Slik sletter du informasjon fra Google

Hvis du finner noe du ikke liker i en søkemotor.

KAN SØKE:  Du kan søke om å få fjernet overraskende innlegg som kommer opp i søke-resultatene i Google når du søker på ditt eget navn. Foto: NTB scanpix
KAN SØKE: Du kan søke om å få fjernet overraskende innlegg som kommer opp i søke-resultatene i Google når du søker på ditt eget navn. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å søke på sitt eget navn i en søkemotor, er noe de fleste har gjort.

Dette kan fort by på flere ubehagelige overraskelser, i form av gamle innlegg du trodde var borte for lenge siden.

Så hva kan du gjøre, og hva er rettighetene dine?

LES OGSÅ: Ti kjekke Google Maps-triks

Du kan søke om fjerning selv

EU-domstolen avgjorde i fjor at du skal kunne kreve at søkemotorer avindekserer navnet ditt. Indeksering vil si prosessen som ordner et sett med data slik at det blir mulig å gjenfinne de basert på ulike søke-kriterier.

Som en følge av EU-avgjørelsen har Google laget et skjema som alle som ønsker å fjerne noe fra søkemotoren kan fylle ut. Dette kan for eksempel dreie seg om innlegg under nettsaker som man ønsker ikke skal dukke opp i et Google-søk.

Datatilsynet understreker at dette dreier seg om fjerning av av søketreff - det fjerner ikke kilden som søketreffet kommet fra. Ønsker du at innlegget ditt skal bli helt borte, må du selv gå inn å fjerne dette. Er det snakk om noe du ikke kan fjerne selv, bør du ta kontakt med slettmeg.no.

Ifølge dommen kan privatpersoner bringe saken inn for domstolene eller nasjonale personvernmyndigheter dersom ikke Google etterkommer kravet om sletting, opplyser Datatilsynet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer