Slutten på MP3?

Ikke nok med at musikkindustrien og opphavsrettighetsorganisasjonene mer eller mindre har erklært krig mot spredningen av musikkfiler på nettet. Nå rasler firmaet Fraunhofer med sablene, og vil ha penger. De har visse patentrettigheter i programvare for å komprimere musikk i MP3-formatet, men de krever også godtgjørelse for publisering av musikk i dette formatet.

Slutten på MP3?
Publisert

Det hele springer ut fra kildekode som Fraunhofer har publisert hos ISO (den internasjonale standardiserings-organisasjonen). Koden er tilgjengelig som et eksempel på hvordan disse algoritmene kan implementeres i enkodere og dekodere. Med utgangspunkt i denne kildekoden har så mange programmerere laget programvare for å lage og spille av MP3-filer.

Dette formatet har etter hvert blitt det mest populære musikkformatet på nettet, det har kommet små apparater for avspilling av MP3, og selv Microsoft støtter formatet i den siste versjonen av sin MediaPlayer. Da våkner Fraunhofer og krever til dels betydelige summer av alle som er involvert.

I tillegg til at de krever 25 dollar for hvert program som bruker deres koder, krever Fraunhofer også at det skal betales avgift på alle publiserte musikkstykker som er komprimert i MP3-format.

Et seriøst utspill?

Mange har problemer med å ta dette utspillet seriøst. Det diskuteres nå friskt om det er juridisk hold i kravet. Et annet aspekt er hva som er årsaken til at kravet kommer så sent, lenge etter at formatet er blitt populært og utbredt på nettet uten at andre økonomiske interesser har vært involvert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer