Slik måler du hvor rask nettlinje du har

Og hva betyr egentlig ping, jitter og alt det andre?

RASKT NOK? Mange betaler for mer fart enn det de får i praksis. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
RASKT NOK? Mange betaler for mer fart enn det de får i praksis. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når man kjøper et bredbåndsabonnement hjemme, står ofte prisen i stil med netthastigheten.

Men får du det du blir lovet? Det er det ikke alle som tar seg bryet med å sjekke. Det er heller ikke alle som vet at du kan kreve erstatning når nettlinjen er nede.

Flere feilkilder

Når du skal måle netthastigheten din, er det viktig å presisere at det du har fått oppgitt fra leverandøren din er teoretiske topphastigheter.

Eksempler på ting som kan gjøre at du måler tregere fart enn du har fått oppgitt, er at flere er koblet på det samme nettverket samtidig, at du ikke har gode signaler til ruteren eller at ruteren i seg selv er for svak til å levere den potensielle hastigheten.

Dessuten – du er heller ikke garantert at tjenesten du måler farten mot klarer å levere maks, for eksempel dersom flere måler nettfarten på samme tidspunkt eller nettet generelt har stor belastning. Det kan derfor være lurt å sjekke med flere tjenester, og flere tidspunkter på døgnet.

Hvor kan du måle?

Det finnes mange tjenester som lar deg måle nettfarten med enkle grep. Den enkleste av alle er Netflix' nye verktøy, som du finner på fast.com. I det du åpner denne nettsiden, starter målingen der alt som vises er nedlastingshastigheten du får. Tjenesten finner også som app til iOS og Android.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer