Feilsendt e-post

Smarte e-postfunksjoner hindrer feilsending

Det kan være både flaut og «forretningsfatalt» å sende en e-post til feil mottaker, men det kan du heldigvis gjøre noen forebyggende grep mot, både om du bruker Outlook eller Gmail.

E-POST: Det kan være både flaut og «forretningsfatalt» å sende en e-post til feil mottaker, men det kan du heldigvis gjøre noen forebyggende grep mot i mailen din. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Konsekvensene av å sende en e-post til feil mottaker er i beste fall at du blir flau og skamfull.

Enda verre er det nemlig hvis konfidensiell informasjon kommer på avveie, enten det er dine egne personopplysninger eller hemmeligstemplede, jobbrelaterte opplysninger.

Feilsendte e-poster er en av de aller vanligste grunnene til at bedrifters sensitive informasjon kommer på avveier, ifølge Norsk senter for informasjonssikring (Norsis).

Skru av navneforslagene

Heldigvis er det noen forebyggende grep du kan gjøre dersom du frykter feilsendingsfella.

- En av de vanligste grunnene til at e-post blir sendt til feil mottaker, er den såkalte navneforslagfunksjonen, som i dag er innebygd i Outlook og andre e-postklienter. Den fyller ut navnet på en mottaker automatisk etter at du har slått inn de første bokstavene, sier teknologiansvarlig André Schackt i Orange Cyberdefense Norge.

Av og til kan det altså bety at feil person foreslås, som kan være lett å overse.

- Skrur du av funksjonen, reduserer du risikoen betraktelig, understreker han.

Innstillingen for å skru av autofullføring av navn finner du som oftest i innstillingsalternativene for din e-postklient.

Kjøp deg tid med disse e-postinnstillingene

Du kan også legge inn en tidsbuffer som rett og slett gir deg mulighet til å trekke tilbake feilsendte e-poster.

I Outlook kan du trekke tilbake e-poster - såfremt mottakeren ikke har åpnet den opp og hvis både du og mottakeren bruker Exchange-kontoer i samme organisasjon, skriver Microsoft.

Dette gjør du slik: Åpne Outlook og trykk på «sendte elementer», dobbeltklikk på meldingen du vil trekke tilbake, velg «handlinger» på fanen over e-posten, trykk så på «kall tilbake denne meldingen», velg «slett uleste kopier av denne meldingen» og huk av om du ønsker å få beskjed om tilbakekallingen lykkes for alle mottakere.

FORSIKRING: Forsikringsselskap advarer mot det de kaller «håndspritskader» på elektronikk og mobiltelefoner. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Bruker du Gmail, derimot, kan du trekke tilbake feilsendt e-post ved å ha aktivert innstillingen «undo send» på forhånd, ifølge Google. Derfor bør du være føre var enn etter snar med denne aktivieringen.

Dette gjør du slik: Åpne Gmail i nettleseren trykk på tannhjulet øverst til høyre, huk av boksen «enable undo send» og sett en tid for hvor lenge du skal kunne kansellere e-posten.

Så, hvis du har aktivert «undo send», får du opp et valg om å angre når du har sendt e-post. I praksis utsetter du bare å sende e-posten i noen sekunder, for eksempel 20 sekunder hvis det er den tidsavgrensningen du legger inn i innstillingene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer