Små disker blir store

Nå får du 320 GB i din bærbare. Flere produsenter har diskene klare.

Publisert
Sist oppdatert

Det er en stund siden vi skrev om den nye teknikken for magnetisk lagring av data, med vertikale celler i stedet for horisontale. Kort fortalt må en magnetcelle være lenger enn den er bred, derfor får man plass til flere på mindre plass hvis man plasserer dem på høykant.

Denne teknikken som kalles PMR (Perpendicular Magnetic Recording) er nå i bruk på stadig flere harddisker. På små disker til bruk i bærbare PCer er det mest å hente, på stasjonære har vi jo ikke det samme behovet for kompakt lagring.

500 GB-disker er annonsert fra Hitachi og Samsung, men 320 GB er i skrivende stund den høyeste kapasiteten for 2,5-tommers disker. Dette er på listen til flere produsenter, noen har allerede kommet på markedet her i Norge.

De tre store små

Vi tar dem i alfabetisk rekkefølge:

Små disker blir store


Samsung
Modellen heter HM320JI og har 2 plater med 160 GB kapasitet på hver. Den har NCQ for optimal håndtering av skrive/lesemekanismen og SATA 1.5 Gbps støtte.

Disken roterer med 5400 RPM, søketiden er oppgitt til 12 ms, overføring fra disk til internt minnebuffer på 826 Mbit/sek og en burst rate fra internt minnebuffer på 8 MB til SATA på 150 MB/sek.

De spinner opp på 4 sekunder, bruker max 2,2 W ved søk og har et støynivå på 26 dB.

Pris i Norge er ikke klar, disken er ennå ikke tilgjengelig.

Små disker blir store


Toshiba
Modellserien heter MK-52GSX og har også 2 plater med 160 GB kapasitet, NCQ er ikke oppgitt, men den har SATA II støtte (3 Gbps teoretisk).

Disken roterer med5400 RPM, 12 ms søketid, intern overføring fra plater til minnebuffer (8MB) på 806 Mbit/sek mens burst og støydata ikke er oppgitt.

Pris i Norge er ikke klar, disken er ennå ikke tilgjengelig.

Små disker blir store


Western Digital
Modellen heter WD Scorpio WD3200BEVT og har som de andre 2 plater med 160 GB som snurrer med 5400 RPM og en søketid på 12ms. Her er det også SATA II støtte, men NCQ er ikke oppgitt.

Minnebufferet er på 8 MB, intern overføring til internbuffer på 8 MB er på 850 Mbit/sek og støyen under søk er på maks 26 dB.

Disken er tilgjengelig i Norge, prisen er 1.375 kroner.

Vi har den på testbenken! Testen publiseres tirsdag 29. januar

5400 eller 7200 RPM? Hva med SSD?

Det er ikke bare rotasjonshastigheten som betyr noe for hvor rask en disk er. Tettheten på dataene er akkkurat like viktig. Derfor vil en ny 5400 RPM disk med stor kapasitet kunne være raskere enn en eldre 7200 med lavere kapasitet.

Hvis man skal skifte ut disken i sin bærbare må man derfor veie kapasitet mot hastighet, strømforbruk og støy helt konkret. Sjekk spesifikasjonene for de diskene du vurderer, det gir deg det beste utgangspunktet.

Nå som SSD diskene er på vei, vil vi tro at det vil komme bærbare med plass til både fastminne-basert disk for systemoperasjoner og vanlige roterende disker for lagring av større datamengder. I hvert fall på de mer avanserte bærbare.

SSD er enda for dyrt og har for liten kapasitet i forhold til roterendedisker, og slik vil det være i enda noen år framover.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer