Slik unngår du de farlige gratisprogrammene

Lei av at PC-en oversvømmes av uønskede programmer og verktøylinjer? Her er noen gode råd.

PASS OPP FOR FEILKLIKK: Det er ikke alltid like enkelt å finne knappen som fører til riktig nedlasting.
PASS OPP FOR FEILKLIKK: Det er ikke alltid like enkelt å finne knappen som fører til riktig nedlasting. Vis mer
Publisert

En av de store fordelene med Windows-plattformen er at det finnes dataprogrammer som dekker nesten alle tenkelige og utenkelige behov. Det finnes til og med gode gratisprogrammer som fikser det meste.

Hvis du har litt peiling, er det fullt mulig å fylle PC-en med alt fra gode kontorprogrammer til bilde- og videoredigeringsprogrammer og spill - uten at det koster deg en krone.

Den store haken er at det blir stadig vanskeligere å gjøre det uten at du får en haug med uønskede vedheng med på kjøpet.

Samleside: Gratisprogrammer

Gratis koster

Det er nemlig slik at når noe er gratis, er det ofte (minst) en liten hake ved det. I Windows-verdenen er det spesielt to «knep» som benyttes flittig av utgivere av gratis programvare:

1. Vanskelig tilgjengelig nedlasting. Det kan godt hende at det står DOWNLOAD med store bokstaver, men klikker du på teksten blir du ofte ledet et helt annet sted. Nedlastingslenken du ser etter er ofte godt skjult, og står gjerne med liten skrift nederst, eller kommer først fram på neste side.

Skal du klikke på Gratis nedlasting, Start nedlastingen eller Download Now? Svaret er ikke alltid like åpenlyst.
Skal du klikke på Gratis nedlasting, Start nedlastingen eller Download Now? Svaret er ikke alltid like åpenlyst. Vis mer

2. Innbakte ekstraprogrammer og -funksjoner. Er du av dem som bare trykker OK, OK og OK raskest mulig når du installerer programvare? Da er faren stor for at du har samtykket til at PC-en din blir fylt av ting du absolutt ikke har lyst å ha der.

Årsaken til at utgiveren bruker slike knep er enkel: Det handler om å tjene penger.

JAVA fra Oracle har fått mye kritikk for å inkludere en verktøylinje i nettleseren som ikke alltid er like enkel å fjerne igjen.
JAVA fra Oracle har fått mye kritikk for å inkludere en verktøylinje i nettleseren som ikke alltid er like enkel å fjerne igjen. Vis mer

Å gi bort programvare er dårlig butikk, men hvis halvparten trykker på feil lenke når de skal laste ned, og dermed ender opp med å installere noe helt annet, kan det bety at utgiver får inntekter fra tredjepart. Det samme gjelder for innbakte ekstraprogrammer og ekstrafunksjoner.

Mange vil kalle dette dirty tricks, men skikkelig dirty blir det ikke før det installeres skit du ikke en gang fikk spørsmål om. Jo da, slike programmer finnes i hopetall, og det er vel ikke til å legge skjul på at de ofte er knyttet til lugubre aktiviteter, for eksempel piratvirksomhet.

Laster du for eksempel ned et program som lar deg se alle filmkanalene gratis, må du regne med at det følger med litt rusk og rask, for å si det forsiktig.

Så hva skal man gjøre for å unngå å få uønskede vedheng når du installerer gratisprogrammer? Her er våre råd.

#1: Velg anerkjente nedlastingssteder

Download.com, Filehippo.com, Cnet.com, MajorGeeks.com, SnapFiles.com, Fileforum.com.

Disse nettstedene har en ting felles: De er anerkjente og trygge nettsteder der du finner svært fyldige programvarebiblioteker. Her skal alt være testet og fritt for virus, blant annet. Freeware skal være gratis, og er tydelig merket hos dem alle.

#2: Trykk aldri NEXT, NEXT og OK uten å lese teksten

Å installere et program er nesten alltid en prosess som innebærer at du skal lese gjennom en lisensavtale og svare bekreftende - eller nektende - på noen spørsmål.

Oftere og oftere innebærer dette spørsmål om du vil installere tredjepartsprogrammer, som sjelden har noe som helst å gjøre med det programmet du holder på å installere. Det gjelder også de anerkjente nedlastingsstedene! Derfor: Ta deg tid til å lese hva det spørres om under installasjonsprosessen, og trykk aldri OK eller Neste før du er sikker på at det ikke er huket av for ting du ikke ønsker.

Filehippo.com er et fint sted å lete etter gratisprogrammer. De har også en egen oppdateringssjekk som sørger for at du alltid har siste versjon av programmene.
Filehippo.com er et fint sted å lete etter gratisprogrammer. De har også en egen oppdateringssjekk som sørger for at du alltid har siste versjon av programmene. Vis mer

#3: Tenk deg alltid minst to ganger om før du trykker

Leter du etter nedlastingslenke på en nettside, er det svært sjelden at det er den som er merket DOWNLOAD med fete typer. Trykk aldri på nedlastingslenken før du er sikker på at du trykker riktig. Nesten alltid krever det at du leser teksten og holder tunga rett i munnen.

#4: Tipset over alle tips

Ninite.com lar deg velge mellom mer enn 100 populære gratisprgrammer, som kan installeres uten risiko, og uten et eneste spørsmål.
Ninite.com lar deg velge mellom mer enn 100 populære gratisprgrammer, som kan installeres uten risiko, og uten et eneste spørsmål. Vis mer

Vi har omtalt Ninite.com mange ganger før, og vi gjør det igjen. Dette fantastiske nettstedet lar deg velge mellom en rekke av de mest populære gratisprogrammene som finnes. Huk av for de du ønsker å installere, trykk Install - og resten går av seg selv. Og det beste av alt: Alle uønskede vedheng er luket bort for deg, så du får bare det du ber om. Les mer om Ninite.

Hva om du allerede har tråkket feil?

Det skal godt gjøres å alltid gå klar når du installerer nye programmer. Og har du en ny PC, ble den garantert levert med demoprogrammer du ikke ønsker å bruke. Heldigvis lar de fleste seg avinstallere greit fra kontrollpanelet. Og hvis ikke det går, bør du sjekke ut programmet PC Decrapifier, som vi har omtalt i denne artikkelen.

Lykke til!

Artikkelen har vært publisert tidligere. Oppdatert sist 11. desember 2016

Les også:
Du trenger ikke piratkopiere
Fortsatt ekstremt mange som bruker gammel Windows

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer