Slutt for fasttelefonen

Fasttelefonen er skrudd av. Hva skjer med stolpene?

FORSVINNER: Den siste samtalen er tatt fra en privat fasttelefon. Men du må vente en stund til før telefonstolpene og -ledningene forsvinner. Foto: Elisabeth Dalseg
FORSVINNER: Den siste samtalen er tatt fra en privat fasttelefon. Men du må vente en stund til før telefonstolpene og -ledningene forsvinner. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved inngangen til 2022 hadde 115 000 nordmenn fasttelefon hjemme. Nå er den siste private telefonsamtalen tatt over kobbernettet. Fra 1. januar i år tilbyr ikke Telenor lenger fasttelefoni for privatkunder.

Fasttelefonnettet består av over 1,2 millioner telefonstolper og 143 000 kilometer kabler. Hva skjer med dem?

- Vi kommer til å ta ned 500 000 stolper og 143 000 kilometer kobberledninger, men arbeidet kommer ikke ordentlig i gang før høsten 2025, sier Magnus Line, informasjonssjef i Telenor, til DinSide.

FØR OG ETTER: Noen steder er det allerede ryddet bort. Her er et jorde i Trøndelag før- og etter stolpene er fjernet. Foto: Telenor
FØR OG ETTER: Noen steder er det allerede ryddet bort. Her er et jorde i Trøndelag før- og etter stolpene er fjernet. Foto: Telenor Vis mer

De resterende 7-800 000 stolpene vil bli gjenbrukt i videreutviklingen av Telenors mobil- og fibernett.

Noen stolper og kabler er allerede fjernet, men Telenor er pålagt av myndighetene å beholde kobbernettet fram til 2025. Arbeidet er anslått å holde på til 2027-28.

- Telenor planlegger en regionsvis fjerning av bygninger, utstyr, luftkabler og stolper som ikke lenger vil være i bruk.

Line forteller at Telenor jobber med å avklare muligheten for fjerning av gammel infrastruktur tilknyttet kobbernettet tidligere, men gitt pålegget fra myndighetene er det kun i særlige tilfeller de kan fjerne enkeltstolper.

Om man vil ha en stolpe eller linje fjernet, eller ser at stolper eller linjer som er til fare, kan man melde om det via Telenors nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer