Slik unngår du de farlige gratisprogrammene

Lei av at PC-en oversvømmes av uønskede programmer og verktøylinjer? Her er noen gode råd.

PASS OPP FOR FEILKLIKK: Det er ikke alltid like enkelt å finne knappen som fører til riktig nedlasting.
PASS OPP FOR FEILKLIKK: Det er ikke alltid like enkelt å finne knappen som fører til riktig nedlasting. Vis mer
Publisert

En av de store fordelene med Windows-plattformen er at det finnes dataprogrammer som dekker nesten alle tenkelige og utenkelige behov. Det finnes til og med gode gratisprogrammer som fikser det meste.

Hvis du har litt peiling, er det fullt mulig å fylle PC-en med alt fra gode kontorprogrammer til bilde- og videoredigeringsprogrammer og spill - uten at det koster deg en krone.

Den store haken er at det blir stadig vanskeligere å gjøre det uten at du får en haug med uønskede vedheng med på kjøpet.

Samleside: Gratisprogrammer

Gratis koster

Det er nemlig slik at når noe er gratis, er det ofte (minst) en liten hake ved det. I Windows-verdenen er det spesielt to «knep» som benyttes flittig av utgivere av gratis programvare:

1. Vanskelig tilgjengelig nedlasting. Det kan godt hende at det står DOWNLOAD med store bokstaver, men klikker du på teksten blir du ofte ledet et helt annet sted. Nedlastingslenken du ser etter er ofte godt skjult, og står gjerne med liten skrift nederst, eller kommer først fram på neste side.

2. Innbakte ekstraprogrammer og -funksjoner. Er du av dem som bare trykker OK, OK og OK raskest mulig når du installerer programvare? Da er faren stor for at du har samtykket til at PC-en din blir fylt av ting du absolutt ikke har lyst å ha der.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer