LIFX Clean

Smartpæra som kan drepe bakterier

For deg som trenger litt ekstra vaskehjelp.

ANTIBAKTERIELT: Produsenten av denne nye smartpæra hevder lyset kan rengjøre overflater. Foto: LIFX
ANTIBAKTERIELT: Produsenten av denne nye smartpæra hevder lyset kan rengjøre overflater. Foto: LIFX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronapandemien har, forhåpentligvis, gjort flere bevisste på godt renhold. Jeg kan bare snakke for meg selv, men å vaske er noe av det kjedeligste jeg vet om.

Smartpære-produsent LIFX har nå lansert en ny pære som kan hjelpe deg med den jobben. Jepp, du leste riktig.

HEV-lys

LIFX Clean er navnet på den nye pæra, som er en smartpære med alt det innebærer.

Den skiller seg imidlertid ut ved at den bruker noe kalt HEV-lys (high energy violet light), som skal være i stand til å ta knekken på visse typer bakterier, i dette tilfellet blant annet E.coli og gule stafylokokker, skriver teknologinettstedet Cnet.

HEV-lys har til nå blitt brukt på blant annet sykehus, men det skal være første gang teknologien er bygget inn i en smartpære.

STYRES FRA MOBILEN: LIFX Clean kan brukes som en vanlig smartpære og kan styre fra mobilen og med stemmen, men så kan kan også brukes i såkalt «disenfectant mode» for å ta knekken på bakterier. Foto: LIFX
STYRES FRA MOBILEN: LIFX Clean kan brukes som en vanlig smartpære og kan styre fra mobilen og med stemmen, men så kan kan også brukes i såkalt «disenfectant mode» for å ta knekken på bakterier. Foto: LIFX Vis mer

I forbindelse med coronaviruset har det vært en del snakk om ultrafiolett (UVC) lys kan brukes til desinfisering av overflater. Ifølge Cnet er det imidlertid ikke trygt for mennesker og dyr å bli eksponert for denne type stråling over lengre tid.

HEV-lys skal være mindre intenst og dermed tryggere. Den stråler med en bølgelengde på 405 nanometer, et godt stykke over bølgelengden til UV-stråling på mellom 100-280 nanometer, ifølge Cnet.

Det betyr samtidig at HEV-lyset bruker lengre tid på desifisering enn UV. Mens et UV-steriliseringsapparat, som denne som selges hos Komplett, bruker et par minutter på å sterilisere gjenstandene som settes inn, virker tanken med LIFX-pæra at kontinuerlig bruk av HEV-lyset bidrar til å holde bakterienivået lavt.

Tar ikke nødvendigvis coronavirus

Hva gjelder effektivitet hevder produsenten at LIFX Clean tar knekken på 80 prosent av bakteriene innen to timer, og mer enn 99,99 prosent over natten i tester som inkluderer å plassere et lys 40 centimeter unna rengjøringsobjektet i åtte timer.

Når det gjelder corona kommer ikke LIFX med noen påstander om hvorvidt den kommende smartpæra kan brukes til bekjemping av SARS-CoV-2, viruset som forårsaker Covid-19 . Selskapet holder riktignok på å teste om det har noen effekt på det.

LIFX Clean kommer i salg mot slutten av året og vil koste 70 dollar, drøye 600 kroner, for én pære.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer