Slik tester vi kameraer!

Du har kanskje lurt på hvordan vi tester kameraer? Vi tar en rask gjennomgang av hva vi ser etter i et godt kamera.

Publisert
Sist oppdatert

Her i DinSide har vi alltid vært opptatte av å skrive testrapporter som alle kan ha utbytte av, enten du er gjennomsnittsbruker eller mer avansert bruker av teknologiene. Å finne riktig balansegang kan være en utfordrende oppgave, og tester av digitalkameraer er naturligvis ikke noe unntak i så måte.

Felles for det meste av testingen vi foretar; det være seg digitale kameraer, mobiltelefoner, blekkskrivere eller videokameraer, er at vi prøver å simulere vanlig bruk. ”Vanlig bruk” kan være så mangt, og det er selvsagt forskjell på brukeren som kjøper et avansert speilreflekskamera til 15.000 og en som kjøper et lommekamera til 2.000 kroner. Dette er noe vi prøver å ta hensyn til, og derfor kritiserer vi for eksempel de manuelle fokusegenskapene til Sony HDR-HC3 (HD-kamera til 15.000), mens vi ser litt mellom fingrene på det når det gjelder billigere videokameraer.

Slik tester vi kameraer!


Vi har ingen avanserte laboratorier med lysmålere eller programvare som måler støynivå og matematisk sentrum, men det betyr ikke at vi ikke tester kameraene godt. Vi har i årenes løp testet hundrevis av kameraer, og har hele tiden lyttet til hva dere lesere mener er viktig å teste. Som regel tester vi et enkelt kamera i en uke eller to, og vi bruker det flittig enten det er på søndagstur, på fest eller makrofotografering av noen maur i hagen. Som regel tar vi flere hundre bilder i alle slags lysforhold, og mange av motivene er de samme fra gang til gang.

For det meste bruker vi kameraene på automatiske innstillinger, men vi prøver også ut alt av funksjoner og forteller om det vi synes er ekstra bra eller ekstra dårlig. Vi prøver å holde omtalene relativt korte og konsise sammenlignet med mange andre og skriver derfor ikke om hver eneste funksjon, men vi prøver å trekke frem det som gjør kameraet spesielt godt – eller spesielt dårlig.

Slik tester vi kameraer!


Når vi så skal bedømme kameraet, gir vi, i tillegg til terningkast, delkarakterer fra 1-10 på noen kriterier. Disse er: Bildekvalitet, brukervennlighet, funksjoner, konstruksjon, ytelse og valuta for pengene. Kameraene blir målt mot andre kameraer av samme type og cirka samme prisklasse, der et kamera som er på det jevne vil få 5-6 av 10 poeng. Med andre ord er våre karakterer ofte strengere enn de du finner andre steder. Mange andre bruker bare den øverste tredjedelen av skalaen, men vi prøver å bruke hele - deler vi ut en toer på terningen, ja så er det fordi det finnes andre kameraer i klassen til akkurat samme prisen som er bedre på de fleste punkter.

Hva ser vi så etter? Vi tar punkt for punkt og ser på noen av problemstillingene:

Bildekvalitet

Bildekvaliteten er det som til syvende og sist teller mest, og vi vektlegger det derfor mer enn de andre punktene. Her er det flere ting å se etter – spesielt på kompaktkameraer med små CCD-brikker er støy i bildene ofte et problem. Vi ser også spesielt på hvordan bildene blir med automatiske innstillinger – hvor godt fungerer den automatiske hvitbalansen og lysmålingen? Hvordan er dynamikken i bildene – forsvinner det detaljer i de mørkeste og/eller de lyseste områdene? Hvordan ser det ut i hjørnene på bildet – avtar skarpheten markant, og blir bildet mørkere (vignettering)? Hvor skarpe er bildene? Er det programvare i kameraet som skarper opp bildene, og blir det i så fall for mye av det gode? I tillegg ser vi på optiske fenomener som kromatisk feilbrytning, der kontrastrike kanter ofte får et lilla eller rosa skjær, eller tønneeffekt der parallelle linjer blir buet på grunn av egenskaper ved objektivet. I hver omtale legger vi et dusin bilder tatt med kameraet slik at du kan bedømme selv hvor god du synes bildekvaliteten er.

Brukervennlighet

Vi vurderer også hvor godt kameraet er å bruke. Det gjelder spesielt menyer – hvor logisk er de bygd opp, og kreves det mange trykk for f.eks. å endre hvitbalansen eller velge lang lukkertid? Finnes det hurtigtaster slik at du for eksempel raskt kan slå av blitsen? Er zoomkontrollen behagelig og presis å bruke? Har kameraet en utforming som gjør at det ligger godt i hånda? Kan kameraet opereres med én hånd? Har kameraet noen hjelpefunksjon? Er det mulig å velge norsk språk? Hvor lett er det å overføre bilder til PC – må kameraet stå i en krybbe, eller kan du koble til med hvilken som helst USB-kabel?

Konstruksjon

Slik tester vi kameraer!


Denne karakteren samsvarer ofte litt med brukervennlighetkarakteren, men går på mer konstruksjonsspesifikke ting. Hvor solid virker kameraet? Har det god skjerm? Er blitsen plassert i god avstand fra objektivet slik at graden av røde øyne reduseres? Er batteri og minnekort godt skjermet? Er på-knappen laget slik at kameraet ikke vil slå seg på mens det ligger i lomma? Får du et solid grep når du holder kameraet? Har kameraet det du trenger av inn- og utganger? Er objektivet lyssterkt?

Funksjoner

Her ser vi på hva kameraet tilbyr av funksjonalitet. Har du mulighet til å ta blender- og lukkerprioriterte bilder? Kan du ta over styringen når autofokusen ikke klarer jobben? Hvor gode er zoomegenskaper, vidvinkel og makrofunksjon? Har kameraet bildestabilisator? Hva med innbakte funksjoner som fjerning av røde øyne, beskjæring av bilder, endring av fargene etc.? Bracketing?

Ytelse

Her er det ofte store forskjeller. Hvor rask er oppstartstiden? Hvor lang tid tar det fra du trykker inn utløserknappen til bildet blir tatt? Hvor rask er autofokusen, hvordan håndterer den dårlige lysforhold og hvor mye tregere blir den ved innzooming? Hvor rask er seriefotofunksjonen, og hvor lang tid bruker blitsen på å lade seg opp og være klar til neste bilde? Hva med batterikapasiteten?

Valuta for pengene

Her prøver vi å angi hvorvidt kameraet er verdt den siste femhundrelappen ekstra – en karakter som er myntet litt på om prisen for kameraet er rett. Et lommekamera til 4.000 er som regel bedre enn ett til 2.500, men er forskjellene store nok til å rettferdiggjøre prisforskjellen? Likeledes vil et kamera til et par tusenlapper score høyt dersom det er på høyde med hva som er vanlig for de som koster tusenlappen mer.

Trenger du hjelp til å velge nytt kamera, er denne siden et godt utgangspunkt. Der finner du, foruten lenker til alle kameraomtalene våre, lenker til noen av våre tjenester som for eksempel Kameravelgeren, Fotoordboka og Fotodoktoren.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer