Windows 11

Sniktitt: Slik blir PC-en din i høst

Dersom den oppfyller Microsofts krav.

WINDOWS 11: Ny startmeny, avrundede vindushjørner og et mer konsistent designuttrykk er noen av ingrediensene i Windows 11.
WINDOWS 11: Ny startmeny, avrundede vindushjørner og et mer konsistent designuttrykk er noen av ingrediensene i Windows 11. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige måned avduket Microsoft det nye operativsystemet Windows 11, som kommer i høst. Neste versjon byr blant annet på en designoverhaling fra Windows 10.

Borte er mye av det som ble introdusert med Windows 8 i 2012, som rette kanter og dynamiske fliser. Inn kommer vinduer med avrundede hjørner, slik som Windows 7 og Vista, og en ny startmeny som skiller seg markant ut fra tidligere.

Windows 11 – ny startmeny

Mange har nok bitt seg merke i frasen om at «Windows 10 er den siste versjonen av Windows», men ting forandrer seg stadig vekk.

For eksempel annonserte Microsoft Windows 10X høsten 2019, men tidligere i år ble det kjent at operativsystemet er satt på vent inntil videre. Mest sannsynlig er det kansellert, for det er flere ting i Windows 11 som vi først så i Windows 10X.

WINDOWS 11: Den nye startmenyen. Legg merke til estimert tid for oppdateringen.
WINDOWS 11: Den nye startmenyen. Legg merke til estimert tid for oppdateringen. Vis mer

I flere tiår har startmenyen i Windows befunnet seg nederst til venstre, men i Windows 11 er den midtstilt i bildet. Faktisk er også appene på oppgavelinjen midstilt, slik som i Apple macOS og Google Chrome OS.

Den nye startmenyen består av to deler: festede apper øverst og siste/anbefalt innhold under.

WINDOWS 11: Appene er (som standard) sentrert på oppgavelinjen. Som du kan se, går avrundede hjørner igjen i hele OS-et.
WINDOWS 11: Appene er (som standard) sentrert på oppgavelinjen. Som du kan se, går avrundede hjørner igjen i hele OS-et. Vis mer

Samtidig har oppgavelinjen fått en ny knapp for miniprogrammer, eller widgets, som er tilbake i Windows. Menyen minner for så vidt om widgetsene i iOS og bygger videre på nyheter og interesser som ble introdusert i Windows 10 tidligere i år.

I Windows 11 består menyen av mer enn nyhetsoppdateringer, og du kan legge til miniprogrammer som kalender, trafikk, aksjer og gjøremålslister. Etter planen skal widgets-menyen også bli tilgjengelig for tredjepartsutviklere slik at utvalget potensielt blir mye bedre.

Miniprogrammer har også hurtigtasten Windows+W, som i Windows 10 åpner Whiteboard.

Miniprogrammer i Windows 11. Øverst en samling av widgets ...
Miniprogrammer i Windows 11. Øverst en samling av widgets ... Vis mer
... mens under finner du nyheter.
... mens under finner du nyheter. Vis mer

Windows filutforsker har også fått en etterlengtet (?) designoppdatering. Det er ikke store endringene, men den forenklede ribbon-menyen øverst gir filutforskeren et renere uttrykk. Her finner du også en «Ny»-knapp som du kan trykke på for å opprette en fane eller nytt element, som et Word-dokument eller PowerPoint-presentasjon.

WINDOWS FILUTFORSKER: Det er ikke store endringene, men vi syns filutforskeren i Windows 11 har et renere uttrykk.
WINDOWS FILUTFORSKER: Det er ikke store endringene, men vi syns filutforskeren i Windows 11 har et renere uttrykk. Vis mer

Varsler og hurtigvalg

Microsoft har også gjort endringer for varsler og hurtigvalg, som i Windows 10 er samlet i én og samme meny.

I Windows 11 er de delt i to. Du får opp varselmenyen ved å trykke på klokka nederst til høyre på skrivebordet eller Windows+N. Her ser du uleste varsler fra appene dine og en kalender.

Det nye varslingssenteret i Windows 11.
Det nye varslingssenteret i Windows 11. Vis mer

Hurtigvalg finner du rett ved siden av, eller ved å trykke Win+A, og gir deg rask tilgang til volum, lysstyrke og blant annet WiFi, Bluetooth og Flymodus. Du kan selv velge hvilke innstillinger du har tilgang til under hurtigvalg.

Hurtigvalg har nå en egen meny.
Hurtigvalg har nå en egen meny. Vis mer

Bedre sidestilling av apper

Siden Windows 7 har sidestilling av apper forholdt seg forholdsvis likt i Windows. Skal jeg sidestille to vinduer i Windows 10, tar jeg som regel og «slenger» det ene vinduet til en av sidene og velger deretter det andre fra menyen som kommer opp.

Den nye Snap-menyen i Windows 11 gjør det enklere å sidestille apper.
Den nye Snap-menyen i Windows 11 gjør det enklere å sidestille apper. Vis mer

I Windows 11 tar Microsoft det et steg lenger med en ny Snap-meny, som du får opp ved å føre musepekeren over maksimerknappen i et vindu. Her kan du velge i hvilket rutenett du ønsker å sidestille appene. For eksempel 1:1, 2:2 og 1:2.

Du kan enkelt velge hvilke(n) app(er) du ønsker å sidestille.
Du kan enkelt velge hvilke(n) app(er) du ønsker å sidestille. Vis mer

Disse appene samles også i en egen Snap Group, som enkelt kan gjenopprettes selv om du har minimert vinduene.

Microsoft har også forbedret de virtuelle skrivebordene som du kan gi egne navn og bakgrunnsbilder for å skille mellom for eksempel jobb, privat og spilling.

Disse kan du veksle mellom ved å trykke på Ctrl+Win+Piltast venstre/høyre, åpne oppgavevisning (Win+Tab) eller sveipe med fire fingre til høyre/venstre dersom du har en kompatibel styreflate på din laptop.

Bedre håndtering av virtuelle skrivebord.
Bedre håndtering av virtuelle skrivebord. Vis mer

En ny Store

En av de største nyhetene i Windows 11 er oppdaterte Microsoft Store som nå støtter flere apper enn noen gang tidligere. Nå kan utviklere legge til helt vanlige Windows-programmer, og i tillegg kommer støtte for Android-apper (via Amazon) når Windows 11 lanseres i høst.

Den nye appbutikken har allerede fått store apper som TikTok og Zoom, i tillegg er Adobe Cloud og Disney+ på vei, samtidig som det ryktes at også FireFox vil melde sin ankomst.

I Microsoft Store finner du også Messenger, Facebook, Instagram, Lightroom, Netflix, Amazon Prime Video og Spotify, i tillegg til spill som «Among Us», «Minecraft», «Roblox» og «Microsoft Flight Simulator», for å nevne noen.

Støtte og lansering

Etter ikke å ha hevet systemkravene nevneverdig fra Windows 8 til Windows 10, setter Microsoft litt større krav til Windows 11.

I hovedsak er kravene lave med 64 GB lagringsplass, 4 GB minne og en prosessor på 1 GHz, men det er to ting som gjør at flere med Windows 10-PC ikke får oppgradert.

Det ene er kravet til prosessormodell, som ikke kan være mer enn 4–5 år gammel. For eksempel sier kravene at du trenger minst åttende generasjon Intel Core-prosessor for å kunne oppgradere til Windows 11.

Det andre er at PC-en også trenger en TPM sikkerhetsbrikke (Trusted Platform Module) og støtte for Secure Boot. Dette har vært standard i PC-bransjen i flere år nå, men det er en mulighet for at Windows 10-PC-en din ikke har det og at du dermed ikke får oppgradert.

Du kan laste ned appen Tilstandskontroll for PC for å undersøke om datamaskinen din er kompatibel med Windows 11. I skrivende stund er ikke appen tilgjengelig ettersom Microsoft jobber med å oppdatere den.

Windows 11 har også en helt ny innstillinger-app.
Windows 11 har også en helt ny innstillinger-app. Vis mer
Windows 11 har også en helt ny innstillinger-app.
Windows 11 har også en helt ny innstillinger-app. Vis mer

Min stasjonære alt-i-ett-PC, som ikke kan oppgraderes utenom lagringsdisk, er fra 2013 og har dermed for gammel prosessor til å kjøre Windows 11, selv om den kjører Windows 10 glatt. Det er selvsagt kjipt å høre, fordi den enn så lenge ser ut til å ha flere gode år på baken.

Men Microsoft har sagt de vil støtte Windows 10 til 2025, som vil si at hvis alt-i-ett-PC-en holder det gående til den tid, har jeg hatt nytte av den i 12 år, som jo er noen år. Det gjelder også for mange andre hvis PC-er ikke er kompatible med Windows 11.

Hva lansering gjelder, ventes den i høst. Og mer vet vi egentlig ikke, men tør vi tippe på november siden det er den ellevte måneden? Det gjenstår å se.

Foreløpig inntrykk

Windows 11 markerer en stor designoppdatering, som mange vil omfavne og andre vil være skeptiske til. Mye er likt, men for enkelte kan det bli litt tilvenning med ny startmeny og den sentrerte oppgavelinjen.

Her har vi for så vidt gode nyheter: du kan velge å ha startmenyen og appene til venstre dersom du foretrekker det.

Designmessig syns vi Windows 11 er et løft fra Windows 10. De avrundede hjørnene gir operativsystemet et mer moderne uttrykk og selv det er noen gamle detaljer her og der, ser Windows 11 mer gjennomført ut enn forgjengeren.

Husk også at det er en beta vi tester og at mye skal fikses på før lanseringen senere i år.

Foruten det rene og mer stilrene utformingen, er den nye Snap-menyen et av høydepunktene så langt. Vi ser også frem til å teste hvordan Android-apper oppfører seg i Windows og ikke minst hvordan multi-monitor-støtten er forbedret.

Når det gjelder ytelse, kjører W11 minst like godt som W10 på en PC fra høsten 2020 med Intel Core i5-10210U-prosessor og 16 GB minne.

Det gjør oss samtidig litt skeptiske til Windows 11-kravene som etterlater millioner av solide PC-er som mer enn godt nok kan drive OS-et, men har kanskje for gammel prosessor eller ikke har TPM-brikka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer