Apple MacBook Air får endelig Retina-skjerm

Sniktitt: Endelig har det skjedd noe med Apples mest populære Macbook

Men folkemodellen har ikke lenger så folkelig pris.

SKARPERE SKJERM: Det beste med nye MacBook Air er at den har fått høyoppløst skjerm. Foto: Kirsti Østvang
SKARPERE SKJERM: Det beste med nye MacBook Air er at den har fått høyoppløst skjerm. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(New York): Etter flere år i dvale har Apples mest populære bærbare Mac, MacBook Air, endelig fått en oppgradering. En svært etterlengtet sådan, og nå har den fått noe «alle» ønsket seg, nemlig en høyoppløst skjerm.

Etter at Apple introduserte såkalt Retina-skjerm med MacBook Pro i 2012, har den mindre og billigere Air-maskinen med standard skjermoppløsning føltes utdatert. Som om du var litt nærsynt og ikke hadde fått tatt på deg linsene, og alt var litt uklart.

Nå er ikke det lenger et irritasjonsmoment. Alt er skarpt og fint, som seg hør og bør på en bærbar i 2018.

FORTSATT IKKE BERØRING: Nye MacBook Air har høyoppløst skjerm, men det er ikke mulig å trykke og sveipe på den, slik du kan på en del bærbare PC-er og hybridmaskiner. Foto: Kirsti Østvang
FORTSATT IKKE BERØRING: Nye MacBook Air har høyoppløst skjerm, men det er ikke mulig å trykke og sveipe på den, slik du kan på en del bærbare PC-er og hybridmaskiner. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Ingen billig-MacBook

Men høyoppløselig skjerm har også sin pris. MacBook Air har vært Apples billigste bærbare. Den kostet fra drøyt 8.000 kroner for 11-tommeren, og tikket inn akkurat under 10.000 kroner for 13-tommeren.

PORTABEL: MacBook Air er en tynn og lett maskin som er lett å ta med seg i veska eller sekken. Det har aldri vært en kraftplugg, og definitivt ingen spillmaskin, men man får brukt den til det meste av vanlige oppgaver. Foto: Kirsti Østvang
PORTABEL: MacBook Air er en tynn og lett maskin som er lett å ta med seg i veska eller sekken. Det har aldri vært en kraftplugg, og definitivt ingen spillmaskin, men man får brukt den til det meste av vanlige oppgaver. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Nye MacBook Air, som nå bare kommer i én størrelse på 13,3 tommer, er fremdeles den du må ut med minst penger for, men nå starter prisen på 13.490 kroner. Ikke akkurat en folkelig pris, men det gjenstår å se hva publikum vil synes om det.

Og den vil være kraftig nok til å få alle dagligdagse gjøremål gjort, samtidig som den er enkel å frakte med seg rundt.

Det skal dog sies at den i USA koster 1.199 dollar, som er drøyt 10.000 kroner direkte omregnet. Som med iPhone Xs Max kommer vi dårligere ut her til lands på grunn av dyrere dollar.

Enda litt mindre

Utseendemessig er den nye Air-modellen ganske lik 12-tommer MacBook, selv om Apple har klart å krympe størrelsen med 17 prosent (ikke at vi merket så stor forskjell - forgjengeren er fortsatt en tynn og lett sak).

Det er som vanlig en svært lekker bærbar, gjennomført til fingerspissene og med høy kvalitetsfølelse. Det er en grunn til at resten av PC-produsentene har sluppet maskiner som ligner på MacBook Air.

SMALERE RAMME: Fordi Apple har skrellet vekk 50 prosent av rammen rundt skjermen på nye MacBook Air, har maskinen også et mindre fotavtrykk (skjermen tiltrekker seg fortsatt fingeravtrykk...). Foto: Kirsti Østvang
SMALERE RAMME: Fordi Apple har skrellet vekk 50 prosent av rammen rundt skjermen på nye MacBook Air, har maskinen også et mindre fotavtrykk (skjermen tiltrekker seg fortsatt fingeravtrykk...). Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Nye Air har heldigvis ikke lenger en sølvramme rundt skjermen, den er nå svart og går i ett med glasset.

Rammen er for øvrig 50 prosent mindre. Ikke så smal som på Huawei MateBook X Pro, men samtidig har Apple beholdt et webkamera i toppen av skjermen til videosamtaler, mens Huawei måtte plassere sitt ganske klønete i tastaturet, hvilket kan gi uheldige kameravinkler.

Apple skrøt også av at maskinen er selskapets første som bruker 100 prosent resirkulert aluminium. Den kommer dessuten i tre farger; sølv, stellargrå og gull.

LETTVEKTER: Den nye maskinen veier nå bare 1,25 kilo, så den er fortsatt Air-betegnelsen verdig.  Foto: Kirsti Østvang
LETTVEKTER: Den nye maskinen veier nå bare 1,25 kilo, så den er fortsatt Air-betegnelsen verdig. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Lås opp med fingeren

I motsetning til MacBook Pro har ikke MacBook Air noen berøringsfølsom «Touch Bar» over tastaturet. Like greit kanskje, da mange finner begrenset nytte i denne.

FINGERSENSOR: Øverst til høyre på tastaturet er Touch ID-sensoren, som gjør at du kan låse opp maskinen med fingeravtrykket. Foto: Kirsti Østvang
FINGERSENSOR: Øverst til høyre på tastaturet er Touch ID-sensoren, som gjør at du kan låse opp maskinen med fingeravtrykket. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Den har imidlertid den eneste nyttige funksjonen fra Touch Bar, nemlig en Touch ID-sensor, som kan brukes til å låse opp maskinen, og få tilgang til ulike apper eller betaling via Apple Pay .

Maskinen har nyeste utgave av Apples sommerfuglmekaniske-tastatur, som de etter en del problemer skal ha fikset og gjort både mer støvresistent og stillere. Ikke alle liker å skrive på de flatere tastene, men som med den manglende hjemknappen på nye iPad Pro, er det mest sannsynlig en vanesak. Styreflaten er for øvrig større enn før, men ikke like stor som på MacBook Pro.

Det finnes også nye høyttalere, nå i stereo-oppsett, som skal spille 25 prosent høyere, men det var vanskelig å høre i de bråkete lokalene Apple hadde invitert oss til.

Den har også tre mikrofoner som skal fange opp stemmen din lettere ved for eksempel FaceTime-samtaler eller når du bruker Siri.

NEIMEN, HVA ER DET VI SER: På høyre side av MacBook Air sitter det faktisk en hodetelefon-utgang. Foto: Kirsti Østvang
NEIMEN, HVA ER DET VI SER: På høyre side av MacBook Air sitter det faktisk en hodetelefon-utgang. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Det er to USB-C-porter (Thunderbolt 3), og kanskje litt overraskende: En hodetelefon-utgang.

12 timer batteritid

Ellers sier Apple at ytelsen er forbedret, men det skulle bare mangle siden det er tre år siden forrige store oppgradering. Batteritiden skal være på 12 timer, eller «all day battery life», som Apple kaller det. Det følger med en 30 watts USB-C-lader i esken.

Den er utstyrt med Intels 8. generasjon Core i5-prosessor med to kjerner, integrert Intel HD-grafikk, støtter opptil 16 GB RAM og 1,5 TB SSD. En toppspekka modell vil imidlertid koste deg 28.890 kroner. Det blir neppe den folk kommer til å løpe til butikken for.

Apple vil forresten fremdeles selge den gamle MacBook Air uten Retina-skjerm for 10.790 kroner.

Om det er verdt å legge på nesten 3.000 kroner for den høyere oppløsningen og høyere ytelse, må vi komme tilbake til når vi får maskinen inn til test (men vi kan allerede nå si at skjermen er en ganske stor forbedring det kan være verdt å betale ekstra for, pluss at innmaten på den gamle maskinen begynner å bli ganske utdatert).

Foto: Kirsti Østvang
Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Foto: Kirsti Østvang
Foto: Kirsti Østvang Vis mer
NY MAC MINI: En av de andre nyhetene Apple kom med, var en helt ny Mac Mini. Den er noe mindre enn forgjengeren. Foto: Kirsti Østvang
NY MAC MINI: En av de andre nyhetene Apple kom med, var en helt ny Mac Mini. Den er noe mindre enn forgjengeren. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Foto: Kirsti Østvang
Foto: Kirsti Østvang Vis mer
KAN STABLES: Nye Mac Mini. Foto: Kirsti Østvang
KAN STABLES: Nye Mac Mini. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Reiseomkostningene til denne reportasjen ble dekket av produsenten. Les mer om våre retningslinjer her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer