Snart får du Gigabit-hastigheter i trådløse nett

Trådløst kan være en flaskehals, men den nye standarden flytter grenser

Trådløst nett er snart like raskt som kablet. Foto: PantherMedia / Andreas Kraus
Trådløst nett er snart like raskt som kablet. Foto: PantherMedia / Andreas Kraus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Teknologien bak trådløst nett er hele tiden under utvikling. Siden de første enhetene kom på banen i 2000 med 11 Mbits brutto overføringshastighet har ny teknikk fått opp både hastighet og rekkevidde, og dagens 802.11n utstyr kan nå hastigheter på 450 Mbit - fremdeles brutto. I praksis går størstedelen av den rå båndbredden bort i håndtering av forbindelsen, men vi har under praktisk testing målt over 160 Mbit/sekund faktisk overføringshastighet.

Det er jo raskere enn 100 Mbit nettverkskabel, og er mer enn nok til å overføre de mest krevende sanntidsstrømmer, som HD-video - under forutsetning av at forbindelsen er stabil og ikke utsatt for forstyrrelser.

Og forstyrrelser er et av de største problemene med trådløst nett. Den opprinnelige standarden opererer fremdeles i 2,4 GHz området, hvor det også befinner seg mye annet utstyr. Dette frekvensområdet har også langt færre kanaler, som hver er begrenset til 20 MHz, slik at høy overføringshastighet uten avbrudd i praksis er ren flaks.

I dag er det mye trådløst utstyr som støtter 5 GHz området. Her er det mindre konkurranse med annet utstyr, og kanalbredde på 40 MHz. Dette gir både raskere og mer stabil overføring, selv om rekkevidden kan være dårligere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer