Sniktitt på Google Chrome OS

DinSide Data har testet Googles nett-revolusjon, ett år før systemet er helt ferdig. av Fredrik Bølstad

Veksling mellom åpne vinduer i Google Chrome OS
Veksling mellom åpne vinduer i Google Chrome OS Vis mer

Som du kanskje har fått med deg er Google i ferd med å lage sitt et eget operativsystem for minibærbare PC-er, og for få dager ble nye detaljer avslørt. Siden har det svært premature operativsystemet dukket opp som nedlastning på nettet. Vi har sjekket det ut!

Men aller først: Hvorfor lanserer Google et operativsystem? Google har sagt at de ikke har noen spesiell forretningsplan bak dette trekket, men bare det at folk bruker Internett generelt, og mer spesifikt Google sine tjenester, har visse fordeler for bedriften (hint: reklame).

Og det er nettopp her Google er innovative. Hele operativsystemet baserer seg på Internett. I praksis har du ingen andre programmer enn en nettleser, og heller ikke noen mulighet til å installere noen.

Kampen om minibærbare

Videre er nok dette en strategisk tid å offentliggjøre operativsystemet på. Minibærbare har blitt veldig populære. Tanken på en liten og lett surfemaskin har rett og slett slått an.

Det har også vært testet ut en del forskjellige operativsystemer på disse små maskinene. De fleste av dem har ikke kraftig nok maskinvare til å kjøre Windows Vista smertefritt, derfor har Microsoft i hovedsak valgt å levere XP - et 8 år gammelt operativsystem - til disse maskinene. En del forskjellige Linux-varianter har også blitt testet uten særlig hell. Nå melder Google seg på i kampen i dette markedet.

For oss høres det ut som en god idé med et ultralett operativsystem som bare baserer seg på en nettleser, når det kommer til minibærbare, da nettbruk er et område disse maskinene egner seg godt til.

Åpen kildekode

Chrome OS er basert på tilgjengelig og åpen kildekode, noe som betyr at det er mulig å prøve det ut nå for å få en idè av hva dette er for noe. I dag finner man selve koden, eksperimentelle varianter av brukergrensesnittet og innledende design på framtidig kode.

Google sier de lanserer det såpass tidlig fordi de vil engasjere samarbeidspartnere, åpen kildekode-miljøet og utviklere. Veldig mye av koden i Chrome OS kommer fra andre store åpen kildekode-prosjekter som GNU, Linux kjernen, WebKit og Ubuntu for å nevne noen.

Les også: Slik blir Google-PC-ene

Våre inntrykk

Før du leser videre er det verdt å merke seg at Chrome OS langt fra er ferdig, og at grensesnitt og funksjoner garantert vil endres i tiden som kommer. Maskiner med operativsystemet installert blir ikke tilgjengelig i butikkene før slutten av 2010, hvis alt går som planlagt.

Sniktitt på Google Chrome OS


Brukergrensesnitt
Med en gang du er logget inn blir du ikke møtt av et skrivebord, slik de aller fleste er vant til. Du blir møtt av en nettleser. En av grunntankene bak operativsystemet er at de fleste bruker mesteparten av tiden sin på Internett når de er på en datamaskin - hvert fall på minibærbare. Og som kjent finnes det nettapplikasjoner for de fleste behov.

Google har selv en god del av dem. Du finner nettbaserte dokumenter, notater, epost, underholdningsportaler, direktemeldingsapplikasjoner, osv.

Fordelen med Internett-applikasjoner fremfor lokale installasjoner er at du slipper å måtte oppdatere programvare, dette skjer på serversiden. Et annet viktig poeng er tilgjengelighet: Gjør du en endring på et dokument på én maskin, kan du logge deg inn med en hvilken som helst datamaskin i hele verden og fortsette derifra. Du er ikke avhengig av din gamle, trofaste traver. Bruker du de anerkjente tjenestene er det sannsynligvis også liten grunn til å bekymre seg for datatap.

I den sammenheng er det også verdt å merke seg at Chrome OS ikke har støtte for vanlige harddisker, bare flash-baserte SSD-disker. SSD er kjent for å være sikrere, raskere, tilnærmet støyfrie, avgir lite varme og er svindyre. Heldigvis er det sistnevnte en trend som er i ferd med å snu. Minnebrikker og USB-penner er det selvfølgelig støtte for.

Her har vi samlet en rekke skjermbilder fra vår test. Klikk på dem for å se i stor versjon:

(Artikkelen fortsetter etter bildene)

Maks 7 sekunders oppstart!
Slagordet til Chrome OS er "Speed, simplicity, security" eller hastighet, *enkelhet* og sikkerhet på norsk. Vi kan gå gjennom dem en og en.

Målet til Google er at datamaskinen skal starte på maks 7 sekunder. På vår testmaskin starter Chrome OS på cirka 10 og et halvt sekunder. Til en tidlig betaversjon på en ikke-offisielt støttet maskin er det ganske imponerende!

Selve innloggingen tar ikke mer enn ett sekund, og maskinen skrur seg av på i underkant av 5 sekunder. Ellers oppleves maskinen generelt utrolig kjapp og responsiv!

Enkelhet
Operativsystemet er utrolig lett å bruke, det er svært lite å utsette her. Hele systemet er minimalistisk og det meste av skjermen er avsatt til selve nettsidene. Oppe til venstre er det en fane med oversikt over internett-applikasjoner. Du kan også "pinne" faner til sider eller sider du besøker mye, være seg dinside.no eller nettbasert epost.

Sikkerhet
Bare det at alle applikasjoner kjører i nettleseren øker sikkerheten betydelig. Applikasjoner får ikke så lett tilgang til roten av systemet. I tillegg blir alle applikasjoner kjørt i en sandkasse. Det innebærer at alle endringer som eventuelt påvirker maskinen blir reversert så fort du lukker applikasjonen.

Om ikke det var nok så verifiserer operativsystemet koden hver gang du tar en omstart. Det betyr i praksis at du skal kunne fjerne eventuelt ondsinnet programvare ved å restarte datamaskinen.

Google poengterer riktignok at ingen maskin kan gjøres 100% sikker, men de jobber hardt for å gjøre livet mye surere (og mindre lønnsomt) for skurker.

Les også: Sandboxie gjør usikre programmer sikre

Foreløpige vurderinger


Til å være i et så tidlig stadige er Chromium overraskende rask og stabil. Maskinvarestøtten er derimot veldig begrenset. Vi fikk for eksempel ikke til å bruke trådløst nettverk på testmaskinen.

En annen ting er at det er en noe komplisert prosess å laste ned, samt installere operativsystemet (eller virtualisere det for den saks skyld). Nå skal det nevnes at det heller ikke Googles intensjon at den gjennomsnittlige forbruker skal begynne å bruke operativsystemet allerede, det er i hovedsak for utviklere.

Uansett er Chrome OS et veldig spennende konsept og vi ser antakeligvis en del av fremtiden her. Det er både store fordeler og ulemper med å lagre det meste av dataene sine i skyen. Her snakker vi epost, dokumenter, bilder, med mer. Fordelen er at tilgjengeligheten øker betydelig, men man mister også litt kontroll over informasjonen.

I utgangspunktet har kanskje de fleste et godt inntrykk av Google, men bare tanken på all informasjonen de har tilgang til, og faktisk kan sjekke dette uten at jeg har en fjern anelse om det, kan definitivt være skremmende for mange.

Chrome OS er altså et friskt bidrag fra Google som definitivt blir interessant å følge videre. Foreløpig egner det seg riktignok best for utviklere og spesielt interesserte. Føler du deg truffet kan du se en liste over støttede maskiner her.

Har du fortsatt ikke ramlet av lasset kan gå til hit for gjennomgang av nedlasting og kompilering av koden!

Har du prøvd Chrome OS? Post din egen erfaring i kommentarfeltet under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer