Gratis Windows 10

Slik oppgraderer du gratis fra Windows 7

Gratistilbudet som offisielt ble lagt ned i 2016, er fortsatt mulig å utnytte.

Publisert

Har du fortsatt Windows 7 på PC-en din, risikerer du å gå en usikker fremtid i møte. Tilbake i januar 2020 avsluttet Microsoft støtten for det over ti år gamle operativsystemet, som betyr at det ikke lenger vil motta oppdateringer eller teknisk støtte fra Microsoft.

Kort fortalt vil PC-er med Windows 7 være svært utsatt for angrep som virus, skadevare og løsepengevirus fremover. På verdensbasis er det fortsatt over 30 prosent av Windows-brukere som bruker nettopp denne versjonen.

Den klare anbefalingen er å oppgradere til Windows 10, som er et sikrere operativsystem og som jevnlig blir oppdatert.

Mange kvier seg for å bruke over tusenlappen for en Windows 10-lisens, men det er ikke sikkert du må betale for å bytte ut det snart utdaterte Windows 7.

Ved lanseringen av Windows 10 i 2015 gjorde Microsoft det gratis for Home- og Pro-brukerne å oppgradere fra Windows 7 eller 8 – et tilbud som offisielt ble avsluttet i midten av 2016, men det har vært flere rapporter om at det fortsatt er mulig å oppgradere gratis.

Oppgradering til Windows 10

Vær klar over at det ikke er garantert at guiden under fungerer, så oppgraderingen gjøres på eget ansvar.

Tilbakemeldingene vi har lest på andre teknologisider, deriblant Windows Latest som nylig omtalte «smutthullet», tyder dog på at dette er en løsning som vil fungere for de fleste med Windows 7 Home eller Windows 7 Pro – og det i lang tid fremover.

Obs: Før du setter i gang bør du være oppmerksom på at PC-er med Windows 7 Home kun kan oppgraderes til Windows 10 Home, og 7 Pro til 10 Pro. Hva Enterprise-brukere gjelder, må de ta kontakt med IT-støtten på arbeidsplassen.

Som en ekstra sikkerhet bør du ha Windows 7-produktnøkkelen tilgjengelig, i tilfelle Windows 10-installasjonen ikke verifiseres automatisk.

Obs 2: Det kan være lurt å sikkerhetskopiere PC-en din før du starter oppgraderingen.

Obs 3: Er PC-en din kompatibel med Windows 10? I hovedsak er svaret på det spørsmålet ja, men det kan være tilfeller der PC-en har utdatert maskinvare. Du vil uansett bli varslet om det under installasjonsprosessen.

Microsofts offisielle krav for Windows 10 er:

  • Prosessor: 1 GHz eller raskere
  • Minne: 1 GB for 32-bit Windows eller 2 GB for 64-bit Windows
  • Lagringsplass: 32 GB eller mer
  • Grafikkort: DirectX 9-kompatibel eller nye med en WDDM 1.0-driver

Slik gjør du det:

1. Det første du må gjøre er å laste ned Windows 10, som du gjør via denne nettsiden. Under «Vil du installere Windows 10 på PC-en din?» trykker du på «Last ned verktøyet nå».

Slik oppgraderer du gratis fra Windows 7

2. Start programmet og velg «Oppgrader denne PC-en nå».

Obs 4: Hvis du har planer om å oppgradere flere PC-er, velger du alternativet under: «Opprett installasjonsmedium». Da er du forresten nødt til å ha en USB-minnepenn (eller blank DVD-plate) tilgjengelig.

3. Deretter følger du anvisningene på skjermen.

Stegene tar deg gjennom prosessen. For eksempel kan du selv bestemme hva du ønsker å beholde av filer og apper på PC-en. Ønsker du en ren installasjon av Windows 10, kan du følge denne guiden.

Merk at PC-en vil starte på nytt flere ganger under installasjonsprosessen.

4. Når installasjonen er fullført og du har satt opp WIndows 10, kan du se om operativsystemet er aktivert under Innstillinger Oppdatering og sikkerhetAktivering.

Sist oppdatert 2. januar 2021

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer