Slik sikrer du eposten mot tyver og svindlere

Tyvene bruker mange metoder for å stjele din epost. Vi har tips til hvordan du sikrer deg. Av: Emil Gulbrandsen

Hacket: Det er mye informasjon som kan stjeles via epost. Møter du dette synet har du sannsynligvis ikke vært forsiktig nok.
Hacket: Det er mye informasjon som kan stjeles via epost. Møter du dette synet har du sannsynligvis ikke vært forsiktig nok. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Mange utgir seg for andre personer i «scam mails». I det siste har de også begynt å ringe, sier Tone Bakås, seniorrådgiver i Norsk Senter for Informasjonssikring (NORSIS).

Bakås sikter til tyvene som prøver å stjele informasjon fra deg. Hacking av epost er en av metodene de bruker. Personer ringer også rundt og utgir seg for å være Microsoftansatte, der de sier de har oppdaget en feil som de skal hjelpe med. Men egentlig vil de bare installere programmer som gjør at de kan ta informasjon.

– Når de bruker så mye ressurser for å stjele informasjon, er det tydelig at det er mye verdt. Aldri gi fra deg brukernavn og passord, sier Bakås.

Microsoft-svindlerne prøvde å lure DinSides journalist, hør opptaket av hvordan de går frem.

Spiller på følelser

I bildet har vi et eksempel på en typisk Scam mail. Mange epost-tjenester har innebygd spamfilter som luker ut slike eposter. I eposten på bildet blir jeg lovet penger om jeg hjelper denne unge foreldreløse personen. Higen etter rikdom kan føre til ubehagelige overraskelser dersom man følger instruksene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer