Byepass:

Slik vil de gjøre passord unødvendig

Snedig løsning baserer seg bare på e-post.

UTEN PASSORD: Byepass er en ny tjeneste hvis målsetning er å gjøre passordet unødvendig. Foto: Pål Joakim Pollen
UTEN PASSORD: Byepass er en ny tjeneste hvis målsetning er å gjøre passordet unødvendig. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Passord kan være en slitsom affære. Helst skal de være lange og avanserte, og ikke skal man bruke det samme passordet flere steder på nett.

Dessuten er man nødt til å huske dem alle, og det blir nærmest en umulighet med mindre man lager seg noen smarte passordregler i hodet eller bruker en tredjepartstjeneste som Lastpass.

For det er en kjennsgjerning at mange bruker et par-tre passord overalt hvor de ferdes på nettet. Opplever ett nettsted datainnbrudd, kan mange brukernavn/passord-kombinasjoner brukes på andre nettsteder. Derfor anbefaler vi deg i det minste å bruke tofaktorautentisering der det er mulig.

Sier farvel til passordet

Skaperne av Byepass vil passordet til livs, og ideen er enkel: Du trenger kun å taste inn e-postadressen din for å logge på et nettsted.

Da vil du motta en e-post fra Byepass med en «magisk» lenke, og når du trykker på den, er du logget inn både på nettstedet du ville besøke og på andre nettsteder som bruker Byepass. Du trenger altså bare å bruke denne lenka én gang for hver sesjon, og du kan gjerne trykke på lenka fra en annen enhet.

Via et kontrollpanel kan du sjekke hvor og når du logget på via Byepass. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Via et kontrollpanel kan du sjekke hvor og når du logget på via Byepass. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Løsningen støtter også tofaktorautentisering med engangskode på SMS om du vil ha et ekstra lag med sikkerhet på toppen.

Virker på Wordpress

Tiden vil vise om Byepass blir en suksess – i så fall er skaperne avhengige av at mange aktører slenger seg på. Salgsargumentet ser i første rekke ut til å være at 30 prosent av alle nettsalg avbrytes fordi folk ikke husker passordet sitt.

Foreløpig støttes det imidlertid i publiseringsverktøyet Wordpress, der du ved å installere en utvidelse kan logge på med Byepass i administrasjonsgrensesnittet i stedet for den vanlige brukernavn/passord-kombinasjonen.

For fire år siden forsøkte Clef på en lignende løsning, der du i stedet for å logge på med passord skannet en strekkode på nettsiden med mobilappen, som du først måtte låse opp med en PIN-kode på telefonen. Tjenesten la imidlertid inn årene i 2017.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer