TEST: Belkin Soundform Elite

Smarthøyttaler med trådløs lading

Byr både på trådløs lading, Google Assistent og lydteknologi levert av franske Devialet.

TO-I-EN: Belkins smarthøyttaler har Google Assistent innabords og kan også lade telefonen trådløst. Foto: Pål Joakim Pollen
TO-I-EN: Belkins smarthøyttaler har Google Assistent innabords og kan også lade telefonen trådløst. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Belkin er ingen fremmed i teknologiverdenen, men de fleste forbinder nok selskapet med smarte produkter innen lading, kabler, overganger, nettbrettastatur og den slags.

På lydfronten er det ikke så mange produkter de har sluppet utover en liten håndfull ørepropper, samt dagens testprodukt: Soundform Elite.

Smarthøyttaler med Google assistent

Soundform Elite er en såkalt smarthøyttaler, altså en du kan betjene bare ved å bruke stemmen. Den har Google Assistent innebygd, altså samme teknologi som du finner i Googles høyttalere - det være seg Nest Audio eller Nest Mini.

Dermed kan du si «OK Google» etterfulgt av en kommando, enten du lurer på om det kommer til å regne i morgen, hvem som er trommeslager i Metallica, vil legge inn en avtale i kalenderen, starte en Netflix-serie på TV, høre på en radiokanal eller starte en nedtelling på ti minutter. Den kan også brukes for å styre smarthjemmet ellers - slå av og på lys eller hva det måtte være.

De to mikrofonene som lytter etter stemmen din, virker også å være meget gode, og fanger opp «OK Google»-kommandoen selv med ganske høyt volum på musikken.

FIRE PRIKKER: Disse vil være kjent for dem som har en Google-høyttaler fra før og lyser opp når du sier «OK Google». Foto: Pål Joakim Pollen
FIRE PRIKKER: Disse vil være kjent for dem som har en Google-høyttaler fra før og lyser opp når du sier «OK Google». Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Gjenkjennelig fra Googles høyttalere er de fire prikkene som lyser når den lytter til hva du sier, eller som indikerer volumet om du endrer på det. Den har mer synlige knapper enn Googles høyttalere - blant annet for å justere volumet, starte Bluetooth-paring eller bare pause musikken som spilles.

Som med alle øvrige Google Home-kompatible høyttalere kan også Belkin-høyttaleren legges inn i et flerromsoppsett om man ønsker - via Google Home-appen, der du også må legge den til når du starter opp for første gang.

Belkin-høyttaleren har imidlertid ingen Airplay-kompatibilitet om du velger «vår» versjon med Google Assistent. Det finnes en annen utgave med Alexa-stemmestyring og Airplay, men da får du ikke Google assistent om bord.

10 WATT: Den trådløse laderen på toppen av Belkin-høyttaleren kan lade telefoner og andre enheter med inntil 10 watts effekt. Foto: Pål Joakim Pollen
10 WATT: Den trådløse laderen på toppen av Belkin-høyttaleren kan lade telefoner og andre enheter med inntil 10 watts effekt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Trådløs lader

Den litt skrå toppdelen er ikke bare for show. Belkin-høyttaleren har nemlig innebygd trådløs lading, slik at du bare kan legge telefonen din på skråplanet. Skal du lade et Airpods-etui må du imidlertid bygge opp med noe under, siden selve spolen sitter et stykke opp for å matche posisjonen den har på de fleste telefoner. En mulighet for å legge den ned horisontalt ville i så måte ha vært velkomment.

Laderen bruker Qi-standarden som er den mest vanlige, og som brukes av de aller fleste enheter som kan lades trådløst. Maksimal ladeeffekt er 10 watt.

For ordens skyld er Soundform Elite nødt til å være tilkoblet strømnettet hele tiden og har ikke eget batteri. Det finnes ei noen fysiske innganger på høyttaleren.

KNAPPER: Belkin-høyttaleren har knapper for å slå av og på Bluetooth (for å bruke den som en ren Bluetooth-høyttaler), samt volumstyring og pausing av musikken, men alt dette kan du gjøre med stemmen også. Vil du koble fra mikrofonen, finnes det en knapp til det. Foto: Pål Joakim Pollen
KNAPPER: Belkin-høyttaleren har knapper for å slå av og på Bluetooth (for å bruke den som en ren Bluetooth-høyttaler), samt volumstyring og pausing av musikken, men alt dette kan du gjøre med stemmen også. Vil du koble fra mikrofonen, finnes det en knapp til det. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Fransk lydteknologi

Det er franske Devialet som står for akustikken i høyttaleren, på samme måte som på Huawei Sound X-høyttaleren vi testet i høst.

Det er en produsent som i ekstrem grad har imponert hi-end markedet de siste årene, særlig med høyttalerne i Phantom-serien, som byr på nesten uvirkelig mye lyd i et ganske så kompakt format.

Devialet står blant annet for push-push-teknologien som setter basselementene mot hverandre på en måte gir godt basstrykk, men som samtidig motvirker vibrasjoner i kabinettet, som jo er ganske nødvendig når man i tillegg skal by på trådløs lading. Selskapets patenterte SAM-teknologi (speaker active matching) skal også sørge for god lydkvalitet uansett størrelse på høyttaleren og volumet man spiller med.

Tekniske spesifikasjoner

Mål: 162 mm diameter / 168,5 mm høyde
Vekt: 1,25 kg
Frekvensområde: 40-20 000 Hz
Elementer: 2x 70 mm + 35 mm
Lydnivå: 90 dB ± 3 dB
Trådløs-teknologi: Bluetooth 5 + WiFi 5
Fysiske tilkoblinger: Ingen
Knapper: Bluetooth, demp mikrofon, volum, pause
Fargevalg: Sort, hvit
Pris: 2999,-

Mye bass

Lydmessig er det liten tvil om at Belkin-høyttaleren leverer godt i bassområdet, størrelsen tatt i betraktning – den måler tross alt bare rundt 16 centimeter i alle retninger, en størrelse ikke veldig ulik nevnte Sound X-høyttaler, riktignok uten trådløs ladeplate på toppen.

Men der Sound X har et 360-graders-design (altså der lyden høres lik ut rundt hele høyttaleren), har Belkin-høyttaleren en definert for- og bakside.

Vi blir imidlertid ikke helt overbevist lydmessig, for selv om den ganske gromme bassen gjør sitt inntrykk, som om de kom fra en fysisk større høyttaler, mangler det mer i mellomtonen og diskanten, som gjør at lyden mangler krisphet og låter noe lite detaljert. Det er vanskelig å sammenligne lyd man ikke får spilt side om side, men selv om Sound X-høyttaleren for lengst er sendt tilbake, mener vi bestemt at den låt et par hakk bedre. Men så veier den også nesten tre ganger så mye og er noe større fysisk også.

Den som hadde håpet på at Google Assistent-stemmen ville høres bedre ut enn den gjør på de mindre Google-høyttalerne, vil nok også bli skuffet. Den syntetiske stemmen låter ganske lik på alle slike høyttalere og bærer preg av å ha en nokså lav bitrate.

Konklusjon

I utgangspunktet liker vi Belkin Soundform Elite. Det er en nokså kompakt høyttaler som slår fra seg i en høyere vektklasse lydmessig, med spesielt fyldig bass. Det å bare kunne legge telefonen oppå og lade den trådløst er selvsagt også en fin bonus, selv om mindre enheter som trådløse ørepropper, smartklokker og lignende vil kreve litt mer kreativitet med tanke på plasseringen.

At den er en fullverdig Google Home-høyttaler gjør det selvsagt lett som en lek å sette på en sang eller styre smarthjemmet hjemme.

Men prisen på 3000 kroner for en slik høyttaler blir litt i overkant, synes vi, kanskje spesielt når vi ikke blir helt overbevist lydmessig, og all den tid den er nødt til å være koblet til strømnettet.

Testresultat

Belkin Soundform Elite

- Rikelig med bass og volum, størrelsen tatt i betraktning
- Innebygd trådløs lading - Fullverdig Google Assistent-høyttaler
- Fysiske knapper for betjening

- Ingen batteri - må være tilkoblet strøm
- Låter ikke så pent og detaljert i mellomtonen
- Høy pris
- Skrå ladeplate ikke så egnet for mindre enheter

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer