Slik nullstiller du PC-en ved hver omstart

IT-sjefens våte drøm.

SKREKK OG GRU: Mye kan gå galt på en Windows-PC, spesielt hvis du liker å eksperimentere med programmer og innstillinger. Dette programmer nullstiller alle endringer hver gang du starter PC-en på nytt. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
SKREKK OG GRU: Mye kan gå galt på en Windows-PC, spesielt hvis du liker å eksperimentere med programmer og innstillinger. Dette programmer nullstiller alle endringer hver gang du starter PC-en på nytt. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om Windows har blitt både bedre og tryggere de siste årene, vil de fleste på ett eller annet tidspunkt oppleve at ting ikke alltid går på skinner.

Feil oppstår fra tid til annen, og det er ikke alltid like enkelt å vite hvordan man skal løse dem.

I det siste har vi for eksempel sett en rekke eksempler på programmer som krypterer alle filene og bakmenn som krever løsepenger for å dekryptere dem.

Reboot Restore Rx er på mange måter IT-avdelingens våte drøm, men vi tror at også mange andre vil sette pris på dette gratisprogrammet fra Horizon DataSys.

Det har nemlig kun én hensikt: Å nullstille alle endringer som har skjedd på PC-en, ved hver omstart.

LES OGSÅ: Gjør dette før du gir fra deg minnepinnen

Nullstiller på sekunder

Programmet legger seg som et ikon i systemverktøylinjen. Hvis du har administratorrettigheter i Windows kan du velge å deaktivere programmet - for eksempel hvis du vil installere programmer som skal være på plass også etter neste omstart.
Programmet legger seg som et ikon i systemverktøylinjen. Hvis du har administratorrettigheter i Windows kan du velge å deaktivere programmet - for eksempel hvis du vil installere programmer som skal være på plass også etter neste omstart. Vis mer


Programmet er dermed et ypperlig verktøy for deg som har i oppgave å vedlikeholde offentlige PC-er på for eksempel biblioteker, nettkaféer, klasse- og møterom, men også for alle som liker å eksperimentere med innstillinger og betaprogrammer, uten å frykte for konsekvensene. Selve nullstillingen er unnagjort på sekunder.

Merk imidlertid følgende: Alt du har produsert av dokumenter, lastet ned og jobbet med, blir også borte i nullstillingen. Løsningen blir da å lagre alt arbeidet ditt på en annen partisjon, nettverksstasjon, USB-minnepinne eller lignende.

Hvordan fungerer det?

Idet du installerer programmet lages et snapshot av hele systemet, en såkalt «baseline». Når det gjøres en endring et sted, for eksempel i en systemfil, bevares originaldataene i et beskyttet miljø.

Under installasjonen av programmet kan du velge hvilke partisjoner som skal beskyttes. Normalt vil det være systemdisken (C:). I vårt tilfelle kan vi i såfall lagre brukerfiler som vi vil ta vare på mellom hver omstart, på D:
Under installasjonen av programmet kan du velge hvilke partisjoner som skal beskyttes. Normalt vil det være systemdisken (C:). I vårt tilfelle kan vi i såfall lagre brukerfiler som vi vil ta vare på mellom hver omstart, på D: Vis mer


Selve gjenopprettingen skjer i et såkalt pre-os-miljø som startes før Windows starter. Filer som har blitt lagt til, blir rensket bort, og alt som er slettet og endret tilbakeføres i sin opprinnelige tilstand.

NULLSTILLER VED OPPSTART: Hele prosessen tar bare noen sekunder hver gang du starter PC-en på nytt. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
NULLSTILLER VED OPPSTART: Hele prosessen tar bare noen sekunder hver gang du starter PC-en på nytt. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Hvis du har administratorrettigheter på PC-en, kan du deaktivere programmet midlertidig. Mens det er deaktivert, kan du for eksempel installere noen nye programmer og gjøre andre endringer i Windows. Når du aktiverer programmet igjen, vil systemets nåværende tilstand utgjøre den nye baselinen. Også dette tar bare noen sekunder.

LES OGSÅ: Slik kan du se lagrede passord i nettleseren

Hemmelig oppskrift

Horizon Datasys bruker patentert teknologi, og er sparsommelig med å gi tekniske detaljer omkring løsningen. Men programmet jobber på sektornivå, ikke på filnivå, og det skal være noe av forklaringen på at snapshotting og nullstillingen skjer med minimal forsinkelse. Under vår test på en helt gjennomsnittlig rask PC, var det heller ikke mulig å måle forsinkelse ved installasjon og avinstallasjon av programmer.

Merk imidlertid følgende: Ingen programmer er feilfrie, og feil kan oppstå også i Reboot Restore Rx. Sørg derfor alltid for å ha backup av filer som er viktige for deg på eksterne lagringsmedier eller i nettskyen.

Del av større pakke

Og så til det store spørsmålet: Hvorfor gis programmet bort gratis? Jo, fordi det egentlig bare er en funksjon i et større program som koster penger. Drive Vaccine heter det, og byr på en god del ekstra funksjonalitet.

Reboot Restore Rx fungerer i Windows 2000 og nyere. Du finner mer informasjon og kan laste det ned fra Horizon Datasys.

Temaside: Datasikkerhet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer