Slik virker multimedia med Flash 3

Flash er et gratisprogram som er i ferd med å bli standard for multimedia på Internett. Flash komprimerer grafikk og lyd så mye at tegnefilmer av høy kvalitet har blitt en virkelighet, også for modembrukere. Hvilken teknikk bruker Flash? I denne artikkelen får du vite det.

Fra en tegnefilm som kan ses hos Spumco.
Fra en tegnefilm som kan ses hos Spumco. Vis mer
Publisert

Flash har eksistert i tre år, og het i begynnelsen FutureSplash. FutureSplash var et enkelt og lite program, som ga deg mulighet til å se enkle tegnefilmer som kunne vare i 30 sekunder, men som ikke tok mer tid enn 20 sekunder å laste ned.

Da Macromedia overtok FutureSplash, skiftet de navn til Flash, og videreutviklet teknologien. Versjon 3 av Flash blir nå levert sammen med Windows 98 og de nyeste versjonene av Netscape. Med et raskt økende antall Flash-brukere over hele verden, kommer nok enda flere dyktige webutviklere enn i dag, til å lage elegante multimedialøsninger for Internett.

Vektorgrafikk

Vektorgrafikk er hemmeligheten bak Flash. Vektorgrafikk definerer former og kurver ved hjelp av ganske få punkter. For eksempel kan en sirkel defineres av sentrum, og radius. En firkant kan defineres av to hjørner. En rett linje kan defineres av begynnelse og slutt. Skal du lage mer kompliserte former, brukes bare flere punkter.

Flash går videre: Du kan definere hvor tykk linjen til for eksempel sirkelen skal være, om den skal se ut som om den har blitt laget av en blyant, eller tusj osv. Du kan definere farger i sirkelen, og for eksempel lage dette slik at det blir gradvis lysere nederst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer