Små dingser med stor kapasitet

På sikt gjør de kanskje eksterne harddisker og DVD-brenneren overflødig.

Publisert
Sist oppdatert
Med alle sine fordeler, blant annet med tanke på størrelse, ingen mekaniske deler og lavt strømforbruk, bør minnepluggen snart kunne puste eksterne harddisker i nakken


De kommer i all verdens farger og fasonger, og du har sikkert minst én av dem liggende i skuffen. Vi snakker om de små lagringsenhetene som gjerne omtales som minnepinner eller minneplugger.

I forbindelse med skolestart dukker de opp i reklameavisene fra bokhandelen og elektronikkbutikkene, og ikke uten grunn: Minnepluggene er blitt billige, lagringskapasiteten har økt betraktelig den siste tiden, og de er unektelig praktiske når data skal transporteres mellom hjem og skole.

Nytt for deg? Da kan vi fortelle at minnepluggen puttes inn i en ledig USB-port på PCen din, og dukker deretter straks opp som en egen disk i filbehandleren, som du kan åpne og lagre filene dine til. Du kan slette og legge til nye filer, omtrent som disketten i gamle dager, men med langt større kapasitet - og hastighet.

Inntil 32 GB

Corsairs Flash Voyager er blant de mest populære minnepluggene med 32 GB kapasitet.
Corsairs Flash Voyager er blant de mest populære minnepluggene med 32 GB kapasitet. Vis mer


Kapasiteten starter gjerne på 1 GB. Prisen på disse er ofte under femtilappen, mens de romsligste i skrivende stund er på hele 32 GB. Disse koster gjerne fra rundt 600 kroner, men da får du til gjengjeld kapasiteten til sju brente DVD-plater, og trenger ikke annet enne en ledig USB-port på PCen.

- Det selges veldig mye USB-minne nå, og vi sitter igjen med et inntrykk av at de fleste bruker dem til mellomlagring/flytting av informasjon mellom PCer, forteller Hilde Hansen hos nettbutikken Multicom til DinSide Data. - I tillegg er det mange firmaer som bruker dem som gaveartikler, legger hun til.

Nettbutikken har blant annet hatt suksess med minneplugger som kan "skinnes" med ditt personlige design, firmalogoer etc.

Tar over for brenneren?

Men med lavere priser og større lagringskapasitet kan minnepluggene allerede nå brukes til langt mer; sikkerhetskopiering av data, for eksempel. At de enkelt kan skrivebeskyttes, er uten mekaniske deler som kan gå i stykker, og at enkelte av dem både har kodelåser og fingeravtrykkleser, gjør minnepluggen spesielt godt egnet til dette formålet.

Tidligere var det CD/DVD som var mest aktuelt til sikkerhetskopiering for folk flest, men de siste årene har eksterne harddisker overtatt tronen. Ikke så rart kanskje, i skrivende stund kan du nemlig kjøpe en ekstern harddisk med 100 ganger lagringskapasiteten til én DVD-plate for 500 kroner.

Mange har i tillegg ventet på Blu-ray, som omtales som DVD-ens arvtaker. Men med en kapasitet som normalt ligger på 25 GB (maks 50 GB) og foreløpig høye priser, er det fortsatt langt fram til Blu-ray kan anses som en utfordrer på datalagringssiden. Mye tyder dessuten på at optiske plater som lagringsmedium har sett sine beste dager.

- Salget av brennbare medier har sunket de siste årene. I samme tidsrom har salget av andre lagringsløsninger, deriblant minneplugger, økt kraftig, forteller Dag Pettersen hos Komplett.no.

Den største ulempen til eksterne harddisker er at mekanikken er sårbar, for eksempel ved fall og fuktangrep. De største er dessuten avhengig av mer strøm enn USB-porten er i stand til å formidle. Dermed slipper du ikke unna både stikkontakt, flere ledninger og strømforsyning.

Med alle sine fordeler, blant annet med tanke på størrelse, ingen mekaniske deler, lavt strømforbruk osv, bør harddisken om få år merke minnepluggen puste den i nakken - særlig hvis kapasiteten fortsetter mønsteret med en dobling hver gang nye rekorder settes.

- Det ryktes at det snart vil dukke opp minneplugger med høyere kapasitet, forteller Pettersen.

Sjekk hastigheten

Det er imidlertid én ting som er verdt å sjekke før du kjøper en minneplugg med stor kapasitet; hastigheten. De billigste pluggene har som regel lavere skrive- og lesehastigheter enn de dyreste, enkelte har en overføringshastighet på noen hunde kilobytes, mens andre kan skilte med 25 MB pr sekund og enda raskere.

Det er noe å tenke på når du "bare" skal kopiere over noen store filer før du skal løpe til bussen.

Om ikke hastigheten er oppgitt på pakningen eller fra leverandøren, kan det lønne seg å besøke produsenten eller gjøre noen søk på nettet før du slår til.

Sjekk også hva vi har skrevet om minneplugger tidligere:

Hele operativsystemet på minneplugg
Hele kontoret på minnepluggen
Få mer ut av minnepluggen
Slik unngår du minneplugg-tabben

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer