- Snakker til meg om natta

Mor slår alarm etter at sønnens babycall ble hacket.

VETTSKREMT: I flere måneder hadde sønnen til Kurin Adele begynt å plugge ut strømledningen på babymonitoren som stod på soverommet. Foto: TikTok/Kurinadele
VETTSKREMT: I flere måneder hadde sønnen til Kurin Adele begynt å plugge ut strømledningen på babymonitoren som stod på soverommet. Foto: TikTok/Kurinadele Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange foreldre ønsker å kunne følge med på de aller minste når de sover. Man bør imidlertid tenke seg om en ekstra gang om man går til innkjøp av en babymonitor som er tilkoblet Internett.

For eksempel kan det hende at fremmede begynner å snakke til barnet ditt.

Det opplevde nylig den amerikanske småbarnsmoren Kurin Adele. I en video som i skrivende stund har 5,7 millioner visninger på TikTok forteller hun om den rystende oppdagelsen hun og mannen nylig gjorde.

Sønnen dro ut kontakten

Et par måneder i forveien hadde nemlig sønnen begynt å dra ut strømledningen på kameraet, slik at det ikke kunne brukes.

Da Adele nylig ba mannen om å plugge den i igjen en kveld før sønnen skulle legge seg, brøt imidlertid imidlertid den lille gutten ut i gråt - og så kom den sjokkerende grunnen:

- Jeg vil ikke ha kameraet plugget i! Jeg vil ikke ha kameraet plugget i! Noen snakker til meg om natten og det skremmer meg. Noen vekker meg og snakker til meg, jeg er redd og jeg vil ikke at det skal være plugget i, skrek sønnen.

Deres umiddelbare reaksjon var å endre passordet til babymonitoren, som er av typen Owlet Cam. Dette merkes selges også i Norge, og er en Wi-Fi-basert babycall man bruker via en app på mobilen.

SELGES I NORGE: Babymonitoren som omtales i TikTok-videoen til amerikanske Kurin Adele er fra Owlet Care. Disse selges også i Norge. Foto: Produsenten
SELGES I NORGE: Babymonitoren som omtales i TikTok-videoen til amerikanske Kurin Adele er fra Owlet Care. Disse selges også i Norge. Foto: Produsenten Vis mer

Mulig passordlekkasje

Men så fikk foreldreparet seg enda en overraskelse. Da de skal endre passord, får de en advarsel om at passordet deres har dukket opp i datalekkasje.

- Hvem pokker vet hvor lenge noen har hatt passordet vårt og plaget sønnen vår, sier Kurin Adele i videoen, og sier at de ikke har fått beskjed om dette av produsenten.

Kurin Adele har en klar oppfordring til sine følgere:

- Hvis du har mulighet, kvitt deg med ditt Wi-Fi-kamera. Det har vært datainnbrudd, datalekkasjer. Folk hacker seg inn i babymonitorer overalt bare for å plage folk, og det er skremmende, sier hun avslutningsvis.

ADVARSEL: Kurin Adele får opp denne meldingen når hun skal endre passord i Owlet-appen, men denne kommer fra Apple, ikke babycall-produsenten. Foto: TikTok/Kurinadele
ADVARSEL: Kurin Adele får opp denne meldingen når hun skal endre passord i Owlet-appen, men denne kommer fra Apple, ikke babycall-produsenten. Foto: TikTok/Kurinadele Vis mer

Undersøker saken

En talsperson for Owlet sier til DinSide at de holder på å undersøke hva som har skjedd i denne saken, men vil påpeke at advarselen som vises i video om passordlekkasje er en generell iOS-advarsel, og ikke fra Owlet selv.

- Owlet lagrer ikke brukerpassord. Vi er i kommunikasjon med kunden for å gjøre en mer grundig undersøkelse av den rapporterte hendelsen, sier talspersonen til DinSide.

Ifølge Owlet er det ingenting som tyder på at kameraet eller dataene deres har blitt hacket eller at sikkerheten er kompromittert.

- Det er verdt å merke seg at enhver kundes nettprofil kan være sårbar hvis en bruker ikke har satt opp et sikkert passord eller hvis de bruker samme passord på flere kontoer.

Har byttet kamera

I kommentarfeltet til TikTok-videoen er det flere som blir rystet over historien.

- Dette er hvorfor jeg ikke vil ha noen Wi-Fi-kamerer i huset mitt, skriver en bruker.

- Jeg nekter å ha kameraer i rommet til barna mine. Alt kan bli hacket, skriver en annen.

- Med all respekt, jeg kan ikke tro at noen ikke ser problemet med Wi-Fi-kameraer umiddelbart, dere må ta kurs i internettsikkerhet, skriver en tredje.

Kurin Adele har nå gått til innkjøp av en ny babycall som ikke er tilkoblet internett.

Har skjedd før

Kurin Adele og mannen er riktignok ikke de første som har opplevd at noen hacker seg inn i babymonitoren deres.

I 2018 opplevde et annet amerikansk ektepar, Ellen og Nathan Rigney, at en fremmed ropte vulgære ting i Nest-kameraet som stod på rommet hos deres fire måneder gamle sønn. Ifølge Washington Post begynte stemmen å true dem med at han skulle kidnappe barnet.

I 2015 skal et annet foreldrepar ha funnet bilder av barnet sitt på et nettsted for bilder hentet fra hackede kameraer, ifølge CBS News.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer