Slik virker kameraet

Hva betyr egentlig ISO, blender og lukker, og hvordan virker innstillingene? Her kan du se selv.

Slik virker kameraet
Publisert
Sist oppdatert

Undertegnede kom nylig hjem fra ferie i Spania, og på minnekortet i kameraet lå ikke mindre enn 930 bilder, eller omtrent dobbelt så mange bilder som mine foreldre tok på alle feriene i barndommen min - til sammen.

Stadig flere opplever det samme. Det koster ikke noe å ta et ekstra bilde eller femten fra hver situasjon, og minnekort med plass til tusenvis av bilder koster knapt mer enn en enkel lunsj på en sjaber fortausrestaurant.

Ny dimensjon til fotograferingen

Sjansen for at det er mye tull og tøys blant premieskuddene er imidlertid stor, og selv om automatikken i nyere kameraer gjør en stadig bedre jobb med å gi deg gode eksponeringer, gir det fotograferingen noen nye dimensjoner hvis du lærer deg litt enkel teori.

De fleste digitalkameraer lar nemlig en hver nysgjerrig fotograf fikle med innstillinger som ISO, lukker og blender. Men hva betyr egentlig innstillingene, og hvordan påvirker de hverandre?

Utviklet en kamerasimulator

Det er ting du kan finne ut ved å prøve den pedagogiske kamerasimulatoren til svenskene Tobias Strand og Jimmy Elfström. Strand jobber som fotolærer, mens Elfström er en fotointeressert flashutvikler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer