Sniktitt: Mini-PC i riktig format

Det kan bli for smått, nå kommer de i mer behagelig størrelse.

Sniktitt: Mini-PC i riktig format
Publisert
Sist oppdatert

De første minibærbare, også kjent som netbooks, ble raskt populære, ikke minst blant entusiaster som helst ikke vil være mer enn 10 cm unna tastaturet til en hver tid.

Men det tok ikke lang tid før menigmann og -kvinne også fikk øye for disse små og hendige PC-ene, ikke minst på grunn av den behagelige prisen. De minste bærbare fra kjente merkeleverandører som Toshiba og Dell har jo alltid vært langt dyrere enn større modeller.

Likevel, mange har kviet seg for å anskaffe en mini-PC, fordi de har vært for små, da tenker vi først og fremst på skjermen, hvor panelet sitter midt i lokket med god plass på alle sider. Det ser ikke riktig ut, og intuitivt har nok mange tenkt at de venter til skjermene blir litt større - uten at selve formatet på PC-en vokser ut av sjangeren.

Og nå skjer det.

Les også: Stor test av mini-bærbare

Acer Aspire One 751

I det ytre er maskinen svært tiltalende, med et renslig design som kan leveres i flere farger.

Aspire One 751 har 11,6 tommers skjerm, da er vi svært nær de minste vanlige bærbare, og oppløsningen er på 1366x768 punkter. Dette er samme oppløsning som på HD-ready flat-TV-er og kommer nå også for fullt på vanlige bærbare i 15-tommers klassen. Du får med andre ord en "ordentlig" skjermoppløsning, ikke en redusert variant som på vanlige minibærbare.

Skjermen er blank med sine fordeler og ulemper, og av helt kurant kvalitet. Betraktningsvinkelen er begrenset, men siden maskinen er liten går det greit også på fly når setet foran deg legges bakover.

Etterslepet er marginalt, hvis noen skulle lure på det. Noen spillmaskin er dette uansett slett ikke.

Stort tastatur

Tastaturet er også bare noen få millimeter smalere enn hoveddelen på et standard tastatur, så her er vi virkelig inne på noe. Tastene er gode, noen innvender at de sitter litt for tett slik at man ikke kjenner kantene, men det er en vanesak.

Tastaturet er bare noe millimeter smalere enn et vanlig tastatur
Tastaturet er bare noe millimeter smalere enn et vanlig tastatur Vis mer

Pekeplaten er god, og knappene sitter nederst slik de skal, ikke på hver side som på andre Acer-modeller. Knappene er imidlertid slått sammen til én, i dumphuske-stil, slik at du må ut et lite stykke på siden for å kunne trykke ned og få respons. Vi liker dem best klart adskilt og delt på midten.

Pekeplaten har fått vippe-musknapp på undersiden
Pekeplaten har fått vippe-musknapp på undersiden Vis mer

Maskinen veier 1198 gram. Når Clas Ohlson og Biltema-katalogene til sammen pluss en iPhone og en slunken lommebok utgjør omtrent det samme, da snakker vi ikke om noen stor belastning.

Vekten kryper akkurat under 1,2 kg
Vekten kryper akkurat under 1,2 kg Vis mer

Øvrige spesifikasjoner:

 • Intel Atom Z520 1,33 GHz

 • Intel US15W Express brikkesett

 • 1 GB minne

 • 160GB 1,8" harddisk

 • Minnekortleser

 • WiFi (b/g)

 • Nettverk (100 Mbit)

 • USB x 3

 • Bluetooth

 • Webkamera

 • VGA ut

 • 6-cellers batteri 5200 mAh (8 timer oppgitt brukstid)

Det ryktes om at den også kan leveres med innebygd støtte for 3G, men det har vi ikke fått bekreftet. Her finnes det jo også en rekke andre eksterne løsninger.

Kontakter venstre side
Kontakter venstre side Vis mer

Kontakter høyre side
Kontakter høyre side Vis mer

Mens vi venter

Når det gjelder ytelse må vi komme tilbake til dette når maskinen kommer i salg senere i mai og vi kan få låne et ferdig eksemplar. Det eksemplaret vi har fått låne er ikke et ferdig produkt, men et som er beregnet på å vises fram til forhandlere og publikum på messer. Drivere var ikke helt opp og stå, og den klarte ikke å gjennomføre våre standard ytelsestester.

Generelt vil vi bemerke at denne maskinen ikke sikter mot de høyeste tinder når det gjelder ytelse. Både denne prosessortypen og brikkesettet er konstruert med hovedvekt på batterilevetid.Den er laget for å håndtere enkle oppgaver over et godt stykke tid, være tilgjengelig og portabel.

Men litt underholdning må den kunne forventes å levere, i form av video og lyd, selv om 1080P og full surround er utenfor rekkevidde.

Og batteriet? Acer hevder at maskinen skal kunne operere i inntil 8 timer. De antydet inntil 8 timer også på den nye Timeline-serien, våre målinger havnet imidlertid et stykke lenger ned på tidsskalaen, men likevel batterilevetid som ligger i det øvre skiktet.

Og hva med prisen?

Veiledende pris er 3 999 kroner inkl. mva. Det synes vi er en grei pris for en svært portabel, funksjonell og elegant minibærbar. Maskinen skal være i butikkene mot slutten av denne måneden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer