Slutten på dårlig MIDI-lyd?

MIDI-lyd fra lydkort har stort sett vært et sørgelig kapittel. De billigste lydkortene med FM-synth låter omtrent som et orkester hvor instrumentene er kam og mobiltelefon. Lydkortene med Wavetable kan minne om musikk, men fremdeles er det langt igjen. MMA (MIDI Manufacturers Association) og Microsoft arbeider nå med en ny løsning - DownLoadable Sounds.

Slutten på dårlig MIDI-lyd?
Publisert

Den største feilen med lydkortene som finnes i dag, er at selve lydminnet er for lite. For å holde lav pris, brukes det vanligvis en eller to megabyte med lese-minne (ROM) som skal inneholde samplinger (små lydopptak av et instrument) for 128 instrumentlyder.

Dette kan ikke bli bra. Det er ikke noe i veien med MIDI og sampling som sådan, det meste av musikk som høres i dag er faktisk laget med utstrakt bruk av denne type instrumenter. Problemet er at samplingene er for få og for korte og at selve arkitekturen i brikkene som brukes er for simpel til å klare å gi liv til de små samplingene.

Moderne synther og keyboards har fra 8 MB til 64 MB med samplinger, og det brukes mange slike instrumenter samtidig i en musikkproduksjon. Dessuten har disse instrumentene omfattende filtre og DSP-effekter innebygget, som gjør at lyden forandres etter spillemåten og ved bruk av pedaler, spaker, knotter osv.

For å nærme seg et skikkelig lydbilde, må ideen om et lite lydsett i ROM som skal passe til alle musikktyper og lydeffekter forkastes. General MIDI var en mellomløsning, som ikke egner seg til kravene som stilles verken til musikk eller lyder til spill.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer