Smart overgang gir nye muligheter

Har du et mobil eller nettbrett med Android? Mye kan kobles til med den rette kabelen.

Foto: Med et hjemmelaget stativ og PC-tastatur og mus blir nettbrettet nesten som en PC.
Foto: Med et hjemmelaget stativ og PC-tastatur og mus blir nettbrettet nesten som en PC. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle nettbrett og smartmobiler har mulighet for å koble til tilleggsutstyr. Men det er ikke alle muligheter som uten videre ligger opp i dagen.

Det er jo vanligvis bare en eneste kontakt, og den er til lading, først og fremst. Tror mange.

Men den kontakten har langt mer å by på, bare man har den riktige kabelen.

Når det gjelder iPad og iPhone er det en egen verden med overgangskabler og tilleggsutstyr, det skal vi la ligge her.

I stedet skal vi se på hvilke muligheter du har på Android-baserte enheter.

Les også: Hva skjer med USB?

USB On The Go

Kontakten på siden er en USB-kontakt, og ikke hvilken som helst USB-kontakt. Den er faktisk litt smartere enn de vanlige USB-kontaktene og har fått et eget navn: USB On The Go eller USB OTG.

USB-kontakter er ellers tilknyttet en klar og udiskutabel rolle på maskinen de sitter i. På vertsmaskinen - som for eksempel en PC - sitter det én type USB-kontakter. På tilleggsutstyret sitter det en helt annen type kontakt, det er klient-kontakten. Så er det ingen tvil om hva som kan kobles til hva - pluggene og kontaktene fjerner en hver tvil.

Men på nettbrett sitter det en USB OTG-kontakt, og den kan være både det ene og det andre, det avhenger av kabelen du setter i. Dette ble faktisk lansert så langt tilbake som i 2002, sammen med USB 2.0.

Bruker du en USB-ladekabel kan den også kobles til en PC. Da gir du PC-en tilgang til lagringsområdet på nettbrettet og kan sende filer fram og tilbake.

Men hva med annet utstyr, som kortlesere, tastatur og mus? Eller DAC-er og annet spesialutstyr? De er jo utstyrt med en USB-kontakt av type A, som ikke passer. Løsningen er ganske enkelt en overgang fra micro-USB pluggen til en passende kontakt - det er nemlig mulig på USB OTG.

Enkel OTG overgang fra micro USB til standard kontakt, fra Sandberg. Foto: Brynjulf Blix
Enkel OTG overgang fra micro USB til standard kontakt, fra Sandberg. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Hva kan du koble til?

USB er ikke bare en familie av kabler og kontakter, det hører også med en rekke standardiserte løsninger med drivere, på tvers av operativsystemene.

Dette kalles "Device classes" og håndterer lydenheter, nettverk, tastatur, mus, webkamera, skanner, skrivere, lagringsenheter, måleutstyr og mye annet.

Og i alle de store operativsystemene er det driverstøtte for alle enheter som er "Class compliant". De kan du dermed bare plugge inn uten å tenke på drivere eller støtte i programmene.

Har du mus og tastatur med USB som du bruker på PC kan du også bruke disse på Mac og Android.

Det er faktisk ganske greit å bruke mus og tastatur på en smartmobil, spesielt hvis det er snakk om å skrive litt mer enn helt korte meldinger. For ikke å snakke om å redigere tekst eller tegne mer presist enn du kan med en fingertupp.

En enkel overgangskabel lar deg koble til forskjellig standard tilleggsutstyr. Kabelen kommer fra Sandberg. Foto: Brynjulf Blix
En enkel overgangskabel lar deg koble til forskjellig standard tilleggsutstyr. Kabelen kommer fra Sandberg. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Har du en favoritt-DAC til lydanlegget kan du også koble til denne, det samme med kortleser og minneplugger.

Men hva med strøm og lading?

De fleste enkle USB-enheter trekker lite strøm og belaster ikke batteriet i nettbrettet i særlig grad. Men hvis du skal koble til flere enheter samtidig med en USB HUB kan det fort hende at nettbrettet melder pass. Det som da skjer er ganske enkelt at det du kobler til ikke virker.

Da trenger du en USB HUB med egen strømadapter, som tar seg av å forsyne enhetene med strøm. Det finnes også egne micro-USB HUB-er.

Her er en micro USB HUB med kortleser, og en overgangskabel som også har tilkobling for lading. Begge fra DealExtreme. Foto: DealExtreme
Her er en micro USB HUB med kortleser, og en overgangskabel som også har tilkobling for lading. Begge fra DealExtreme. Foto: DealExtreme Vis mer


Skal du bruke et nettbrett som en stasjonær maskin over lengre tid, kan lading bli et problem, siden tilkoblingene okkuperer kontakten i nettbrettet. Men også her finnes det en løsning. Det krever riktignok en spesialkabel som har tre kontakter, den tredje kobles da til laderen.

Noen Android-enheter støtter imidlertid ikke OTG-modus samtidig med lading. Da må du søke etter "USB OTG charge" kombinert med navnet på den Android-enheten du har, for å sjekke om noen har meldt om problemer med dette.

Les også: iPad-klone til 1200 kroner

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer