Webapper på PC

Slik sparer du flere gigabyte på PC-en din

De ukjente appene som ikke tar opp plass på PC-en din og som alltid er oppdatert.

NETTAPP: Det ser faktisk ut som den vanlige Spotify-appen for Windows 10, men det er faktisk Spotify Web Player i app-drakt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
NETTAPP: Det ser faktisk ut som den vanlige Spotify-appen for Windows 10, men det er faktisk Spotify Web Player i app-drakt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Mange mobilapper er ikke noe mer enn et skall for nettsiden til den aktuelle tjenesten, og i flere tilfeller er det like greit bare å bruke nettleseren i stedet for å installere en app.

Visste du at det også er mulig på PC-en din? Både Windows 10 og macOS har egne appbutikker som tilbyr alt fra meldingsapper som Slack til kontorverktøy som Office 365 - apper du like gjerne kan bruke i nettleseren. Bare med Office-pakken kan du spare flere gigabyte ved i stedet å bruke nettleseren, og så kommer apper som Spotify, Netflix og Slack som også tar en bit av lagringsplassen på PC-en din.

Det er her nettapper, eller progressive web apps (PWA), som er det faktiske navnet, kommer inn. Nettapper er kort fortalt nettsider som gjøres om til og oppfører seg som egne programmer. De fungerer uavhengig i et eget skall og har grunnleggende funksjoner som skrivebordsvarsler.

Mange nettapper, som Slack, støtter skrivebordsvarsler.
Mange nettapper, som Slack, støtter skrivebordsvarsler. Vis mer

Enn så lenge er de riktignok ikke like avanserte som dedikerte apper. Blant annet er det ikke alle som fungerer uten nett, men samtidig er det jo blitt slik at majoriteten av dagens apper faktisk krever at enheten din er på nett.

Lett som en plett

Å komme i gang med nettapper er faktisk ganske enkelt. Alt du trenger er en nettleser som støtter PWA-er, som for eksempel Google Chrome, Vivaldi og Microsoft Edge (betautgaven), og det fungerer både i Windows 10 og macOS.

I denne guiden viser vi hvordan det fungerer i Chrome og Edge, for Google og Microsoft har to litt forskjellige tilnærminger til nettapper. I Chrome ser du kun valget om å installere en nettside som en app når nettsiden har ilagt støtte for det.

I Edge kan du installere hvilken som helst nettside som en app.

Slik gjør du det i Chrome:

Åpne en PWA-nettside. For eksempel Dagbladet.no.

Slik sparer du flere gigabyte på PC-en din

Du vil nå se et «+»-tegn helt til høyre i adressefeltet. Trykk på det og velg «Installer». Og vips, er Dagbladet.no en egen app på datamaskinen din:

Slik sparer du flere gigabyte på PC-en din

Slik gjør du det i Edge:

  • Åpne en nettside. For eksempel Dagbladet.no
  • Trykk på de tre prikkene øverst til høyre og velg «Apper».
  • Deretter velger du «Installer denne siden som en app».

Enkelt og greit:

Du kan installere Dinside.no som en app på PC-en din.
Du kan installere Dinside.no som en app på PC-en din. Vis mer

Under kan du se flere eksempler på nettsider vi har installert som apper på PC-en. Alle appene du ser i oppgavelinjen på det første bildet, er installert som nettapper.

Fordeler og ulemper

Så hvorfor skal du velge nettapper i stedet for å installere Spotify, Slack, e-post, Twitter og andre nettsider? Noen fordeler er at nettappene ikke tar opp lagringsplass på datamaskinen din, og de er alltid oppdaterte, slik at du slipper å styre med oppdateringer i Microsoft Store og Mac App Store.

Ellers er det ganske tydelig at Outlook i nettleseren kjører litt lettere på PC-en enn det tungdrevne Outlook-programmet som er en del av Office-pakken til Microsoft.

Samtidig er de ikke uten ulemper. Først og fremst at mange av appene ikke fungerer når PC-en ikke er på nett, som gjør at du ikke kan søke i e-posten din i Outlook - ei heller laste ned sanger til Spotify og videoer til Netflix.

Men hvem vet, kanskje er det noe som kommer i fremtiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer