Har du vært like dum som meg og installert en betaversjon av macOS og så endt opp med en Mac som ikke vil starte? 🤦♀️Forresten, ikke installér betaprogramvare på en datamaskin eller mobil du er avhengig av, i tilfelle noe går galt.
Jeg vet ikke hva som gikk galt i oppdateringen, men da Mac-en startet på nytt, fikk jeg bare opp denne skjermen:

Uansett - hva gjør du da når Mac-en ikke vil starte og du har mange viktige filer du ikke er sikker på om du har tatt backup av (kremt, husk å ta backup)?
Genialt gjenopprettingsverktøy på Mac
I mitt tilfelle prøvde jeg først å reinstallere macOS via noe som kalles «macOS-gjenoppretting». Det er et verktøy du kommer til ved å trykke på Kommando-R når du starter Mac-en.

Har noe gått galt under oppdatering av macOS, er nemlig et triks å installere det på nytt. Bruker du gjennopprettingsverktøyet, kan du gjøre dette uten at filene på harddisken forsvinner.
Jeg prøvde først dette trikset, og hadde jeg hatt nok ledig diskplass, kunne nok artikkelen ha sluttet her. Men det hadde jeg ikke, så jeg fikk ikke installert operativsystemet på nytt. Så hva da?
Koble til Mac-en som ekstern disk
I macOS finnes det en funksjon kalt måldiskmodus som viste seg å være redningen. Apple beskriver den på følgende måte:

Dette Mac-programmet kan mer enn de fleste vet!
- «Bruk måldiskmodus for å få en Mac til å vises som en ekstern harddisk på en annen Mac, så du kan se gjennom og kopiere filer raskt og enkelt.»
Da var tanken at jeg skulle koble den ikke-fungerende Mac-en til en fungerende Mac, og så flytte filene over fra førstnevnte til sistnevnte.
Har du riktig kabel?
Først måtte jeg riktignok finne en kabel for å koble de to maskinene sammen.
Min jobbmaskin er en MacBook Pro fra 2015 med såkalt Thunderbolt-port. Lånemaskinen var nyeste utgave Mac mini med USB-C-port.
Jeg hadde en Thunderbolt-kabel, men trengte adapter, nærmere bestemt Apples Thunderbolt 2 til Thunderbolt 3 (USB-C) adapter, som koster 549 kroner.

Slik bruker du måldiskmodus
Gjør følgende på Mac-en du vil bruke som den eksterne harddisken:
- Slå på Mac-en, og trykk og hold umiddelbart på T-tasten mens den starter.
Når Mac-en går inn i måldiskmodus, viser den et stort Thunderbolt-, USB- eller FireWire-symbol på skjermen - som på bildet under.

Hvis datamaskinene er koblet til hverandre på riktig måte, skal Mac-en som er i måldiskmodus, nå være tilgjengelig som en harddisk på den andre Mac-en. Du har tilgang til den som en hvilken som helst annen harddisk, minnekort eller USB-minnepinne.
Hvis Mac-en som er i måldiskmodus ikke vises som en harddisk på den andre Mac-en, kan du åpne Diskverktøy (som du finner i Verktøy-mappen i Programmer-mappen) på den andre Mac-en.

Får du ikke tilgang på en mappe?
Når dette er gjort, skal det i teorien bare være å hente ut filene du har lagret på den andre Mac-en.
Jeg opplevde imidlertid at noen av mappene mine var låst, og de hadde en rød sirkel med minustegn på seg.

For å få tilgang til dem, trykket jeg på Kommando-I (Vis info). Under feltet Deling og rettigheter, trykket jeg på pluss-tegnet for å gi min bruker lese-rettigheter.
For min del løste problemet seg ved at jeg fikk slettet noen store filer på den ikke-fungerende Mac-en, og så startet jeg denne maskinen opp i macOS-gjenoppretting og installerte macOS på nytt.
OBS: Er det selve harddisken det er problemer med, er det lite trolig at måldiskmodus vil hjelpe deg.
