Songr - musikk-piratene går nye veier

Laster ned musikken via lovlige kanaler.

Songr lar brukerne streame og laste ned musikkfiler og musikkvideoer.
Songr lar brukerne streame og laste ned musikkfiler og musikkvideoer. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å vite hva som er lovlig og ikke fullt så lovlig er ikke alltid like enkelt å vite i den moderne nettsfæren. Det som imidlertid er hevet over en hver tvil, er at det er null problem å streame musikk i topp kvalitet via en rekke tjenester på nettet, helt gratis, lovlig og uten at du behøver å registrere deg.

En av de aller største nettsidene som tilbyr slik gratis streaming, heter Grooveshark. Les vår artikkel om tjenesten.

En langt mer kjent streamingtjeneste er YouTube. Her er ikke bare kvaliteten på videoene høynet den siste tiden, også lyden holder nå oftere og oftere en mye høyere standard enn tidligere, og tåler fint sammenligning med MP3-filer som du og jeg fyller lommespillerne våre med.

Google (som eier YouTube) har tidligere uttrykt ønske/mål om å ha alle musikkvideoer som noen gang har sett dagens lys, i sine arkiver.

Samtidig strammes grepet rundt de mange piratnettverkene som ofte baserer seg på bittorrent-teknologien, og både tilbydere og nedlastere risikerer å bli straffeforfulgt.

Med disse overhengende truslene søker piratene nye veier for å unngå problemer, og her kommer streaming-tjenestene inn i bildet. Det er nemlig ikke noe problem å "rippe" både lyd og bilde fra YouTube-videoene, eller fra andre streaming-tjenester for den saks skyld.

Vi har flere ganger omtalt programmer som lar deg lagre YouTube-videoene på harddisken din i et format som passer lommespilleren din, for eksempel Vdownloader. Flere mediespillere, deriblant RealPlayer, har dessuten slik lagringsstøtte innebygd.

Piratene goes legal

Men løsningene blir stadig mer sofistikerte og enkle å bruke. Songr er et godt eksempel på nettopp dette. Det er et lite gratisprogram som lar deg søke etter musikk og musikkvideoer fra ikke mindre enn 10 forskjellige streaming- og søketjenester, YouTube inkludert. Her får du valget mellom å lagre materialet til din egen PC, eller streame direkte gjennom et standard video- og lydprogram.

Hvis ikke man husker navn og artist, kan man til og med søke på utdrag fra teksten.

Grensesnittet kan minne litt om de første utgavene av Napster fra 10 år tilbake.

Bruker lovlige kilder

Et dobbelklikk starter avspilling, et høyreklikk gir deg disse valgene.
Et dobbelklikk starter avspilling, et høyreklikk gir deg disse valgene. Vis mer


Songr benytter seg kun av lovlige søkemotorer og streamingtjenester, og mye av søkene returnerer materiale som plateselskapene har lagt ut til demoformål og lignende. DinSide gjorde en lyntest av programmet, og kan bekrefte at det er skremmende enkelt, og minst like effektivt.

Siden bakgrunnstjenestene i utgangspunktet er lovlige, er det vanskelig å svare bastant ja eller nei på spørsmålet om det er lovlig eller ulovlig å laste ned ved hjelp av Songr. Det er for eksempel lov å ta opp filmer som sendes på TV, eller musikk som spilles på radio, så lenge opptakene skal benyttes til personlig, ikke-kommersiell bruk. Dette ble avgjort av amerikansk høyesterett så tidlig som i 1984, i den såkalte Betamax-saken.

Songr er ikke noe fildelingsprogram, her er det altså snakk om kun nedlasting. Likevel vil mange hevde at brukerne beveger seg i et grenseland mellom hva som er lovlig og ulovlig, ikke minst plateselskapene selv.

Hva mener du? Ta del i debatten under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer