Søk etter deg selv i gamle aviser

Visste du om nasjonalbibliotekets nettsøk?

TIDLIG KJENDIS: Allerede som 18-åring var Dinsides redaktør i Bergens Arbeiderblad. Foto: Pål Joakim Pollen
TIDLIG KJENDIS: Allerede som 18-åring var Dinsides redaktør i Bergens Arbeiderblad. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Selv om det ikke trykkes like mange som før, er det fortsatt mange som synes det er veldig stas å komme i avisa.

Og kanskje har du vært der opptil flere ganger i dine yngre dager?

Ikke alle har vært like flinke til å klippe ut og ta vare på sine opptredener, men frykt ikke: Nasjonalbiblioteket har digitalisert så godt som alle norske aviser helt siden 1763 – både riksaviser og lokalaviser.

Og mye av innholdet kan du finne på nett. Sånn som denne godbiten fra Bergens Arbeiderblad i 1989 - da Dinsides redaktør Bjørn Eirik Loftås var 18 år:

Faksimile: Bergens Arbeiderblad 5. august 1989
Faksimile: Bergens Arbeiderblad 5. august 1989 Vis mer

Eller da min far var på forsiden i Moss Avis 2. januar 1987 fordi han var den eneste som faktisk hadde søkt brannmesteren om lov til å skyte opp raketter på nyttårsaften - med krutt på tommelen og det hele:

Faksimile: Moss Avis 2. januar 1987.
Faksimile: Moss Avis 2. januar 1987. Vis mer

Artig kan det også være å sjekke prisene fra gamle dager. Her er for eksempel et PC-tilbud fra Nordlands Framtid i 1989:

Søk etter deg selv i gamle aviser

For øvrig tilsvarer 30.000 1989-kroner cirka 58.000 kroner i dag. Pluss moms der, altså.

Slik søker du

Nysgjerrig på hva avisene har skrevet om deg eller andre du kjenner? Da kan du peke nettleseren din til Nasjonalbibliotekets avissøk.

Søk etter deg selv i gamle aviser

Her kan du bruke søkefeltet for å søke etter navnet ditt (eller helt andre ting), og et tips fra oss er at det kan være lurt å skrive det i anførselstegn (" "), slik at du kun får opp treff på det fulle navnet ditt og ikke alle artikler der både for- og etternavnet ditt er nevnt.

I venstre spalte kan du filtrere etter avisnavn, dato og sted.

Mye er låst

Som du ser i vårt skjermbilde over, er det mye som er markert med et øye med strek over seg, og som da ikke er mulig å se i sin fulle prakt.

Det er fordi nasjonalbiblioteket har ulike avtaler med ulike aviser og mediehus, som gjør at ikke alt er tilgjengelig fra hvor som helst.

Alle aviser fra før 1925, eller som ikke finnes lenger, ligger fritt tilgjengelig for alle. For noen aviser gis det tilgang når materialet er over ett år gammelt, mens innhold eldre enn 15 år er tilgjengelig for Amedia-avisene, for eksempel.

Man kan få tilgang til mer ved å oppsøke et bibliotek og søke derfra, og alt innholdet er tilgjengelig i lesesal på Nasjonalbiblioteket.

Du kan lese mer om hvordan dette fungerer, og hvordan du eventuelt kan bestille kopier av gamle aviser på informasjonssidene til Nasjonalbiblioteket.

Visste du forresten at Dagbladet lar deg søke i arkivet helt tilbake til 1869? Det koster ingenting å søke, men for å lese avisene må du være pluss-abonnent:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer