Nyttige tips:

Smarte ting du kan gjøre med OneDrive

Syv kjekke nettskytips.

ONEDRIVE: Vi gir deg noen enkle, men nyttige tips til Microsoft OneDrive. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ONEDRIVE: Vi gir deg noen enkle, men nyttige tips til Microsoft OneDrive. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Skylagring er blitt mer og mer vanlig de seneste årene, og mange ser nytten i å kunne ha tilgang til filene sine , enten det er bilder eller tekstdokumenter, uansett hvilken enhet de bruker og hvor hen de er i verden.

Syv kjekke tips

Microsoft er en av lederne i nettskyen med tjenesten OneDrive som er tilgjengelig på en rekke plattformer. På Windows 10 ligger tjenesten forhåndsinstallert, men man finner også dedikerte OneDrive-apper til Android, iPad og iPhone, i tillegg til at man alltid har tilgang til nettskyen i nettleseren.

For mange Windows 10-brukere vil OneDrive være et naturlig valg ettersom det er så tett integrert – slik som Apples iCloud er i macOS – samtidig som brukerne har tilgang til funksjonsrike apper enten de bruker en Samsung Galaxy Note 9 eller en iPhone XS.

Vi har tidligere skrevet om hvordan du kommer i gang med OneDrive, og i denne saken vil vi gi noen tips til hvordan du kan få litt ekstra ut av nettskyen til Microsoft.

Bruker du ikke OneDrive? Les våre tips til Apple iCloud og Google Drive.

Ekstra lagringsplass

Som vår prissammenlikning viser, er det ikke hos OneDrive man får mest gratis lagringsplass for pengene. For noen år siden valgte Microsoft å redusere gratistilbudet til 5 gigabyte (GB), men du trenger ikke betale for å få 10 gigabyte ekstra, men du er avhengig av litt hjelp.

OneDrive har nemlig en vervekampanje der man får 0,5 GB for hver person man verver, og totalt kan man motta 10 GB gratis. For full pott er man dermed avhengig av å verve 20 personer. Det gjør man via administrer lagring og deler en henvisningslenke via «Bonus for henvisning».

Dog er den enkleste måten å få mer lagringsplass, å kjøpe et abonnement. Vår sammenlikning av nettskyprisene viser at OneDrive er blant de rimeligste. Spesielt hvis man har andre personer å dele abonnementet med.

Du kan skaffe deg noen ekstra GB gratis i OneDrive.
Du kan skaffe deg noen ekstra GB gratis i OneDrive. Vis mer

Mappesikkerhet

Et av årets største nyheter til OneDrive, er at man kan beskytte viktige mapper. Det nye sikkerhetsleddet beskytter spesielt mot såkalt løsepengevirus (ransomware) og sørger for at filene fortsatt er tilgjengelig i skyen selv om angripere har slettet dem fra PC-en.

Mappene det gjelder er Dokumenter, Bilder og Skrivebord, og alle filer som plasseres i disse mappene, får ekstra beskyttelse. Når man har aktivert beskyttelsen, synkroniseres filene i disse mappene i skyen og man får tilgang til innholdet uansett hvilken enhet man bruker.

Slik gjør du det:

Trykk på OneDrive-ikonet på oppgavelinjen, velg «Mer» og trykk «Innstillinger». Under fanen «Lagre automatisk» finner du «Beskytt de viktige mappene». Trykk på «Oppdater mapper» for å komme i gang. Deretter velger man de mappene man ønsker å beskytte og deretter trykker man på «Start beskyttelse».

Filene i disse mappene er sikret mot løsepengevirusangrep.
Filene i disse mappene er sikret mot løsepengevirusangrep. Vis mer

Filer ved behov

Det ble opprør og furore da Microsoft for flere år siden valgte å fjerne funksjonen «filer ved behov» (den het noe annet tidligere), men den ble heldigvis reintrodusert i fjor høst. Kort fortalt innebærer filer ved behov at alle mapper og filer er tilgjengelige og synlige i OneDrive-mappen på PC-en, men de lastes ikke ned og tar ikke opp plass før brukeren ber om det.

Dette er også en funksjon som er nødt til å aktiveres, og det gjøres under fanen Innstillinger i OneDrive. Nederst finner man «Filer ved behov». Her huker man av «Spar plass og last ned filer når du bruker dem».

Når man setter opp OneDrive i Windows 10 og skal velge mapper som skal synkroniseres, bør man velge «Gjør alle mapper tilgjengelige» slik at de til enhver tid er synlige i OneDrive-mappen på PC-en uten at de tar opp plass.

Man kan også velge at en mappe eller fil alltid er tilgjengelig uavhengig om man har tilgang til Internett eller ikke. Det gjør man ved å høyreklikke på mappen eller filen for så å velge «Alltid behold på denne enhet». Ønsker man å endre dette, høyreklikker man på mappen/filen og velger «Frigjør plass».

Filer ved behov er tilbake i Windows 10. Foto: Microsoft
Filer ved behov er tilbake i Windows 10. Foto: Microsoft Vis mer

Lagre skjermbilder

Ofte trenger man å ta skjermbilde på PC-en, og da hadde det jo vært nyttig å ha tilgang på disse bildene uansett hvilken enhet man bruker. Med OneDrive kan man automatisk lagre skjermbilder i nettskyen slik at du finner dem igjen for eksempel på smarttelefonen din.

Dette gjør man ved å åpne OneDrive-innstillingene, gå til fanen Lagre automatisk og så huke av «Lagre skjermbilder jeg tar, automatisk til OneDrive ». Da lagres bildene i en skjermbilder-mappe i OneDrive og synkroniseres automatisk til skyen.

I Windows 10 tar man et skjermbilde ved å trykke på «print screen»-tasten på tastaturet. Den er ofte merket kun «PrtScn».

Lagrer du skjermbildene i OneDrive, har du tilgang på dem uansett enhet.
Lagrer du skjermbildene i OneDrive, har du tilgang på dem uansett enhet. Vis mer

Automatisk opplasting av bilder

Som en skylagringstjeneste med respekt for seg selv, tilbyr OneDrive naturligvis automatisk opplasting av bilder og video via mobilappene til Android og iOS.

Slik aktiverer du det på iOS:

  • Trykk på ikonet øverst til høyre i OneDrive-appen.
  • Velg Innstillinger.
  • Under Alternativet ligger kameraopplasting.
  • Her velger man enkelt og greit å aktivere kameraopplasting.

Deretter kan man velge om man vil tillate at mobilnettet brukes til å laste opp bilder, om man også vil laste opp videoer automatisk og om man vil tillate opplasting i bakgrunnen. For å laste opp bilder og video til OneDrive i bakgrunnen, det vil si når appen ikke er i bruk, må man aktivere posisjonstjenester.

Slik aktiverer du kameraopplasting i iOS.
Slik aktiverer du kameraopplasting i iOS. Vis mer

Slik aktiverer man kameraopplasting på Android:

  • Trykk på Meg-menyen nederst til høyre i OneDrive-appen.
  • Velg innstillinger og åpne kameraopplasting.
  • Så aktiverer man kameraopplasting.

På akkurat det feltet er OneDrive-appen på Android litt mer funksjonsrik enn iOS-utgaven. Her kan man også velge hvilke bildemapper som lastes opp automatisk, for eksempel skjermbilder-mappen, men også sørge for at lokale kopier slettes når de er lastet opp til skyen.

I OneDrive-appen til Android kan du velge å fjerne lokalt innhold som er blitt sikkerhetskopiert. Kjekt hvis man har en PC med liten lagringsplass.
I OneDrive-appen til Android kan du velge å fjerne lokalt innhold som er blitt sikkerhetskopiert. Kjekt hvis man har en PC med liten lagringsplass. Vis mer

Det gjør man via valget «Frigjør plass på enheten» under innstillinger, og er kjempenyttig hvis man har en enhet med begrenset lagringskapasitet. Trykk på «Frigjør plass nå» for å slette bilder og videoer fra enheten som er lastet opp til OneDrive.

Bruker Bilder-appen

Hvis du er glad i å ta bilder og opprette album, men ikke har begynt å ta i bruk Bilder-appen i Windows 10, bør du gjøre det nå. Bilder-appen er på mange måter Microsofts svar på geniale Google Photos med flere av de samme funksjonene og har blant annet noen enkle redigeringsverktøy.

Når man er logget inn med Microsoft-kontoen sin, får man tilgang til alle bilder fra OneDrive og sortere dem i mapper, merke personer (kun lokalt) og kanskje kjekkest av alt, opprette album.

Man oppretter et album enkelt og greit ved å trykke «opprett» øverst til høyre i Bilder-appen og velger «album». Deretter kan man velge hvilke bilder man ønsker i albumet, legge til et coverbilde og albumnavn.

Når det er gjort, kan man dele albumet med venner og familie ved å trykke på deleknappen. Først må man riktig nok laste opp albumet i skyen – da vil du også se det i OneDrive-appene og i nettleseren.

I Bilder-appen kan man enkelt opprette og dele album.
I Bilder-appen kan man enkelt opprette og dele album. Vis mer

Del mapper med andre

Noe av det kjekkeste med skylagringstjenestene, er at man enkelt kan dele mapper, filer og albumer med andre brukere, og de med deg. Dette kan man enkelt gjøre fra mobilappene og i nettleseren.

La oss si du planlegger en ferie med noen andre personer og dere skal sette opp en felles mappe hvor man kan dele diverse filer. I dette tilfellet bruker vi nettleseren som eksempel. Etter man har opprettet en mappe, trykker man på deleknappen for å gi andre brukere tilgang.

Hvis man ønsker at de andre medlemmene skal kunne redigere innholdet i mappen, for eksempel ved å legge til filer, huker man av for «Tillat redigering». Hvis man ønsker at de andre brukerne kun kan se og åpne filene, lar man valget være blankt. I denne menyen kan man også angi et passord som mottakerne av delelenken må taste inn før de får tilgang.

Slik deler du mapper og filer med andre via OneDrive i nettleseren.
Slik deler du mapper og filer med andre via OneDrive i nettleseren. Vis mer

Hva er dine beste OneDrive-tips?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer