BERLIN: Ved første øyekast er det ikke noe spesielt med Samsung Galaxy Book S, men det er faktisk en av de mest interessante PC-ene som lanseres i høst. Hemmeligheten sitter på innsiden og heter Qualcomm Snapdragon 8cx – nestegenerasjons brikkesett for PC-er som ytelsesmessig skal være på høyde med Intel Core i5-serien, men har den fordelen at den er mye mer strømgjerrig.
Ifølge Samsungs tall kan den brukes i rundt 23 timer mellom hver lading, noe som er langt over det vi er vant fra andre PC-er på markedet.

Design og skjerm
Den dårlige nyheten for norske forbrukere, er at Samsung har valgt å utsette lanseringen her til lands – det er best å smøre seg med tålmodighet. Heldigvis var Galaxy Book S på plass i Berlin under IFA-messen slik at vi fikk tatt den spennende PC-en nærmere i øyesyn.
Som nevnt over, er det ikke noe spesielt ved designet til Galaxy Book S. Den har mange likheter med andre tynne PC-er. Den er er lett ved at vekten ikke er på mer enn 960 gram og den er 1,18 centimeter på det tykkeste
Byggekvaliteten er upåklagelig og er i samme klasse som Samsungs smarttelefoner. Vi liker også styreflaten svært godt, men tastaturet er ikke helt i toppklasse og har litt liten vandring, noe som blant annet skyldes det slanke designet på PC-en.

PC-en leveres for øvrig med 8 GB RAM, 256 eller 512 GB SSD og to USB-C-porter. Den har innebygd 4G-støtte, som gjør at du kan komme deg på nett overalt der det er mobildekning.
Ellers har Galaxy Book S en 13,3 tommer stor skjerm med TFT-panel med en oppløsning på 1920 x 1080 piksler, som virker å være normen på PC-er på den størrelsen, med støtte for berøring. Vi må innrømme at det ikke er lett å bedømme kvaliteten på skjermen under de litt krevende lysforholdene på messegulvet.

Litt trøbbel
Så til det viktigste: ytelsen. PC-ene som utstilt på IFA var ikke akkurat proppet med programvare som vi bruker daglig, men vi fikk testet nettleseren Edge og litt Microsoft Word.

Vi har prøvd Samsungs brettbare
Opplevelsen var ikke utelukkende positiv. På den ene siden gikk surfingen og bytting mellom apper silkemykt, men Word fikk vi ikke helt til å fungere. Det var ingen problemer å starte Word og åpne et nytt dokument, men da vi begynte å skrive, hang programmet seg opp. Merkelig.
Det er selvsagt ikke helt topp, og kanskje er det demomaskinene som ikke er optimalisert, men dette er jo litt av skepsisen rundt PC-ene som kjører på ARM-plattformen ved at mye av programvaren til Windows 10 ikke er helt klar for Snapdragon-brikkene og vice versa.
Samtidig er det jo slik at disse PC-ene ikke er beregnet på dem som trenger mest mulig ytelse, men heller dem som trenger en liten og lett datamaskin som egner seg til surfing, video og musikk, skriving og e-poster, men også litt spilling fra tid til annen. Nesten som en Chromebook, ved at det meste foregår i en nettleser.
Dog forventer vi at programmer som Word kjører uten problemer.
Førsteinntrykket er dermed litt delt. På den ene siden er det en velbygd PC med et slankt design, 4G og lovnader om ordentlig god batteritid, mens på den andre må vi si at vi er litt skeptiske til ytelsen. Spesielt på grunn av startproblemene i Word, selv om surfingen gikk knirkefritt.
