Matter:

Snart bør du se etter dette merket

En rekke teknologigiganter har blitt enige om en felles smarthjem-standard.

MATTER-LOGOEN: En rekke teknologigiganter lanserer nå den nye smarthjem-standarden Matter. Senere i år kommer de første produktene med denne logoen. Foto: Connectivity Standard Alliance
MATTER-LOGOEN: En rekke teknologigiganter lanserer nå den nye smarthjem-standarden Matter. Senere i år kommer de første produktene med denne logoen. Foto: Connectivity Standard Alliance Vis mer
Publisert

Markedet for smarthjem-produkter er på ingen måte enkelt å navigere i.

Det er mange ulike produsenter og flere ulike standarder å forholde seg til, og du er langt fra garantert at den smarte lyspæra du rasker med deg på butikken fungerer smertefritt i systemet du har hjemme fra før.

Det er typisk noe du må undersøke på forhånd.

Gigant-allianse lanserer Matter

Nå har Connectivity Standard Alliance (tidligere kjent som Zigbee Alliance) lansert sin nye standard: Matter. Den har vært jobbet med i noen år under kodenavnet Project CHIP (Connected Home over IP).

Alliansen består av en rekke teknologigiganter som partnere - vi kan i fleng nevne Apple, Google, Amazon, SmartThings (Samsung), Signify (Philips Hue), Huawei, Ikea og Assa Abloy (Yale Doorman).

Andre kjente selskaper som er deltakere i alliansen er blant annet Facebook, LG Electronics, iRobot, LIFX, Logitech, Miele, Panasonic, Osram, Bosch, Qualcomm, Siemens, Sonos, Xiaomi og flere til - i alt rundt 200 selskaper.

Signify, som lager Philips Hue-produktene, annonserer for øvrig samtidig at alle eksisterende Hue-produkter blir kompatible med den nye Matter-standarden. Dette skjer via en automatisk oppdatering av Hue Bridge senere i år.

Skal fungere sømløst

Alle produkter som er merket med den nye Matter-logoen skal fungere i Matter-universet.

Matter-logoen. Foto: Connectivity Standard Alliance
Matter-logoen. Foto: Connectivity Standard Alliance Vis mer

Standarden er tuftet på IP-protokollen, altså den samme som nettverket ditt hjemme og internett generelt, og den har åpen kildekode.

Alliansen har hatt fokus på noen grunnprinsipper for Matter-produktene: de skal være enkle å kjøpe og sette opp, fungere på tvers av produsenter, være pålitelige med stabil oppkobling/rask respons og sikre.

Altså vil du for eksempel kunne styre Matter-kompatible enheter hjemme med stemmen, det være seg belysning, gardiner, dørlåser, oppvarming og lignende, uavhengig om du bruker Google Assistent, Apple/Siri eller Amazon Alexa.

Kommer senere i år

Alliansen regner med å starte med sertifiseringen av produkter innen året er omme, så i løpet av året bør vi se de første Matter-logoene i butikkhyllene.

Og med såpass mange store aktører med på laget, skal vi ikke se bort i fra at Matter blir en like viktig standard som USB og WiFi.

Nevnt er at eksisterende Philips Hue-produkter blir oppdatert til å støtte den nye standarden, og vi regner med at flere av alliansens medlemmer også vil annonsere tilsvarende fremover.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer