Mesh-nettverk: Bedre trådløs dekning

Små bokser skal gi deg full trådløsdekning i hver krinkelkrok av huset ditt

Mesh er den store snakkisen på trådløsfronten for tiden. Her får du en enkel forklaring på hva teknologien innebærer.

BORT MED STYGGE BOKSER OG ANTENNER: Den trådløse ruteren din kan allerede nå erstattes av et nett bestående av små trådløse noder som er plassert på smarte steder i huset ditt. Her ser du mesh-systemet Deco m5 fra TP-Link. Foto: TP-Link
BORT MED STYGGE BOKSER OG ANTENNER: Den trådløse ruteren din kan allerede nå erstattes av et nett bestående av små trådløse noder som er plassert på smarte steder i huset ditt. Her ser du mesh-systemet Deco m5 fra TP-Link. Foto: TP-Link Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi skriver mai 2017, og mobiler, datamaskiner, nettbrett, TV-er, mediespillere, nettkameraer, høyttalere og skrivere er bare noe av det mange av oss har koblet til det trådløse nettet i heimen. Da er det få ting som er mer frustrerende enn ustabil og dårlig dekning.

Kraftig ruter ikke alltid tilstrekkelig eller ønskelig

Du er heldig om du har en ruter som sørger for å gi deg full dekning i hele huset, spesielt hvis huset ditt har flere etasjer, er godt isolert og det er benyttet hardere materialer enn treplank. Joda, det finnes kraftige rutere til formålet, men de er ofte både dyre og ikke særlig stuevennlige.

Det finnes også trådløse repeatere som sørger for å forlenge rekkevidden til den trådløse ruteren, men det som seiler opp som den mest elegante løsningen på rekkeviddeproblematikken, har fått navnet mesh-nettverk.

Teknologien bak er slett ikke ny, den har vært brukt i store miljøer lenge, men det er først det siste året at det har begynt å dukke opp utstyr myntet på hjemmebruk.

Slik fungerer det

Istedenfor å ha én trådløs ruter som sender og mottar trådløse signaler til enhetene du har koblet til, kan du i et mesh-nettverk ha en rekke små trådløse noder plassert på strategiske steder i huset ditt - og som sørger for at hver minste krok får dekning. Og i motsetning til den gamle ruteren din, er de verken store eller stygge. I mange tilfeller ser de ut som små brannvarslere.

Et start-kit består gjerne av 2-3 noder, som kan bygges ut med flere etter behov. Oppdager du under installasjonen at det fortsatt er områder med dårlig dekning, kan du enkelt supplere med flere noder - enkelte mesh-nett kan bestå av ti eller flere, hver av dem gjerne med dekning som en god trådløs ruter. På den måten kan du få trådløsdekning overalt i selv meget store og krevende bygninger.

Hver node kommuniserer med alle de andre nodene som er innenfor rekkevidde, via et eget nett som er isolert fra det trådløse nettet du kobler enhetene dine til. Det er smart, fordi da slipper dingsene dine å dele båndbredde med «node-nettverket» når de er tilkoblet.

I de fleste tilfellene vil dette egne nettet være et trådløst nett som kommuniserer i 5 GHz-båndet, men to eller flere av nodene kan også være lenket til hverandre med nettverkskabel. Sistnevnte kan ofte være en helt nødvendig løsning i særlig utfordrende miljøer, for eksempel hvis du har vegger av stål, bomberom i armert betong og etasjeskiller med vannbåren varme.

SLIK HENGER DE SAMMEN: I eksempelet er tre noder koblet til hverandre i et mesh-nettverk, og sørger for god dekning i hele huset. Node 1 er tilkoblet en gateway mot internett. Illustrasjon: Dinside
SLIK HENGER DE SAMMEN: I eksempelet er tre noder koblet til hverandre i et mesh-nettverk, og sørger for god dekning i hele huset. Node 1 er tilkoblet en gateway mot internett. Illustrasjon: Dinside Vis mer

Høy grad av automatikk

Dingsene dine vil derimot kun se ett aksesspunkt, selv om du har et mesh-nett bestående av mange noder. Du blir automatisk tilkoblet den noden som byr på best dekning der du befinner deg. Videre vil noden automatisk sørge for å velge den kjappeste veien gjennom mesh-nettet til og fra målet, som i de fleste tilfeller er en ressurs som ligger på internett.

Velop er Linksys sin mesh-løsning for private. Foto: Linksys
Velop er Linksys sin mesh-løsning for private. Foto: Linksys Vis mer
Orbi er Netgear sin mesh-løsning for private. Foto: Netgear
Orbi er Netgear sin mesh-løsning for private. Foto: Netgear Vis mer

Når for eksempel mobilen din er tilkoblet, kan du bevege deg fritt rundt i huset, vel vitende om at det alltid vil være noden med sterkest signal som sørger for å gi mobilen nettilgang. Opp og nedkobling er ting som skjer umerkbart i bakgrunnen, som du ikke skal behøve å forholde deg til. Og siden en node normalt alltid vil være tilkoblet flere andre noder, forsvinner ikke nettilgangen selv om en av dem skulle feile eller av andre grunner blir utilgjengelig

Smart? Utvilsomt. Slik er det i hvert fall i teorien, og så var det dette med praksis da ...

Tester kommer

Dinside er i gang med testing av en mesh-løsning fra TP-Link, og vil følge opp med flere tester i tiden som kommer. Vi kommer til å sammenligne ytelsen mot vinneren i vår test av trådløse superrutere fra i høst.

Inntil da kan du lese mer om mesh-løsningene til noen av de største produsentene av nettverksutstyr, som Netgear, Asus, Linksys og TP-Link. Google har også sin løsning, Google Wifi - som dessverre ikke er annonsert for Norge ennå. Sjekk også ut løsningen UniFi Mesh fra Ubiquiti Networks.

Få også med deg denne testen:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer