Internett via mobilnettet?

Slik sparer PC-en data

Har du hyttebredbånd eller deler 4G-nettet via mobilen? Da må du kjenne til denne PC-innstillingen.

HYTTEKONTOR: Noen av oss må jobbe også når vi er på hytta, og da gjerne på PC via mobilnettet. Det kan fort bli dyrt om du ikke kjenner disse triksene. Foto: Bjørn Eirik Loftås
HYTTEKONTOR: Noen av oss må jobbe også når vi er på hytta, og da gjerne på PC via mobilnettet. Det kan fort bli dyrt om du ikke kjenner disse triksene. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om vi skriver 2020 og vi er på nett hele døgnet, er det fortsatt slik at de aller fleste mobilabonnementer kommer med en begrensning på hvor mye data du kan laste ned innenfor en gitt periode.

Overskrider du denne, stiger telefonregningen ofte brutalt fort, eventuelt blir linja dramatisk mye tregere.

Spesielt nå i sommermånedene, når mange av oss er mye borte fra heimen, kan dette bli en utfordring. Spesielt hvis man deler sin mobile internettoppkobling med andre i bilen, på hytta eller i teltet.

Heldigvis kan man enkelt få mobilen til å bruke mindre datatrafikk ved å gjøre noen enkle innstillinger, noe vi har forklart deg tidligere.

Men hva om man bruker PC-en mot en delt 4G-linje? Windows og programmene er jo sjelden optimalisert for mobilt bredbånd med datakvoter? Neida, men det finnes heldigvis løsninger for sånt også.

Slik gjør du det

I Windows 10 finnes det en godt gjemt bryter du kan aktivere om du er koblet til et nett med kvotebegresning, som gjør at PC-en laster opp og ned mindre data fra nettet.

Du finner den om du går inn i Innstillinger, WiFi. Trykk deretter på nettet du er oppkoblet til. Skroll nedover til du finner innstillingen «Forbruksmålt tilkobling». Om du aktiverer denne, forteller du Windows at nettverket du er koblet til akkurat nå er kvotebasert.

Slik sparer PC-en data

Windows vil heretter bruke mindre data på følgende vis:

  • Windows laster ikke ned oppdateringer automatisk på en forbruksmålt tilkobling. Om det finnes en oppdatering tilgjengelig, må du aktivt trykke på nedlastingsknappen for å laste den ned.
  • Apper du har kjøpt og lastet ned fra Windows Store oppdateres ikke automatisk. Dette gjelder imidlertid ikke nettlesere og annet du har lastet ned utenfor Windows Store.
  • Som standard kan Microsoft bruke din nettforbindelse for å distributere Windows-oppdateringer til andre brukere (såkalt peer-to-peer). Det gjøres ikke med denne funksjonen aktivert.
  • Det kan hende at flisene i startmenyen ikke oppdateres.
  • Øvrige apper kan også begrense sin databruk basert på denne innstillingen.

Merk at det også kan være smart å aktivere denne funksjonen om du sitter på en veldig treg nettlinje, om du ikke ønsker at Windows-oppdateringer og annet skal spise av den lille båndbredden som er tilgjengelig. Eller om du bare ønsker å velge selv når Windows skal laste ned oppdateringer.

Sett en datagrense

Enten du har aktivert funksjonen eller ikke, kan du også sette en grense for hvor mye data som maksimalt skal brukes på den aktuelle oppkoblingen innenfor en viss tid. Du vil da få en advarsel når du nærmer deg grensa og kan dermed få god kontroll over databruken.

Gå tilbake til innstillinger, WiFi. Under oppkoblingen din finner du knappen merket «Databruk». Trykk, så får du oversikt over hvilke apper og programmer som bruker mest data, og kan angi en felles, maksimal datagrense. I tilfellet vårt har vi satt 5 GB som datagrense for våre sju dager på hytta.

Slik sparer PC-en data

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer