PrintNightmare

Slipper kriseoppdatering

– Vi anbefaler at du installerer disse oppdateringene øyeblikkelig, råder Microsoft.

WINDOWS: Microsoft slipper en kriseoppdatering til Windows 7, Windows 8 og Windows 10 etter at det ble avdekket et alvorlig sikkerhetshull i operativsystemene. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
WINDOWS: Microsoft slipper en kriseoppdatering til Windows 7, Windows 8 og Windows 10 etter at det ble avdekket et alvorlig sikkerhetshull i operativsystemene. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Microsoft slipper en hasteoppdatering til Windows som tetter et kritisk hull i Windows Print Spooler – en tjeneste for utskrift i Windows.

Bakgrunnen er at sikkerhetsforskere i Sangfor forrige uke ved en feiltakelse la ut en såkalt proof-of-concept-kode, altså et bevis på at det er mulig å omgå en sårbarhet, for utskrifttjenesten i Windows. Koden ble raskt slettet, men ikke uten at flere utviklere og medier fikk det med seg.

Sikkerhetsoppdateringen er tilgjengelig for alle nyere versjoner av Windows, inkludert Windows 7 som egentlig ikke er støttet lenger. Microsoft kuttet støtten for Windows 7 i fjor, men ettersom Windows Print Spooler kjører som standard i Windows og sårbarheten anses å være kritisk, kan også Windows 7-brukere oppdatere.

I tillegg er oppdateringen tilgjengelig Windows Server 2008, 2012 R2 og 2019.

– Vi anbefaler at du installerer disse oppdateringene øyeblikkelig, skriver Microsoft på sine støttesider.

Kritisk sårbarhet

Svakheten er døpt PrintNightmare og sier litt om alvorlighetsgraden til den. Personer kan angripe PC-er gjennom sikkerhetshullet for deretter kjøre skadelig kode på offerets PC.

Blant annet kan angripere opprette kontoer med full admin-tilgang og installere skadevare eller løsepengevirus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer