Smart keyboard med mye programvare

Vi har sjekket ut Rolands pakke for hjemmestudio

Publisert
Sist oppdatert

Sommer og fint vær har aldri vært noen god grunn til ikke å sitte inne og lage musikk. Ikke en gang for norskinger. Og skulle sommerværet pøse ned i strie strømmer er det i hvertfall ikke noe å trekke utendørs etter. Og skulle det være påkrevet kan man også ta med seg musikkutstyret.

For å lage musikk i dag trenger man strengt tatt bare tre ting: Et instrument, en PC og en mikrofon. For mange vil et keyboard være førstevalget blant instrumentene, siden man da kan spille virtuelle instrumenter på PCen. Diss kan være samples eller synther i mange forskjelige varianter, utvalget er enormt enten du vil laste ned gratis på nett eller handle mer avanserte utgaver.

PCen har du allerede, til hjemmebruk klarer du deg med nesten hva som helst som er anskaffet de siste 4-5 årene.

Mikrofon er kjekt å ha hvis du skal synge eller ta opp et akustisk instrument, men det har vi ikke tatt for oss i denne sammenhengen.

Det vi har tatt for oss er derimot en pakkeløsning fra Roland, eller mer korrekt fra Edirol som er merkenavnet for PC-relatert utstyr fra Roland.

Det er ikke en blodfersk nyhet, PCR-serien ble lansert i fjor, men har såpass mye å by på at vi fant det verdt å sjekke ut, siden vi får mange spørsmål om valg av musikkutstyr til PC.

Det er lengden som teller

PCR-serien består av 3 modeller, som er identiske bortsett fra antall tangenter. For de som ikke spiller med begge hender, men bare trenger å legge inn noen akkorder og figurer i ny og ne er det PCR-300 med 32-tangenter som gjelder. De som trenger mer spillerom kan velge PCR-500 med 49 tangenter eller PCR-800 med 61 tangenter.

Smart keyboard med mye programvare


Det som er mest spennende er alle kontrollmulighetene, med 50 forskjellige knotter, spaker, pad'er og innganger som kan styre parametre på de virtuelle instrumentene.

Smart keyboard med mye programvare


En smart detalj er at alle tilkoblingene er på venstre kortside av keyboardet. Derfor kan du plassere det helt inntil skjermen eller veggen, og lettere komme til.

Smart keyboard med mye programvare


Strøm kommer fra USB-kontakten, eller du kan bruke det som et rent MIDI-keyboard med ekstern strømforsyning.

Kobler du det til PCen med USB trenger du ikke noen MIDI-interface, både inn og ut sendes over USB.

I bruk

Driver følger med på CD, sammen med redigeringsprogram for styring av funksjoner på alle knappene etc. I tillegg ligger "Cakewalk Production Plus Pack" på CDen, dette er 2 forskjellige musikkprogrammer og en virtuell synth - alle i LE-utgaver som er en del enklere versjoner enn fullversjonene.

Alt ble installert smertefritt på vår bærbare anno 2004 som fremdeles holder koken med 2 GB RAM og ny 7200 RPM disk.

Tangentene er blant de beste du får på slike rimelige keboard. Her skiller merkenavn som Yanaha og Roland seg fordelaktig ut sammenlignet med alle oppkomlingene. De er faste i fisken, skrangler ikke og lager ikke krøll når de slippes opp kjapt slik billige keyboards ofte gjør.

Pad'ene og dreiepot'ene er også akkurat passe stramme og fine, crossfaderen er superlett og smooth, mens de 9 spakene/faderne er noe mer lealause. Dette påvirker ikke funksjonen, som er utmerket.

Redigeringsprogrammet for å velge funksjoner på knapper og spaker er svært enkelt og oversiktelig. Du klikker på en av knapp/spakene og det dukker oppe et kontrollvindu hvor du kan velge parametre.

Smart keyboard med mye programvare


Det er allerede lagt inn en del oppsett for å styre de mest brukte instrumenter og funksjoner, som velges med Value-knappen på keyboardet.

Programvaren

De to programmene som følger med byr på mange muligheter, og har litt forskjellig innfallsvinkel til arbeidsmetode.

Sonar LE er et mer tradisjonelt program som er beregnet på opptak av spilt musikk på spor. Projekt5 LE er et loop-orientert program for de som bygger opp musikk ved hjelp av ferdige elementer, eller spiller inn elementer på virtuelle intstrumenter.

Smart keyboard med mye programvare


Smart keyboard med mye programvare


Begge programmene gir både glede og utfordringer til nye brukere, men har du vært borti musikkprogrammer eller opptaksmaskiner før kommer du fort i gang.

I tidligere versjoner av Sonar programmet var vi ikke forøyd med at du ikke kunne redigere mange parametre mens musikken spilte, og at det generelt var mye "byråkrati". Dette er nå ordnet og programmet er like interaktivt og kjapt som konkurrentene fra Tyskland.

Teknisk info om keyboardet finner du her.

Spesifikasjoner for programmene finner du her (Project5 LE) og her (Sonar LE)

Hele pakken har en listepris på 2 890 kroner. Sjekk som vanlig for den beste prisen hos musikkhandleren bak sin disk eller på sitt nett.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer