Passordlekkasje

Slik tar hackere over norske nettkontoer

Mange benytter samme passord overalt, slik rammes de.

LEKKASJER: Informasjon om e-postkontoer og passord ligger åpent på nett i søkbare databaser. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
LEKKASJER: Informasjon om e-postkontoer og passord ligger åpent på nett i søkbare databaser. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

- Man ser det ofte omtalt som et godt råd at du ikke skal bruke samme brukernavn og passord på flere nettsteder, men det er sjelden jeg har sett konkrete eksempler på hva som kan skje dersom du gjør det, sier Geir Petter Gjefsen, leder for forbrukertrygghet i Finn, til Dinside.

Nå ønsker han å advare mot dette. Gjefsen omtaler passordvanene som «et samfunnsproblem», og sier at dette eksempelet viser konkret hva som kan skje hvis du bruker samme passord overalt. Så dette er ikke et problem som kun er relatert til Finn, snarere tvert imot.

Avslørte kontoovertakelser

Bakgrunnen for advarselen er flere hendelser på Finn.no der flere brukere har opplevd at kontoene deres er blitt tatt over av andre personer.

- Vanligvis har vi kunnet relatere «angrep» med kontoovertakelser til utsendelse av falske SMS, men det har ikke vært tilfelle nå. Vi undret oss litt hvordan svindlerne har fått tak i brukernavn og passord, men så fant vi det ut ved en tilfeldighet, forteller han.

Det Finn gjorde var å søke opp brukernavnene til personer som var rammet av kontoovertakelser. Da fikk de treff i passordlekkasjer som ligger åpent på nett. Finns leder for forbrukertrygghet tror at all informasjonen stammer fra lekkasjer hos Spotify. Han understreker at opplysningene ikke er hentet fra Finn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer