Slutt for fasttelefonen

Fasttelefonen er skrudd av. Hva skjer med stolpene?

FORSVINNER: Den siste samtalen er tatt fra en privat fasttelefon. Men du må vente en stund til før telefonstolpene og -ledningene forsvinner. Foto: Elisabeth Dalseg
FORSVINNER: Den siste samtalen er tatt fra en privat fasttelefon. Men du må vente en stund til før telefonstolpene og -ledningene forsvinner. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved inngangen til 2022 hadde 115 000 nordmenn fasttelefon hjemme. Nå er den siste private telefonsamtalen tatt over kobbernettet. Fra 1. januar i år tilbyr ikke Telenor lenger fasttelefoni for privatkunder.

Fasttelefonnettet består av over 1,2 millioner telefonstolper og 143 000 kilometer kabler. Hva skjer med dem?

- Vi kommer til å ta ned 500 000 stolper og 143 000 kilometer kobberledninger, men arbeidet kommer ikke ordentlig i gang før høsten 2025, sier Magnus Line, informasjonssjef i Telenor, til DinSide.

De resterende 7-800 000 stolpene vil bli gjenbrukt i videreutviklingen av Telenors mobil- og fibernett.

Noen stolper og kabler er allerede fjernet, men Telenor er pålagt av myndighetene å beholde kobbernettet fram til 2025. Arbeidet er anslått å holde på til 2027-28.

- Telenor planlegger en regionsvis fjerning av bygninger, utstyr, luftkabler og stolper som ikke lenger vil være i bruk.

Line forteller at Telenor jobber med å avklare muligheten for fjerning av gammel infrastruktur tilknyttet kobbernettet tidligere, men gitt pålegget fra myndighetene er det kun i særlige tilfeller de kan fjerne enkeltstolper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.