Slik selger du feriebildene

Du kan tjene en god slant hvis tar noen blinkskudd i sommer.

Publisert
Sist oppdatert

De fleste har nå skaffet seg et digitalkamera, og sannsynligvis vil de fleste knipse enda flere bilder i år enn de gjorde i fjor.

Enkelte bilder vil du selvsagt beholde for deg selv, men kanskje er det også en del bilder som du gjerne kunne ha delt med andre. Dette kan du faktisk tjene penger på.

For - det finnes haugevis av nettsteder som tilbyr såkalte "stock photos" som hvem som helst kan kjøpe og bruke til det de måtte ønske.

Hvor tror du de får bildene fra?

Fra de som tar bilder, selvsagt. Og de får selvsagt sin del av kaka.

>> Les også: Slik tar du bedre bilder

Du må også være flink til å merke bildene dine med relevante stikkord


Varierende priser

Prisene for et bilde varierer fra nettsted til nettsted. Felles for de fleste er at kjøperne må betale mer jo større format de ønsker. Prisene starter som regel på $1 pr bilde, og går opp til både $20 og $30 for et bilde i solid størrelse som kan brukes til plakater og magasiner.

Hvor mye fotografen sitter igjen med varierer på samme måte, og på vår jakt etter kandidater fant vi alt fra 20% til 80%, der det igjen kunne være variasjoner innenfor hvert nettsted. Med andre ord kan du brått tjene en hundrings hver gang ett av dine bilder lastes ned i stort format, og blir dine bilder veldig populære, kan ferieturen fort være inntjent dersom du har tatt gode bilder underveis.

Ved å laste opp bilder for salg fraskriver du deg selvsagt rettighetene til bildet - du risikerer for eksempel å se bildet ditt bli brukt på en reklameplakat i Oslos gater (ja, til og med for et politisk parti du aldri ville ha funnet på å stemme på), på et plateomslag eller på en vilkårlig nettside.

Hvordan tjener du mest?

Det er flere faktorer som spiller inn. Det første er hvor stor del av kaka du sitter igjen med som fotograf, men også hvor høye priser nettstedet tar og hvor mye de selger, som igjen er avhengig av prisnivå og generell trafikk på siden. Merk også at et høyt antall bilder tilgjengelig ikke nødvendigvis er positivt for deg som skal selge bilder.

>> Les også: Tjen penger på kroppen din

Du må også være flink til å merke bildene dine med relevante stikkord, for det er disse stikkordene som ligger til grunn når folk går inn for å søke etter bilder. Her er det bare å være kreativ. La oss ta forsidebildet til denne artikkelen som eksempel:

Foto: Marcello U.
Foto: Marcello U. Vis mer


Hva tenker du på? Det er selvsagt innlysende med "beach", "ocean" og "children", men bildet forteller også om "love", "friends", "dreaming", "brother", "young", "future", "care" og sikkert hundre ord til. Som sagt; vær kreativ og tenk litt ut av boksen.

Som bruker vil du også bli populær hvis du har lastet opp mange gode bilder. Da er du kanskje så heldig å havne på diverse topplister, eller som bokmerke hos de som kjøper bilder.

Husk imidlertid at enkelte nettsteder gir deg større andel av kaka om de får bildene eksklusivt hos seg (at du ikke laster dem opp på flere sider, altså), og at du må være den rettmessige eieren av bildet og har innhentet tillatelse fra folk som kan identifiseres.

>> Les også: Tjen penger på nyhetstips

6 nettjenester

Vi har lett rundt på nettet etter populære tjenester (såkalte Microstock-tjenester) og funnet fem utenlandske og én norsk tjeneste. La oss begynne med sistnevnte.

YAY Micro er et nyoppstartet norsk bildebyrå som foreløpig er ganske små sammenlignet med resten av nettstedene under, men som kanskje vil være desto mer attraktivt for kjøpere som vil ha bilder av steder i Norge. Her får fotografen 50% av salgssummen, som varierer fra ¤1 til ¤30 avhengig av størrelse. Med andre ord - laster du opp 10 bilder og alle 10 blir solgt i full størrelse til 3 kjøpere, tjener du rundt 3.500 kroner. Utbetaling skjer via PayPal eller Moneybookers.

YAY Micro ser ut til å ta i mot det meste av bilder, og kan være et godt sted å starte for en amatørfotograf.

URL: http://yaymicro.com/
Betingelser: http://yaymicro.com/view.action?page=faq

Som sagt har vi også funnet noen store internasjonale aktører. Vi har målt pulsen på trafikken deres via Alexa.com, som gir en pekepinn på hvor populære de er:

Slik selger du feriebildene


Slik selger du feriebildene


iStockPhoto ser med andre ord ut til å være mest populær. Prisene varierer fra $1 til $20 avhengig av størrelse, og du får 20% av inntektene, med mulighet for 40% hvis du blir en såkalt "exclusive contributor". I det ligger det at du kun tilbyr bildene dine hos iStockPhoto, og at du har gjort 250 salg med over 50% tilfredshet fra kjøperne. Her kan du også selge vektorgrafikk, flashfiler, lyd og video (HD-klipp koster $70 å kjøpe). Utbetaling skjer enten via PayPal/Moneybookers eller til et Mastercard du kan få fra nettstedet og bruke som et vanlig Mastercard.

iStockPhoto slipper ikke til hvem som helst. Når du registrerer deg må du ta en quiz og laste opp tre av dine beste bilder, så blir du vurdert som selger.

URL: http://www.istockphoto.com/index.php
Betingelser: http://www.istockphoto.com/sell-stock-photos.php

Shutterstock har en litt annerledes tilnærming og satser på abonnementer for kjøperne sine. Det gjør at de sannsynligvis kjøper flere bilder enn om de kjøpte ett og ett, og prisen du får pr nedlasting er $.25 (en drøy krone), med oppgradering til $.30 når du har tjent $500. Du får også 20% av abonnementskostnaden dersom du tipser noen som tegner abonnement, og dersom du tipser andre som begynner å selge bilder, får du $.03 for hver nedlasting deres bilder står for.

URL: http://www.shutterstock.com
Betingelser: http://submit.shutterstock.com/

Slik selger du feriebildene


Dreamstime har bilder som blir dyrere jo flere som laster ned, så hvis noen av bildene dine blir veldig populære vil du tjene mer og mer på dem. Andelen til fotografen ligger på 50% (60% ved ekslusivitet), og prisene ligger mellom $1-3 for nye bilder og $4-7 for bilder som er lastet ned mer enn 100 ganger (variasjon med bakgrunn i størrelse). Det er mulig å tjene ekstra gode penger fordi kjøperne kan kjøpe rettighetene til bildene (slik at de fjernes fra Dreamstime), og da er prisen fra $350 og oppover (=$175 og oppover til deg).

URL: http://www.dreamstime.com/
Betingelser: http://www.dreamstime.com/sell

Fotolia er en annen aktør, som har priser fra $1-200, avhengig av størrelse, fotografens popularitet, og om kjøpere eventuelt vil selge bildene videre, f.eks. som trykk på t-skjorter. Mellom 33% og 80% går til fotografen og øker i takt med antall salg.

URL: http://www.fotolia.com/
Betingelser: http://www.fotolia.com/Info/Pricing#item_8

Stockxpert er sistemann ut og tilbyr 50% til fotografen flatt. Prisene varierer fra $1 til $15 for vanlige bilder, og opp til $100 for utvidede lisenser, som du altså får halvparten av. Stockxpert selger også abonnementer, og nedlastinger som skjer via abonnementer gir deg $.30 i kassa.

URL: http://www.stockxpert.com/
Betingelser: http://www.stockxpert.com/info.phtml?f=help&s=8_10

Bruker du en lignende nettjeneste? I så fall - la oss høre det i debatten under artikkelen (ingen affiliate-linker, takk).


Denne artikkelen ble første gang publisert i juli 2008.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer