Slik virker RSS

En ny måte å lese nettsider og motta nyheter på er i ferd med å utfordre både epostklienter og nettlesere. DinSide tar en nærmere titt på RSS - Really Simple Syndication.

Slik virker RSS
Publisert
Sist oppdatert

RSS ble sluppet på en intetanende verden i 1999 av selveste Netscape, som ønsket å tilby leserne sine en måte å skreddersy portalen deres på. Siden den gang har det spredt seg til nesten alle nettsider som lar brukerne sette sammen nyhetene selv.

Nå kommer RSS for fullt som egne små nettlesere, for oss som pløyer gjennom mange nettsider om dagen - og bare vil ha artiklene.

RSS-lesere fungerer ved å hente inn overskrifter og korte sammendrag fra RSS-kanaler. Disse legges ut av nettsidene selv, og oppdateres automatisk når det kommer nye saker. Dermed slipper du å titte innom forsiden i det hele tatt, og får pløyd deg gjennom enorme mengder informasjon på kort tid.

Raskere nettlesing

I følge RSS-tilhengere reduserer dette tiden de bruker på å lese nyheter og artikler på nettet dramatisk. Det er ofte ingen frem- eller tilbakeknapper å trykke på, og du får nettnyheter fra hundrevis, om ikke tusenvis, av forskjellige sider på én gang - og i samme vindu.

Motstanderne er ofte å finne på publiseringssiden, blant redaktører og nettmestere som ser at trafikken forbigår den største melkekuen til nettavisene: Forsiden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer