruker trådløst eller gå til anskaffelse av en mer moderne ruter. Er det lenge siden du har slått av ruteren, kan det også hjelpe å slå den av og på, mens du gjerne venter et minutt mellom de to.

Det kan også være verdt å avslutte alle programmer eller apper som kommuniserer med nettet, samt å dobbeltsjekke at ingen andre bruker nettet. Spillopplevelsen kan brått bli svakere dersom noen andre i huset ser på Netflix.

Ekstratips: Mange rutere tilbyr såkalt QoS, Quality of Service, der du kan velge hvilke enheter som skal ha prioritet i nettverket hjemme. Da kan du for eksempel sette høy prioritet på gaming-maskinen eller Xbox-en, mens øvrige enheter da kommer i annen rekke.

Flere tips finner du her:
Fem ting som kan ta knekken på WiFi
Tregt internett kan skyldes ruteren
Å bytte kanal kan få nettet til å gå raskere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer