Slik var dataåret 2007

KOMMENTAR: Det er årets siste dag, og vi tar et tilbakeblikk på året som har gått.

Publisert
Sist oppdatert
Apple er, etter min mening, den store vinneren i 2007.


Hva kommer du til å huske best fra 2007?

For min del er det flere ting jeg kommer til å huske, og i denne artikkelen tenkte jeg å gå igjennom 2007 slik jeg opplevde det og drodle litt på hva vi har i vente i 2008.

Samtidig vil jeg invitere deg til å bruke debatten under artikkelen til å fortelle DinSides lesere hva du husker best fra dataåret 2007, komme med dine spådommer for 2008 eller lufte hva enn annet du måtte ha på hjertet.

Men - før vi starter; la oss se tilbake på fjorårets "nyttårstale", som Bjørn Eirik postet for ganske nøyaktig ett år siden:

Om Internett

"Ut-hastigheten må bli bedre, og her vil det skje mye allerede i 2007" var første spådom. Veeel, så veldig mye har ikke skjedd på den fronten i 2007 - fortsatt er ut-hastigheten treg, og ser vi for eksempel på Telenors raskeste linje, får du bare 700kbps ut selv om inn-hastigheten er 16Mbps. Det raskeste tilbudet fra Nextgentel er henholdsvis 1Mbps ut og 20Mbps inn.

De fleste er sikkert helt fornøyd med slike hastigheter og føler at det slett ikke er noe problem med såpass dårlig kapasitet ut, men det er en rekke områder der en gjerne skulle hatt høyere hastighet ut. Nå finnes det nemlig opptil flere backup-løsninger på nett der du kan sikkerhetskopiere filene dine, og skal du bestille bildefremkallinger over Internett (vi testet dette i april), tar det veldig lang tid å laste opp et par hundre bilder for fremkalling. For ikke å snakke om ventetiden hvis du skal laste opp et videoklipp til YouTube.

Fortsatt er opp-hastigheten veldig lav. Hvor rask din linje er, kan du sjekke med Surfometeret.
Fortsatt er opp-hastigheten veldig lav. Hvor rask din linje er, kan du sjekke med Surfometeret. Vis mer


Dog synes jeg det er et større problem at ikke hele landet kan få bredbånd. Fortsatt sitter det tusenvis som betaler ni kroner timen for 64kbps ISDN-hastighet, og som dermed faller langt bakpå i forhold til resten av befolkningen når det gjelder bruk av nye nettjenester. Spør du meg er full dekning her like viktig som full barnehagedekning.

DRM dør i 2008; i hvert fall på musikkfiler.


Om DRM

"Vi vil med stor sannsynlighet se store endringer når det gjelder opphavsrett og kopibeskyttelse i 2007, flere innholdsleverandører er allerede i ferd med å innse at i en digital tidsalder må de komme forbrukerne mer i møte for å skape løsninger alle er fornøyd med."

Der traff De bedre, Hr Loftås. Hele EMIs katalog er nå tilgjengelig i DRM-fritt format via iTunes, og Warner selger nå musikk i ubeskyttet MP3-format via AmazonMP3.

I det siste har flere av platebransjens høye herrer langt på vei innrømmet at DRM-strategien var et feilgrep overfor forbrukerne, og det er bare Sony igjen av de store som fortsatt holder på kopibeskyttet musikk. Uansett tror jeg vi med sikkerhet kan si at DRM dør i 2008; i hvert fall på musikkfiler.

Jeg tror heller ikke platebransjen vil tape på dette - for, som jeg nevnte da jeg kjøpte russisk billigmusikk: Når musikken blir såpass godt priset og lett tilgjengelig som tilfellet var hos AllOfMp3, vil behovet for piratnedlasting bli langt mindre for mange, og det vil igjen gjøre at mindre musikk blir delt i piratnettverkene.

PS! I Storbritannia stod russiske AllOfMp3 på et tidspunkt for 20% av det elektroniske musikksalget - både på grunn av billige priser, men også på grunn av at de solgte DRM-fri musikk.

Om HD-DVD og Blu-Ray

Dette er kanskje hjertet i det jeg anser som det største problemet med dagens teknologi: Vi er nødt til å velge BORT så mye.

Slik var dataåret 2007
Slik var dataåret 2007


Velg for meg, for pokker!


Vi må velge mellom HD-DVD eller Blu-Ray. Vi må velge mellom LCD eller Plasma. Vi må velge mellom tre spillkonsoller, og skal det være Windows, Linux eller OSX? Skal du ha videokamera med harddisk, dv-tape eller Blu-Ray plater? AVCHD-format (se vår artikkel), MPEG2-basert, eller trenger du kanskje ikke HD og klarer deg med standarddefinisjon? Ja, til og med da jeg testet Fujifilm F50fd måtte jeg velge mellom bedre batterilevetid, raskere autofokus eller bedre skjerm første gang jeg slo på kameraet. Velg for meg, for pokker! Og la meg ikke en gang begynne på digital-TV-biten.

Alle valgene gjør at mange blir sittende på gjerdet i redsel for å velge feil, og elektronikkbransjen hadde vært veldig tjent med å komme til enighet spesielt når det gjelder HD-formatet - det var jo ikke så vanskelig med DVD?

Men - tilbake til fjorårets spådommer: "HD-DVD og Blu-ray-brennere vil etter hvert også avløse dagens DVD- og CD-brennere i PCene, og denne overgangen vil ta til for fullt etter sommeren." Nei - fortsatt er platene så svindyre at det er langt unna (se for øvrig Brynjulfs kommentar om hvorfor du ikke trenger en HD-brenner).

Om PC og Mac

"Senere i år lanseres en stor oppgradering av MacOS, Leopard. Flere vil få øynene opp for de gode egenskapene til disse maskinene, salget vil øke, men Mac vil fortsatt være et nisjeprodukt også i 2007."

Apple er, etter min mening, den store vinneren i 2007.

Slik var dataåret 2007


Selskapets første mobiltelefon, iPhone, solgte 1 million eksemplarer på 74 dager og er mange teknologientusiasters våte drøm. Litt senere smalt de til og lanserte iPod Touch, som kan gjøre stort sett alt iPhone kan gjøre bortsett fra å ringe, men som til gjengjeld er syltynn og vanvittig lekker, og som må sies å redefinere MP3-spillere som produktgruppe.

Hackere kastet seg selvsagt umiddelbart over enhetene for å fri dem fra Apples (og AT&Ts) klamme hender, med det resultat at også tusenvis av nordmenn sikret seg en iPhone, som i utgangspunktet kun var tilgjengelig på det amerikanske markedet.

Kjøper du en Mac i dag velger du ikke bort Windows


Det har også gitt resultater i PC-segmentet - MacBooker selger som varmt hvetebrød, spesielt etter at Apple fulgte det gode gamle "If you can't beat'em - join'em"-rådet og lot Intel levere prosessorene. Kjøper du en Mac i dag velger du ikke bort Windows (eller Linux) - du kan nemlig kjøre mer enn Mac OS X, og igjen - det er det det handler om. Det er MYE lettere å velge et produkt hvis det ikke utelukker at du kan bruke andre produkter.

Jeg er selv et levende eksempel og hadde aldri tatt i en MacBook før i sommer, da jeg ble såpass nysgjerrig at jeg måtte be pressekontakten om å få låne en noen uker. I høst skulle jeg få ny bærbar på jobb, og da var det ingen tvil: Jeg skulle ha en MacBook. Samtidig har jeg en følelse av at flere vurderer å gå over fra PC til Mac - senest på onsdag fortalte naboen at han siklet på en MacBook og sannsynligvis kom til å havne på en slik i løpet av kort tid. At Mac fortsatt er et nisjeprodukt i 2007 setter jeg derfor et lite spørsmålstegn ved.

I løpet av 2007 har for øvrig Apple-aksjene steget til $200, og selskapet er med det 3 ganger så mye verdt som Dell og nesten oppe på halvparten av Microsofts verdi. Det er en økning på 143 prosent, og bare i siste kvartal økte salget av Mac-maskiner med 34%. På fire år har Apples verdi tidoblet seg.

Slik var dataåret 2007


Vista sliter

Vista ble sluppet alt for tidlig, og dette har også vært en faktor som har økt salget av Apples maskiner. Selv har jeg en PC hjemme som kjørte en relativt fersk XP-installasjon, og oppgraderingen til Vista resulterte i en avbrutt installasjon midtveis på grunn av blåskjerm. Blåskjermen dukket deretter opp hver gang jeg startet PCen, men heldigvis kunne jeg avbryte oppstarten og starte opp min gamle XP-installasjon.

Mange har opplevd lignende problemer, og mange har slitt med kompatibilitet med gamle (og nye!) programmer og enheter og gjør det fortsatt. Leverandører har krevd å få selge XP med nye maskiner, og Microsoft har gått så langt som å tilby en "nedgradering" til Windows XP. Det er et sviende nederlag for Bill Gates & co.

Slik var dataåret 2007


Bedre blir det ikke når Microsoft har valgt å segmentere operativsystemet i fire versjoner som det er vanskelig å få oversikt over for folk flest. Prisen for de beste versjonen er også vanvittig høy sammenlignet med hva du betaler for selve maskinvaren - faktisk koster den dyreste versjonen av operativsystemet 4.500 kroner; nesten tre ganger så mye som vi brukte på å sette sammen en rimelig PC som vil være mer enn nok for folk flest. Samtidig kommer det stadig flere Linux-distribusjoner myntet på uerfarne brukere, med Ubuntu (vår artikkel) i spissen, og mange blir overrasket over hvor smertefritt det faktisk er å bruke enkelte av disse distroene.

Dog skal det sies at Vista er godt hvis maskinvaren er kompatibel og rask nok, og ironisk nok er det på MacBooken jeg har best erfaring med Windows Vista. God erfaring har også Bjørn Eirik, som klemte inn bensinpumpa alt han kunne og rettet den mot bålet da han erklærte at Vista er bra for noen uker tilbake, til glede og irritasjon for hundrevis av debattanter (og frustrasjon for noen få stakkars moderatorer).

Og som om ikke det var nok...

Ikke bare taper Microsoft andeler til Apple (og Linux) på operativsystemfronten, men de kjemper samtidig en kamp på nettet der de foreløpig ligger bakpå. De ønsker å være leverandør av annonser, men der har Google festet jerngrepet ved å kjøpe annonsenettverket DoubleClick og tjener vanvittige mengder på nettannonsering. Microsoft ønsker å tilby den beste søkemotoren, men her er både Google og Yahoo! langt foran, både i trafikk og kvalitet.

Samtidig får Office-pakken konkurranse, både av OpenOffice, nettbaserte kontorløsninger som ZoHo og Google Docs and Spreadsheets og iWork-pakken på Mac. Dette er områder der Microsoft har vært mer eller mindre enerådende tidligere.

Microsoft prøver seg også på salg av musikk over Internett; frontet av Zune, som ble lansert som en iPod-konkurrent, men som folk flest knapt har hørt om.

Det er ett eller annet Microsoft gjør feil om dagen, og det skal bli spennende å se om 2008 blir året der noe av det rettes opp, eller om giganten går ned i knestående.

Wiiiiii!

Microsoft konkurrerer også på konsollmarkedet, og Xbox 360 har gjort det godt i konsollkrigen og selger fortsatt bedre enn Playstation 3. Men - på dette markedet er det én vinner, og det er Nintendo. Fra å ligge mørbanket etter det dårlige salget av Gamecube, har de klart å levere en spillkonsoll ulikt noe annet: Nintendo Wii. En gang for alle har japanerne vist at det ikke er antall triangler pr sekund, spill på mangfoldige gigabyte eller HD-oppløsning som er vesentlig for en god spilopplevelse.

Slik var dataåret 2007


Selv var jeg lunken da Wii kom i 2006. Jeg ble aldri fascinert av Wii sports; en samling av halvdølle sportsspill som fikk fatter'n til å gå på snørra på stuegulvet da han skulle dra til golfballen, og selv Zelda var ikke noe spesielt bedre på Wii enn det var på Gamecube. Den gangen trodde jeg ærlig talt at Wii var en døgnflue, og Wii-kjøpere jeg kjenner lot konsollen stå og samle støv en god stund etter at oppturen hadde roet seg.

I min voksne alder har jeg ALDRI blitt så betatt av et spill


Det var faktisk først tredje juledag i år (bare noen dager siden, ja) at jeg fikk en eureka-opplevelse da jeg lånte Wii-en til lillebror: Super Mario Galaxy. I min voksne alder har jeg ALDRI blitt så betatt av et spill - det er faktisk så jeg sitter her på jobb og gleder meg til minstejenta har lagt seg så vi kan spille Mario i kveld. Så vanvittig bra laget - så kreativt og så morsomt. Også kona ble helt bergtatt og ytret følgende i går kveld: "Herregud, vi MÅ jo bare ha Wii!"

Du kan lese Thomas' krystallklare sekseromtale her: http://www.itavisen.no/sak/496960/Supert,_Mario/

Skuffet ble jeg derimot av Assassin's creed, som vi utropte til spillet vi gledet oss mest til i 2007 for et års tid siden. Etter min smak ble dette et svært lite variert actioneventyr der du gjør de samme tingene gang på gang og der spillet er over relativt fort. Som vi antydet i nevnte artikkel, ble det ikke noe Alan Wake i år, så da får vi bare krysse fingrene for at det kommer i 2008.

"Er du på Facebook?"

Som nevnt lenger opp var Facebook den andre store vinneren i 2007, og nordmenn er blant verdens mest aktive land med tanke på antall Facebookprofiler pr innbygger. Det er beregnet at rundt én million nordmenn nå har konto hos Facebook, og de aller fleste har kommet til i 2007.

Det har vi merket også, og det er ikke til å stikke under en stol at "Facebook" har vært ett av de hotteste ordene å plassere i overskriften i 2007; noe du som fast leser av DinSide antakeligvis har kunnet gjette deg til.

Slik var dataåret 2007


Jeg er veldig spent på om Facebook fortsatt er like hot om ett år. Konseptet med å holde tritt med venner og kjente fra nåtid og fortid er i utgangspunktet briljant, men mange av de nye nettjenestene vi kaster oss på har svært kontroversielle bruksvilkår som ikke akkurat setter personvernet i høysetet, noe vi så på i artikkelen "Og dette skrev du under på?".

Dette er prisen du betaler for å kunne bruke slike tjenester helt gratis, men kanskje vil det en gang komme en "premium"-løsning der du betaler for ditt eget privatliv, noe jeg skrev en kommentar på tidligere i høst: Vil privatliv koste penger?

Egentlig burde verden sperre øynene opp for dette og velge et annet sosialt nettverk i stedet, for eksempel Plaxo, som aggregerer informasjon fra andre nettjenester, som YouTube, Twitter (artikkel), Picasa, Windows Live, Last.fm (artikkel), del.icio.us (artikkel) eller hva det måtte være. Dermed er det ikke Plaxo som eier informasjonen du deler med andre, og du styrer enkelt og greit hvilke nettjenester du vil koble mot din profil.

Spørsmålet er bare om folk er villige til å bytte.

TV på nett

2007 ble også året der TV på nett så vidt tok av, og dette kommer det bare til å bli mer av i 2008 når avtaler med tv-selskaper signeres og det virkelig blir moment i programproduksjon for nett-tv.

Riktignok har YouTube vært her en stund, men nå kommer fullverdige tv-programmer også for fullt. For det første har iTunes begynt å selge TV-serie-episoder, men det er tjenester som Joost (artikkel), Miro (tidligere Democracy Player) og min favoritt, Knocka.tv, som kommer til å revolusjonere hvordan vi ser på TV fra nå av. Kanskje spesielt siden undersøkelser viser at nett-tv-reklame fungerer bedre enn vanlig tv-reklame (ITavisen) og man kan kan treffe langt mer målrettet med reklamen enn man kan på vanlige TV-sendinger.

Og - hvorfor skal vi være nødt til å leve med en TV-kveld noen andre har satt opp når vi så enkelt kan gjøre det selv?

Slik var dataåret 2007


Programmer på nett

Vi har også bare sett begynnelsen på det jeg personlig tror blir den største forandringen fra 2007 til 2008 - programmer på nettet. Det vil i fremtiden bli mindre distribusjon av programvare til den enkeltes PC, der man heller bruker nettleseren, logger inn og bruker programmer over nett.

Vi har sett kontorløsningene en stund, man kan redigere bilder med tjenester som Picnik (som nå er innlemmet hos Flickr) og snart kommer Photoshop i nettversjon. Fordelen for brukeren er at man kan jobbe uavhengig av maskin, og for leverandøren blir ikke piratkopiering et problem.

Slik var dataåret 2007


Men, det stopper ikke der - operativsystemer kommer også for fullt på web, og igjen: kjente omgivelser uavhengig av hvilken maskin du sitter på. Det finnes også nettjenester som tar vare på musikksamlingen din slik at du kan høre den hvor enn du befinner deg og mer til - behovet for lokal lagring blir mindre, som gjør SSD-disker enda mer aktuelle.

SSD

Det er nesten et lite under at harddisker slik vi kjenner dem i dag har holdt ut så lenge, for mens prosessor, minne, bus-hastighet, skjermkort og annet er vesentlig raskere nå enn det var for noen år siden, har ikke harddiskene stått for noen spesiell utvikling annet enn at de har blitt større og større. Fortsatt er det en hver PCs store flaskehals, og samme hvor rask PC du har - det TAR tid å starte opp Windows, Photoshop eller hva det måtte være.

De nye Solid State Diskene (SSD) inneholder ikke mekanisk bevegelige deler, og derfor kan de i teorien bli svært mye raskere enn dagens harddisker. Foreløpig er de svært dyre, men når prisen senker seg til et mer folkelig nivå, vil de også kunne gi oss flere fordeler, som lavere strømforbruk (perfekt for bærbar), mindre varme og mindre støy.

Les også: Er harddisken snart historie?

Apropos økte hastigheter, er også USB3.0 på trappene, med en spesifikasjon som forventes ferdigstilt i 2008 og der enhetene kommer for fullt i 2009. Den nye standarden vil støtte hastigheter opp til 4,8Gbit pr sekund (10x dagens hastighet) som spesielt vil være kjekt når store musikk- eller filmsamlinger skal overføres. I tillegg vil den kreve mindre kommunikasjon mellom enhetene og dermed bruke mindre energi enn før.

Mobiltelefon i rivende utvikling

Mobilmarkedet er det også svært spennende å følge. Ikke bare fordi Apple har sluppet iPhone og konkurrentene snart kommer heseblesende etter, men nå kommer også Google på banen med Android-plattformen, som vil konkurrere med Symbian og Windows Mobile. Dermed er det duket for Linux på mobiltelefonen, og kanskje vil smart-telefonene få en renessanse i 2008.

Mobiltelefonen har også blitt mye mer enn et ringeredskap, og både MP3-spillermarkedet og kompaktkameramarkedet kommer til å miste enda større andeler til mobilmarkedet, for egentlig trenger vi ikke mer enn én enhet. Mobiltelefonen er alltid med.

Slik var dataåret 2007


Spesielt kompaktkameraer kan gå en tøff tid i møte i 2008 - fortsatt er det et vesentlig skille i kvalitet mellom mobiltelefoner og kompaktkameraer, men bare i løpet av det siste året har forskjellen blitt betraktlig mindre; i hvert fall til visning på skjerm/web og 10x15-utskrifter. Samtidig har kompaktkameraprodusentene rotet det til for seg selv ved å fokusere alt for mye på megapiksler uten å heve bildekvaliteten, og jeg tør påstå at de fleste av dagens kompaktkameraer ikke er noe bedre enn tilsvarende modeller var for ett år siden.

(PS! Nå ble riktignok ikke siste halvdel av 2007 noe stor sesong for undertegnedes del på kompaktfronten, men vi satser på å starte friskt i 2008.)

Speilrefleksmarkedet er en helt annen historie, og 80.000 solgte enheter i 2007 er rett og slett fantastisk; en økning på 60% sammenlignet med 2006. Norge er det landet i verden der speilrefleksandelen er høyest, og neste år spår Fotorådet at 100.000 av 500.000 solgte kameraer er speilrefleks.

Hvis du er i markedet for et slikt kamera, har vi nettopp testet en god håndfull av dem.

Prisene synker videre

En av grunnene til at speilreflekskameraer har blitt så populære, er at prisene synker som bare det, og nå får du testvinnerkameraet til en femtusenlapp som var utenkelig for få år siden.

Datautstyr har i det hele tatt blitt svært billig. Som nevnt vil du klare å sette sammen en PC (uten skjerm og tastatur) til et par tusen kroner som vil være tilstrekkelig for de fleste, og mangler du skjerm, får du nå en 22" LCD-skjerm til under 1.500 kroner i de billigste nettbutikkene.

Tomme DVD-plater er blitt en bruk-og-kast-vare der du betaler et par kroner pr plate, og det er omtrent like dyrt å kjøpe en ny blekkskriver (med full blekkpatron) som å kjøpe nye blekkpatroner.

...men hva med miljøet?

Joda, det er fint og flott at alt er blitt så billig, men mer enn noen gang er det også viktig å tenke på miljøet, og derfor publiserte vi også for et halvt år siden en Guide til grønn PC-bruk. Les den. Tenk på den. Sørg for å gi bort gammelt datautstyr til andre som kan trenge det og returner defekt utstyr dit det skal. Slå av maskinen eller i hvert fall skjermen når du ikke bruker maskinen.

2008 må bli året der vi alle blir litt flinkere til sånt.

Godt nytt år!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer