Under en lunsj nylig fikk vi nytt fjes på Facebook. Plutselig var det hodet til Tone Damli Aaberge som var vårt profilbilde. Men vi er ikke Tone Damlie Aaberge, og vi er heller ikke utpregede tilhengere av musikken hennes.
Vi hadde med andre ord blitt offer for det som ofte kalles "facerape". Et stygt ord på et stygt og utbredt fenomen, hvor andre går inn på din Facebook-konto og gjør ting i ditt navn, uten at du er klar over det.
Norsk forskning: Slik merker du at du har blitt Facebook-avhengig
I 99 prosent av tilfellene kunne du sannsynligvis avverget spøken, gjerne ved å aldri være innlogget på Facebook uten å beskytte enhetene dine. Og selv om de fleste tilfeller av Facebook-misbruk er uskyldige spøker fra kolleger og venner, kan resultatet være langt verre. Mange har flere år med personlig kommunikasjon lagret på Facebook, så hva inntrengere kan finne på, og ikke minst finne ut, er det bare fantasien som setter grenser for. Og som Norsis minner om: Det kan faktisk være ulovlig.
Her har du de viktigste tipsene for å unngå å bli et "facerape"-offer.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger