Slik virker RSS

En ny måte å lese nettsider og motta nyheter på er i ferd med å utfordre både epostklienter og nettlesere. DinSide tar en nærmere titt på RSS - Really Simple Syndication.

Slik virker RSS
Publisert
Sist oppdatert


RSS ble sluppet på en intetanende verden i 1999 av selveste Netscape, som ønsket å tilby leserne sine en måte å skreddersy portalen deres på. Siden den gang har det spredt seg til nesten alle nettsider som lar brukerne sette sammen nyhetene selv.

Nå kommer RSS for fullt som egne små nettlesere, for oss som pløyer gjennom mange nettsider om dagen - og bare vil ha artiklene.

RSS-lesere fungerer ved å hente inn overskrifter og korte sammendrag fra RSS-kanaler. Disse legges ut av nettsidene selv, og oppdateres automatisk når det kommer nye saker. Dermed slipper du å titte innom forsiden i det hele tatt, og får pløyd deg gjennom enorme mengder informasjon på kort tid.

Raskere nettlesing

I følge RSS-tilhengere reduserer dette tiden de bruker på å lese nyheter og artikler på nettet dramatisk. Det er ofte ingen frem- eller tilbakeknapper å trykke på, og du får nettnyheter fra hundrevis, om ikke tusenvis, av forskjellige sider på én gang - og i samme vindu.

Slik virker RSS


Motstanderne er ofte å finne på publiseringssiden, blant redaktører og nettmestere som ser at trafikken forbigår den største melkekuen til nettavisene: Forsiden.

Spesielt bloggerne, de som skriver dagboklignende sider på nettet, har forbarmet seg over RSS som en ny måte å kommunisere på. Disse bruker frittstående eller nettbaserte RSS-lesere til å følge med på alt som skjer i "bloggosfæren," og sender beskjeder til hverandre via bloggene, som ender opp i RSS-leserne.

Programmer og kanaler

Slik virker RSS


En rekke norske nettsider publiserer sine egne RSS-kanaler, deriblant DinSide og digi.no. Hvis du bruker Firefox får du opp en liten knapp nederst til høyre som viser at nettsiden har RSS, hvis ikke kan du se etter en RSS- eller XML-knapp.

For å lese en RSS-kanal trenger du en egen RSS-leser, som ofte kalles en "RSS aggregator" på engelsk. Noen av disse har en del innebygde RSS-kanaler, men du må regne med å finne de fleste av dem selv.

Selve leserne kommer i mange forskjellige formater, fra epostlignende klienter som lar deg organisere kanalene dine i mapper, til klassiske nyhetstickere der overskriftene ruller over skjermen din. Sistnevnte er det norske ToppNytt-programmet et fint eksempel på.

RSS og epost

Enkelte epostklienter har også støtte for RSS direkte i programmet, da først og fremst Mozilla Thunderbird. Men det finnes også programmer som innfører RSS-funksjoner i Outlook - først og frems NewsGator (som ikke har noe med Gator å gjøre).

Slik virker RSS


De fleste programmene ligger derimot i den epostlignende kategorien, som lar deg velge om du vil ha en oppsummering av artikkelen (ett klikk) eller hele artikkelen med en gang (to klikk). Du kan også justere oppdateringsfrekvensen deres, og du blir stort sett fortalt om det når det kommer nye artikler i kanalene du abonnerer på.

Klikk her for en oversikt over RSS-klienter

Klikk her for en oversikt over RSS-kanaler

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer