Slik stjeles passordene dine

Ber du nettleseren huske passordene dine? Da tar det sekunder å avsløre dem med dette gratisprogrammet.

Slik stjeles passordene dine
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du mister eller blir frastjålet en datamaskin i 2009 handler det om langt mer enn et tap av et fysisk stykke maskinvare. For mange er datamaskinen blitt ens mest personlige eiendel, og tanken på at uvedkommende får tilgang til personlige dokumenter, eposter, arbeid, bilder og filmer, er mye verre enn å måtte bla opp noen tusenlapper for en ny maskin.

For å hindre at du blir kledd helt naken er det selvfølgelig svært viktig at du sørger for å ha sikkerhetskopier av dataene dine. Du kan få eksterne harddisker med en pris pr gigabyte på 66 øre, og det finnes svært enkle backup-programmer som er gratis.

Her er det altså ingen unnskyldning.

Ophcrack finner innloggingspassordet

Å få tilgang til Windows-innloggingen din er ikke noe stort problem for uinnvidde med litt teknisk innsikt. Hvis du har et enkelt passord kan for eksempel gratisprogrammet Ophcrack finne det på minutter. Vi omtalte programmet i forbindelse med en sak som hadde en litt annen vinkling; hvordan du selv kan finne ditt eget passord dersom du hadde glemt det.

Her kan man selvfølgelig gjøre det langt verre for tyven ved å bruke lange passord bestående av en kombinasjon av tall, spesialtegn og bokstaver. Man kan også kryptere mapper som inneholder personlig informasjon ved hjelp av gratisprogrammet TrueCrypt. Da holder det ikke å vite innloggingspassordet til Windows, og TrueCrypt-passordet er langt verre å bryne seg på.

"Secrets" som er superenkle å avsløre

Men har man først fått tilgang til Windows-skrivebordet ditt, er det i neste omgang svært enkelt å finne passordene til nettstedene du har besøkt, spesielt hvis du har falt for fristelsen å be nettleseren huske passordene dine. Gratisprogrammet SIW, for eksempel, forteller tyven det meste om maskin- og programvaren i PC-en, inkludert lagrede brukernavn og passord i Internet Explorer, under seksjonen "Secrets":

Slik stjeles passordene dine


Hvis du i tillegg bruker samme brukernavn og passord på mange steder, blir det samtidig svært enkelt for tyven å gjette seg til innlogginger andre steder.

Svar nei!

For å være på den trygge siden bør du svare nei på spørsmålet om å lagre passord i nettleseren, eventuelt hyppig renske både historikk, informasjonskapsler og lagrede passord. Det gjør du fra menyen i nettleseren. Velg Security - Delete Browsing History, og sørg for å huke av for passord-sletting.

Slik stjeles passordene dine


Du kan eventuelt også be programmet CCleaner å slette lagrede passord hver gang du skrur av PC-en - og det er kanskje fristende når du ser hvor enkelt det er å avsløre dem...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer