Slik søker du smartere i Spotify

Søk etter artister, album, låter, plateselskap, år eller sjanger.

SMART: Det er en mengde søkefunksjoner i Spotify, men de ligger godt skjult. Her søker vi etter all musikk gitt ut mellom 1980 og 1989. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SMART: Det er en mengde søkefunksjoner i Spotify, men de ligger godt skjult. Her søker vi etter all musikk gitt ut mellom 1980 og 1989. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spotify inneholder etter sigende noe sånt som 24 millioner låter.

Da sier det seg selv at søking byr på trøbbel. Søker du for eksempel etter "Bad", får du opp både artister, album og låter som inneholder ordet. Og Michael Jacksons låt og album havner langt ned på listen.

Men Spotifys søkefelt inneholder langt mer funksjonalitet enn mange tror.

Slik bruker du Spotifys "hemmelige" søkefunksjoner.

Få med deg: Google har åpnet musikk- og filmbutikken sin i Norge

#1: Søk etter artist, album eller låt

Ved å skrive "artist:", "album:" eller "track:" før søkeordet ditt, kan du angi om det er en artist, album eller låt du er ute etter.

SJEKK FØRST: Listen som dukker opp mens du søker er fin å ha, så husk å sjekke den før du trykker enter. Da forsvinner den.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SJEKK FØRST: Listen som dukker opp mens du søker er fin å ha, så husk å sjekke den før du trykker enter. Da forsvinner den. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

For eksempel:

  • "artist:bad" – få opp alle artister med "bad" i navnet, som Nick Cave & The Bad Seeds og Bad Religion.
  • "album:bad" – få opp alle album med "bad" i navnet, som Michael Jacksons Bad og Bastilles Bad Blood.
  • "track:bad" – få opp alle låter med "bad" i navnet, som Justin Biebers All Bad og M.I.A sin Bad Girls.

Ordet "bad" bør selvfølgelig byttes ut noe mer eksakt om det ikke er for eksempel Michael Jackons Bad du er ute etter. Og sett sammensatte navn mellom gåseøyne ("") for å få eksakte treff. Gåseøynene vi bruker i artikkelen for å gjengi søkene, må du ikke ha med.

#2. Sortér søkene

Dette høres sikkert banalt ut for mange, men kan spare deg for mye frustrasjon: Bruk muligheten til å sortere de ulike kolonnene alfabetisk!

Over hele Spotify listes musikken opp i fem kolonner, som alle kan sorteres ved å trykke på overskriften. Ved å for eksempel trykke på Artist-kolonnen vil den sortere seg alfabetisk, og gi deg alle søketreff fra samme artist under hverandre.

Dette er ikke bare kjekt under søk, men også når du ruller gjennom lange spillelister. Og husk at Spotify søker mens du skriver, og gir deg en fin, sortert liste under søkefeltet. Sjekk gjerne denne før du trykker enter.

Bruker du Spotify på mobilen og lurer på hvor mye du kan lytte med abonnementet ditt?

#3: Søk etter år

Å søke etter konkret musikk er én ting, men takket vært metadataen i Spotifys arkiv kan man søke etter helt andre ting. Årstall, for eksempel, med "year:".

RETRO: Skal du på 70-tallsfest? 40-årslag? Eller vil du se hva slags musikk som kom ut samme år som du ble født? Spotify disker opp. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
RETRO: Skal du på 70-tallsfest? 40-årslag? Eller vil du se hva slags musikk som kom ut samme år som du ble født? Spotify disker opp. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


"year:1974" gir deg alle låter utgitt i 1974. Kanskje en måte å lage en artig spilleliste til et 40-årslag? Du kan også angi en tidsepoke, for eksempel "year:1970-1979" for å lage den ultimate 70-tallsfesten.

Ved å kombinere dette med sorteringsfunksjonen, kan du også se hvilke låter fra et år eller periode som er mest populær. Og den kan kombineres med andre søkeparametre, noe vi skal komme tilbake til.

#4: Søk etter sjangere

Dette er godt skjult, men Spotify deler faktisk opp musikken sin inn i sjangere. Det skal være nesten tusen av dem, og du finner en komplett liste i dette Google-dokumentet Spotify har laget.

Bruk søkeordet "genre:" og legg til for eksempel blues, jazz eller death metal. Også langt mer spesifikke og til dels obskure sjangere er med, som våre favoritter post-rock, IDM og screamo.

Men listen inneholder naturlig nok hull, som dubstep, og ikke forvent at du og Spotify er helt enige i hvilke låter som tilhører hvilke sjangere.

#5: Søk etter plateselskap

Er du over snittet interessert i musikk, er du kanskje opptatt av plateselskaper. Med søkeordet "label:" kan du få opp alt som er utgitt av et bestemt selskap, for eksempel "label:constellation".

EGOTRIP: Søk opp deg selv fra andres PC-er, og spill din egen musikk på deres anlegg. Muhaha. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
EGOTRIP: Søk opp deg selv fra andres PC-er, og spill din egen musikk på deres anlegg. Muhaha. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Plateselskaper holder seg ofte til visse sjangere eller stiler, så å søke etter flere artister i stallen til de som gir ut dine favoritter, kan være en fin måte å oppdage ny musikk på.

Hvilket plateselskap som har gitt ut en plate, finner du ved å gå inn på plata og lese den lille skriften under låtlista.

#6: Søk etter brukere, eller deg selv

Ved å bruke "spotify:user:" kan du søke opp et brukernavn. For eksempel finner du undertegnede med "spotify:user:tanteposa".

Det vi bruker funksjonen til selv, er å nettopp søke opp oss selv. Da får vi opp alle spillelistene våre, og kan musikalsk kapre fester med egne favoritter, på andres anlegg. Alltid like populært.

Spotify-spillelistene dine ligger ute – slik gjemmer du deg

#7: Bruk AND, OR og NOT

Operatører for og, eller og ikke fungerer i Spotify, også. Du kan legge "AND", "OR" og "NOT" mellom andre søkekriterier for å virkelig søke som en proff. Merk at ordene må være i store bokstaver.

FILTRER: Har du lange spillelister kan du trykke CTRL-F for å filtrere dem.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FILTRER: Har du lange spillelister kan du trykke CTRL-F for å filtrere dem. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


For eksempel: "album:bad AND artist:michael jackson". Som forsåvidt er en overdreven vanskelig måte å finne albumet på. Mer aktuelt er for eksempel "artist:moby NOT year:2000-2014", for å finne artistens tidligste utgivelser.

#8: Søk i spillelister

I tillegg til å søke i Spotifys databaser, kan du søke i dine egne spillelister. Bare trykk CTRL-F i spillelisten din, eller velg Filter i Edit-menyen.

Filteret fjerner da alt som ikke gir treff med hva du skriver inn. For eksempel for å bare spille låtene fra én bestemt artist i favorittlista di.

Her får du enda flere tips og triks til Spotify!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer