Slipper du noen gang digital-TV-boks?

Noen gjør det, andre ikke. Vil det alltid være slik?

Publisert
Sist oppdatert
Hvis ethvert TV-apparat skulle kunne kobles direkte til bakkenet, kabelnett eller satelitt ville jo kundene ha nesten fritt valg mellom alle de forskjellige TV-tilbydernes tjenester.


Fra å være et u-teknisk apparat som man slo på med en knapp og justerte volumet med en annen, har TV blitt en teknisk utfordring for mange. I størst grad gjelder det de som opplevde TVens barndom som en del av sin egen, men ikke bare for disse. Mange foretrekker enkle grep og vil helst slippe å forholde seg til at apparatene må betjenes med teknisk respekt og forståelse.

I Norge er det nok RiksTV med det digitale bakkenettet som har den største kontingenten av disse brukerne, de som ikke har vært så nysgjerrige på alt TV-verdenen har å by på at de har hengt seg på en kabel eller satelitt.

Slipper du noen gang digital-TV-boks?


Derfor er det naturlig at de har tatt en del grep for å gjøre hverdagen enklere for en stor del av sine aktuelle og potensielle brukere, ved å gjøre det så enkelt som mulig å bruke produktet. Mange av oss som liker tekniske utfordringer setter dessuten også pris på enkle løsninger...

Sony er først

Sist høst skrev vi om problematikken rundt dette med en digitaltuner-boks til hvert TV-apparat, og konkluderte optimistisk med at TV-leverandørene etter hvert ville bygge inn disse funksjonene i TV-apparatet.

Nå har dette faktisk skjedd, Sony gikk nylig ut med informasjon om at flere av deres Bravia-modeller nå leveres med innebygd digital tuner og kortleser, som er godkjent av RiksTV. Dette gjelder alle modellene i seriene W3000, X3000 og X3500. Da kobler du bare kabelen fra antennen rett i TV-apparatet slik du alltid har gjort.

Slipper du noen gang digital-TV-boks?


Det hele betjenes selvsagt med én fjernkontroll og kortleseren sitter bak på apparatet.

Det er bare et tidsspørsmål når flere andre TVapparat-leverandører kommer etter, de er etter all sannsynligvis under uttesting internt eller hos RiksTV.

Men hva med andre leverandører av TV-signalet?

Det hadde selvsagt vært flott om nye TV-apparater med innebygd digital tuner også fungerte på de digitale kabelnettene fra Get, Canal Digital osv. og fra satelittleverandørene.

Men det er enda for tidlig.

Grunnen til dette er den MPEG-4 standarden som RiksTV har valgt, som er teknisk sett mer moderne og nødvendig med RiksTVs infrastruktur med begrenset tilgjengelig båndbredde.

De andre tilbyderne har ikke denne problematikken, båndbredden er ikke noe problem verken i dag eller i overskuelig framtid. Derfor bruker de utstyr basert på fungerende eldre standarder som er utbredt i store deler av verden.

Derfor vil en digital-tuner som fungerer med begge hovedstandardene, og varianter av delstandardene som ligger under disse, bli mer komplisert og dermed dyrere enn en tilpasset løsning for ett system. Her er det ikke nødvendigvis snakk om elektronikken og komponentene, men alt rundt dette, som godkjenning, tilpasning til sære løsninger, avtaler om gjensidig støtte til videreutvikling osv.

Politikk

Vi skal heller ikke glemme at denne typen varer og tjenester innebærer en sterk binding mellom leverandør og kunde. Jo sterkere denne er, sett med selskapets øyne, jo bedre er det.

Derfor vil kabelselskapene aller helst levere "hele pakka" og begrense utvalget av kompatibel maskinvare. Hele løsningen med kort og boks som er sterkt knyttet til hverandre viser jo dette.

Hvis ethvert TV-apparat skulle kunne kobles direkte til bakkenet, kabelnett eller satelitt ville jo kundene ha nesten fritt valg mellom alle de forskjellige TV-tilbydernes tjenester.

Det innebærer blant annet å bryte ned alle de lokale monpolene som kabel-tilbyderne har i de forskjellige områdene. Det har vist seg å være vanskelig og det er ikke noen utbredt politisk vilje til å endre på dette.

Derfor holder vi ikke pusten mens vi venter på det universelle TV-apparat og TV-tillbud.

Og i mellomtiden ser vi alle stadig mindre på TV...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer