Slik rengjør du dippeduttene

Klissete tastatur eller svett spillkontroll?

Slik rengjør du dippeduttene
Publisert
Sist oppdatert

Forskere har bevist at mobiltelefoner har flere bakterier enn et toalettsete, og at bakteriene faktisk kan krype fra tastaturet og opp over hendene dine. Ja, dette er det forsket på - og bevist ...

Vi har hentet inn tips for hvordan du best kan rengjøre hjemmeelektronikken din.

Klar for rengjøring?

Mobiltelefon

Mobiltelefoner er yndet grobunn for bakterier. Forskning viser altså at det er mer bakterier på en mobiltelefon enn på et toalettsete, en skosåle eller et dørhåndtak. Ifølge en artikkel i britiske Daily Mail, kryr det av potensielt dødelige bakterier på mobiltelefonen. Kombinasjonen av hyppig håndtering og varmen som produseres av telefonene, gjør at de blir hjem til bakterier fra mange miljøer, som igjen formerer seg villig vekk ved de behagelige temperaturene.

Vi har sjekket hvordan Nokia og Sony Ericsson anbefaler sine kunder å rengjøre produktene deres.

- Man kan selvsagt rengjøre mobilen med jevne mellomrom, akkurat som man gjør med fjernkontrollen, tastaturet og bilnøklene. Det gjør man best med en rengjøringsserviett med en form for desinfeksjonsmiddel, lik de som man kan kjøpe for å rengjøre tastaturet, sier PR Manager i Sony Ericsson, Gustaf Brusewitz, til DinSide.

- Derimot skal man være meget forsiktig når det gjelder væske og fukt, og å åpne mobilen, da du risikerer å ødelegge den. Når en mobil slutter å fungere, skyldes det nemlig i mange tilfeller at det har kommet væske inn i mobilen, noe som også kan påvirke garantiretten, fortsetter Brusewitz.

Nokias kommunikasjonssjef Oskar Södergren, henviser til Nokias brukermanualer, hvor det står:

- Ikke bruk sterke kjemikalier eller vaskemidler til å rengjøre enheten. Bruk kun en myk, tørr klut til å rengjøre enhetens overflate. Dette gjelder både enheten, batteriet, laderen og alt tilbehør.

PC-en

Tastaturet på PCen er i likhet med mobiltelefonen et potensielt ormebol for bakterier. Men uansett om det er bakterieangrep du er redd for, eller om du ganske enkelt sliter med at tastene er så klissete at fingrene snart henger igjen, så bør tastaturet få seg en overhaling fra tid til annen. Ikke å forglemme musa og skjermen.

Microsoft anbefaler deg også å rengjøre vifter, strømforsyning og liknende et par ganger i året. Oppsamlet støv i viftene kan føre til at kjøleegenskapene avtar, som igjen kan gjøre at systemet senker ytelsene for å holde temperaturen nede, eller i verste fall kan du risikere brann. Du kan rengjøre PCen med et blåseredskap - mer detaljert rundt hvordan du gjør dette, kan du lese i denne artikkelen.

I denne artikkelen kan du lese mer om rengjøring av bærbare PCer.

- Det kan kjøpes mye på markedet i dag som kan benyttes, men det finnes også gode produkter i husholdingen som gjør nytte, sier kundeserviceleder i Acer Computer Norway AS, Frode Martinsen, til DinSide.

- JIF Universal er et slikt produkt og kan benyttes til rens av LCD, CRT, keyboard og mus. I prinsipp bør produkter uten kjemikalier benyttes og rens bør så gjøres med forsiktighet, sier Martinsen videre.

Her er Martinsens tips:

 • Skjermer må settes inn med et tynt forstøvet lag av for eksempel overnevnte produkt og bruk så vanlig tørkepapir, eller en klut av bløtt materiale til å tørke ren skjermen.

 • Tastatur på bærbare kan renses med samme teknikk som over, men husk kun tynt lag med "renseveske". Glem heller ikke at produktet bør være avslått før en begynner. Snu produktet forsiktig opp ned, og klapp forsiktig på den, eller beveg forsiktig på tastene for å få løs støv og smuler som kan ligge under tastene. Her er det selvfølgelig viktig å være varsom slik at taster ikke løsner og faller av, eller skader påføres tastaturet.
 • Tastatur til stasjonære maskiner kan så renses på samme måte, men tåler naturlig nok mer røff håndtering enn de bærbare maskinene.
 • Museplaten på de bærbare maskinene kan også renses med JIF Universal og tørkes ren. Ofte løser en slik prosess plager med hoppende kursor eller kursor som danser rundt på skjerm under bruk.
 • Mest vanlig problem på bærbare maskiner i dag er da støv i selve viften og dette har klart en sammenheng med bruksområder den utsettes for. Her finnes det "PC-Puter" som benyttes som liggeflate og som forhindrer at støv kommer inn i produktene. Man kan også her gjøre et forsøk på å rense denne enkelt selv, men dersom det allerede har dannet seg en lag av støv i viften, må denne leveres inn til autorisert verksted for å få hjelp til dette. Her kan du lese mer om rengjøring av bærbare PCer.
 • En ekstern mus kan tørkes ren, men de fleste eksterne mus i dag er av type laser, så en dusj med JIF og tørk er det eneste man kan gjøre med disse.
 • Spill

  Håndkontroller og andre typer spill - som Nintendo DS og Sony PSP - er utsatt ikke bare for din egen skitt, men også utsatt for spilleglade venner og venners venners skitt ... med andre ord: En potensiell bakteriebombe. Og lørdagskos kombinert med spillmoro kan vel også gjøre sitt til at håndkontrollen trenger seg en rens.

  Vi tok kontakt med supporttjenesten hos Nintendo i Norge for å høre hvordan vi kan rengøre spillkontrollen og DSen.

  - Det er mange måter å gjøre dette på, men det spørs hva som er skittent. Dersom det er knappene, er det best med en elektronikkspray, så ikke kortet inni kontrollen blir skadd. Dette er veldig sensitiv elektronikk, og det er fort gjort at den blir fuktskadd. Microfiberklut fuktet med vann skulle også gå bra, er svaret vi får hos Nintendos supporttelefon.

  Denne må ikke bli utsatt for fuktighet i det hele tatt, så vær varsom ved rengjøring av DSen. Foto: Kristin Sørdal
  Denne må ikke bli utsatt for fuktighet i det hele tatt, så vær varsom ved rengjøring av DSen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


  Det kan også være lurt å la håndkontrollen tørke godt, før du fyrer den opp igjen. Men hva med DSen, hvordan rengjør vi denne best?

  - Den skal ikke bli utsatt for fuktighet i det hele tatt, ifølge Nintendo support. Elektronikkspray er det beste også her, da blir det ikke noe fuktighet, og den er veldig effektiv til å fjerne møkk med.

  Skjermen på DSen bør få en litt annen behandling enn knappene; her holder det med en fuktig klut, ifølge Nintendos supporttelefon.

  LCD-skjermer

  DinSide har testet rengjøringsmiddel for LCD-skjermer, og dette produktet fungerte utmerket - og kan godt brukes på vanlige skjermer og TV'er og på CD og DVD-plater.

  Husk at det er best å rengjøre skjermen mens den er slått av; da risikerer du ikke å sprute væske inn i den strømførende elektronikken, og mindre statisk elektrisiktet gir best resultat.

  Ifølge TV-ekspert Christian Uhre ved Sony Center i Oslo, er microfiberklut det viktigste redskapet for å holde LCD-skjermen ren.

  - Man kan faktisk bruke Jif, men det anbefales ikke, sa Uhre til DinSide i fjor, i forbindelse med en artikkel om rengjøring av LCD-skjermer. Da er det imidlertid svært viktig at man ikke sprayer det på skjermen, men på kluten. Sprayer du på skjermen vil det renne og sette spor, forklarte han videre.

  Litt vann på microfiberkluten gjør imidlertid også jobben - kanskje vel så bra.

  Her er Uhres rengjøringstips for LCD-skjermer:

  1. Bruk aller helst mikrofiberklut

  2. Oppbevar kluten på et egnet sted, og bruk den kun til skjermer
  3. Ikke bruk våt klut - fukt den forsiktig
  4. Det kan lønne seg å kjøpe en egnet spray
  5. Ikke bruk makt, men trykk forsiktig
  6. Rengjør skjermen ofte. Da øker du levetiden

  Beskytt gjerne linsen med et filter - så slipper du riper og skitt på selve linsen.
  Beskytt gjerne linsen med et filter - så slipper du riper og skitt på selve linsen. Vis mer


  Kamera

  Det er få ting som er så irriterende som en udefinerbar prikk på alle julebildene - eller alle sommerbildene for den saks skyld.

  Det finnes flere forskjellige produkter for rensing av linsen på kameraet; fra rensevæske i flaskeform til spesielle våtservietter. Det enkleste og rimeligste i lengden, er vel å investere i en mikrofiberklut.

  Før du går i gang med kluten, bør du imidlertid blåse ren linsen med en blåsebelg eller liknende, for å få bort eventuelt løst rusk.

  Tørk så av linsa i sirkelbevegelser med microfiberkluten, fra midten og utover. Gjenta dette helt til du ser at linsen er ren. Vær påpasselig med at du vender på kluten slik at du hele tiden får en ren side ned mot linsen; dersom du gnikker med den samme enden av kluten hele tiden, kan du risikere å ripe opp linsen med rusk som har hoppet fra linsen og over på microfiberkluten.

  Kamerahuset kan du tørke av med en veldig lett fuktet klut - men vær varsom med fuktighet rundt knapper og åpninger.

  Dersom du ikke har et UV-filter på speilreflekslinsen din allerede, bør du vurdere å anskaffe deg en. Et slikt filter beskytter linsen mot riper og skitt, og det er dessuten lettere å rengjøre et flatt filter enn en konveks linse.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer