Windows Defender

Slik sikrer du Windows 10 mot løsepengevirus

En av de viktigste funksjonene i Windows Defender, er skrudd av som standard. Slik aktiverer du den.

HINDRER MAPPETILGANG: Løsepengevirus ønsker ofte å kryptere brukerfilene dine, og ber deg betale for at de skal låses opp. Med denne funksjonen får ikke viruset tilgang til brukerfilene dine, og får derfor ikke gjort noen skade på dem. Skjermdump: Dinside
HINDRER MAPPETILGANG: Løsepengevirus ønsker ofte å kryptere brukerfilene dine, og ber deg betale for at de skal låses opp. Med denne funksjonen får ikke viruset tilgang til brukerfilene dine, og får derfor ikke gjort noen skade på dem. Skjermdump: Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av de største truslene på nett de siste par årene, har vært såkalte løsepengevirus, eller «ransomware», som er den internasjonale betegnelsen.

Dette er uhumske programmer som angriper PC-en og gjør verdifulle brukerfiler (bilder, dokumenter, videoer og andre personlige filer) uleselige.

For å gjøre dem leselig igjen, forlanger programmet at du betaler penger til bakmenn, ofte i bitcoins eller annen usporbar valuta.

Windows Defender, Microsofts sikkerhetsløsning i Windows 10, har innebygd vaksine mot slik uønsket aktivitet. En av funksjonene kan rett og slett nekte ukjente og potensielt farlige programmer tilgang til mappene som inneholder brukerfilene dine, og dermed eliminere faren for at innholdet blir uleselig.

Slik aktiverer du funksjonen

Av en eller annen grunn har Microsoft valgt å deaktivere denne funksjonen som standard. Det betyr at du selv må aktivere den. Det er heldigvis enkelt.

#1: Høyreklikk på Defender-ikonet (skjoldet) i systemstatusfeltet på oppgavelinjen, og velg Åpne:

Slik sikrer du Windows 10 mot løsepengevirus

#2: I boksen som dukker opp klikker du på Virus og trusselbeskyttelse:

Slik sikrer du Windows 10 mot løsepengevirus

#3: Klikk på Innstillinger for virus- og trusselbeskyttelse:

Slik sikrer du Windows 10 mot løsepengevirus

#4: Bla det ned til seksjonen Kontrollert mappetilgang og skyv bryteren til På-posisjon:

Slik sikrer du Windows 10 mot løsepengevirus

Hva er det egentlig som skjer?

Når du har skrudd på Kontrollert mappetilgang, vil de personlige mappene Dokumenter, Bilder, Videoer, Musikk, Skrivebord og Favoritter - samt de tilsvarende fellesmappene, bli immune mot angrep.

Du kan i tillegg legge til dine egne mapper ved å klikke på Beskyttede mapper og Legg til en beskyttet mappe.

Godkjente apper og programmer vil derimot få tilgang. Microsoft har en egen liste over apper og programmer som er «vennligsinnede», og du vil derfor neppe oppleve problemer etter at du har aktivert funksjonen.

Hvis du likevel skulle oppleve at ditt favorittprogram ikke får tilgang til å åpne og behandle filer i de aktuelle mappene, kan du trykke på Tillat en app gjennom Kontrollert mappetilgang og Legg til en tillatt app.

Artikkelen ble først publisert i 2017. Sist oppdatert mai 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer