Sonos lanserer ny lydplanke

Smartere lydplanke til en lavere pris

Beam skal være en smartere utgave av Playbar.

SMART LYDPLANKE: Sonos har lansert en ny, mer kompakt lydplanke kalt Beam. Det er selskapets første lydplanke som støtter stemmestyring. Foto: Sonos
SMART LYDPLANKE: Sonos har lansert en ny, mer kompakt lydplanke kalt Beam. Det er selskapets første lydplanke som støtter stemmestyring. Foto: Sonos Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sonos er en av de ledende aktørene innenfor såkalte multiromssystemer, det vil si høyttalere du kan koble sammen og spille musikk på samtidig i både samme og forskjellige rom.

De har en rekke produkter å velge mellom, både små og store høyttalere, subwoofer og lydplanke.

Denne uka lanserte Sonos en ny lydplanke kalt Beam. Den er både mindre og billigere enn deres eksisterende lydplanke, Playbar, men den er til gjengjeld smartere.

Stemmestyring

For mens Playbar er en helt vanlig lydplanke, er Beam en såkalt smarthøyttaler, med innebygde mikrofoner som kan brukes til talestyring. Riktignok dreier det seg først og fremst om Amazons Alexa-assistent, som foreløpig ikke er tilgjengelig i Norge.

Med talestyring kan du for eksempel be Alexa om å spille en sang på Beam, eller spørre hvilken artist som spilles.

I løpet av året vil den kunne brukes med både Apples Siri og Google Assistant.

Dette er den andre høyttaleren fra Sonos med Alexa-støtte. Den første var Sonos One.

KOMPAKT: Beam er en liten lydplanke som egner seg godt for deg som ikke har så stor stue. Foto: Sonos
KOMPAKT: Beam er en liten lydplanke som egner seg godt for deg som ikke har så stor stue. Foto: Sonos Vis mer

Kobles til via HDMI

Som lydplanke er Beam ment å stå ved TV-en i stua. Den kobles til via HDMI, noe som er litt uvanlig for lydplanker. Vanligvis bruker man HDMI for å sende lyd eller bilde til TV-en, ikke fra.

Playbar kobles til med optisk inngang, for eksempel.

Sonos bruker en spesifikasjon som kalles HDMI-ARC, som gjør at man kan sende lyd fra TV-en til høyttaleren, skriver The Verge.

Det skal fungere sømløst, så det bare er å plugge i kabelen, og så skal høyttaleren bli gjenkjent av TV-en, og lyden rutes rett til lydplanken.

… men bare om du har riktig TV

TV-en din må riktignok støtte HDMI-ARC.

Sonos hevder omtrent 80 prosent av nye TV-er automatisk fungerer med ARC, ifølge The Verge. Hvis ikke, må man inn i menyen på TV-en sin og skru det på selv.

Kjøper du Beam, får du med en egen HDMI-kabel. Har du ikke en TV som støtter HDMI-ARC eller av en eller annen grunn ikke vil bruke HDMI, kan du bruke den optiske inngangen.

LYD TIL TV-EN: Sonos har nå tre forskjellige løsninger som du kan koble til og få lyd fra TV-en. Nye Beam er den minste av dem. Foto: Sonos
LYD TIL TV-EN: Sonos har nå tre forskjellige løsninger som du kan koble til og få lyd fra TV-en. Nye Beam er den minste av dem. Foto: Sonos Vis mer

Hva med lyden?

Sonos Playbar har tidligere fått skryt for god lyd, men det gjenstår naturligvis å høre hvordan Beam i forhold til storebroren, og hvordan den mindre størrelsen påvirker lydbildet.

Engadget har allerede fått en prøvelytting, og virker å være imponert over lyden, og synes den fungerer vel så bra med musikk som til film, noe som ikke alltid er tilfellet med lydplanker. De mener dog den egner seg best for mindre rom.

Beam vil koste 3.999 kroner, 3.000 kroner mindre enn storebror Playbar og lydsokkelen Playbase.

– Som den lavere prisen indikerer, kommer Beam med færre høyttalere (fem, mot ti i Playbase), som betyr at man inngår noen kompromisser på lyden (for eksempel ingen subwoofer), påpeker Engadget.

Støtte for AirPlay 2, Google Assistant

For øvrig kommer Sonos med støtte for AirPlay 2 sine høyttalere i juli. Det betyr at du vil kunne styre Beam med Siri, riktignok via en iPhone eller iPad, ikke direkte fra høyttaleren som er mulig med Amazon Alexa.

Med AirPlay 2 vil du også kunne spille musikk samtidig på flere høyttalere.

Sonos har tidligere annonsert at de også kommer med støtte for Google Assistant i år, men det er ikke kjent nøyaktig når.

Sonos Beam kommer for øvrig i salg fra 17. juli.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer