WPA3 skal gi sikrere nettverk

Snart blir det tryggere å bruke åpne nettverk

Fire viktige nyheter i WPA3.

SIKRERE: I dag er sikkerheten svak om du bruker et åpent, trådløst nettverk - for eksempel på café. Det blir bedre med WPA3. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SIKRERE: I dag er sikkerheten svak om du bruker et åpent, trådløst nettverk - for eksempel på café. Det blir bedre med WPA3. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De aller fleste rutere i dag bruker WPA2-protokollen for kryptering av trafikk, men i høst ble det flere skriverier om at noen hadde klart å cracke WPA2-protokollen, som frem til da var ansett for å være svært sikker.

For drøye ni år siden hendte det samme med WPA-protokollen, og allerede i 2001 viste sikkerhetsforskere at WEP-protokollen, som ble brukt den gang, var usikker.

Nå har Wi-Fi-alliansen en ny variant på trappene. WPA3-kompatible rutere forventes å dukke opp på markedet i løpet av året, og spesielt er det fire ting som er verdt å bite seg merke i:

#1: Åpne nett blir sikre

Om du kobler deg til et åpent nett, det være seg på café, på flyplassen eller på toget, er det svært lett for uvedkommende å spionere på data du sender og mottar som ikke er kryptert. Vil du koble deg på et slikt nett (uten passord), anbefaler vi at du bruker en VPN-tjeneste, slik at andre på samme nettverk ikke kan snoke på din nettverkstrafikk.

I 2010 testet vi Firefox-utvidelsen Firesheep, som enkelt lot oss ta over en brukersesjon hos Twitter og Facebook. Den gangen brukte disse tjenestene ukrypterte oppkoblinger som standard (http://), fremfor en kryptert forbindelse (https://), og dermed var det lett å snappe opp trafikken til og fra nettstedet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer