Test av Sonos One

Sonos One: Liten tass med stor lyd

Snart kan du snakke med den også.

ELEGANT OG VELLYDENDE: Sonos One fungerer svært bra, selv uten stemmestyringen. Den har ikke kommet til Norge ennå. Foto: Tore Neset
ELEGANT OG VELLYDENDE: Sonos One fungerer svært bra, selv uten stemmestyringen. Den har ikke kommet til Norge ennå. Foto: Tore Neset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Av og til kan det virke som om lille Norge er langt nede på agendaen til store selskaper som Amazon og Google når de lanserer ny teknologi.

Slik er det i hvert fall med den nye høyttaleren til amerikanske Sonos.

Allerede i september ifjor annonserte Sonos at de ville støtte Amazons stemmestyringssystem Alexa, men da bare gjennom Amazons egen dings Echo Dot. Siden har det vært stille for Norges vedkommende, og det er fortsatt uklart når vi nordmenn får glede av teknologien.

Sonos One har Alexa-teknologien innebygd, og dermed fungerer den på samme måte som Amazons egen Echo-høyttaler.

Sonos også har også valgt å støtte konkurrenten Google Assistant. Men heller ikke dette får vi nordmenn glede av foreløpig.

Selve sjefen på multirom

Da John MacFarlane grunnla bedriften i 2002, hadde Sonos stort sett bare konkurranse fra Squeezebox.

Etterhvert har de fått mange konkurrenter. Dinside har de siste årene testet lignende produkter både fra Sony, Samsung, Denon, Philips, Bose og andre.

Mens det i begynnelsen bare var mulig å spille musikkfiler fra PC eller nettverksdisk, har nå Spotify og andre musikkstrømmere overtatt som hovedkilde.

SPOTIFY: Sonos nølte lenge med å støtte Spotify-appen direkte, og valgte istedet å integrere musikkstrømmere i sin egen app. Nå kan du velge. Foto: Sonos
SPOTIFY: Sonos nølte lenge med å støtte Spotify-appen direkte, og valgte istedet å integrere musikkstrømmere i sin egen app. Nå kan du velge. Foto: Sonos Vis mer

Har blitt mye åpnere

Tidligere var det slik at du måtte gifte deg med et bestemt system med tilhørende app når du valgte trådløse høyttalere som brukte WiFi for å kommunisere og dermed ikke kunne spille av musikk rett fra mobilen via Bluetooth.

Men så kom Spotify Connect, som de aller fleste nå støtter. Her har Sonos lagd sin egen løsning som fungerer på omtrent samme vis: Fra Spotifys egen app kan du velge den eller de Sonos-høyttalerne du vil spille musikken gjennom.

Mye tyder på at Sonos er på vei vekk fra sin egen app, og at de i stedet vil åpne seg både for konkurrenter og tredjeparts-apper.

I så fall kan Sonos endre seg fra å være et lukket system til å bli midtpunktet i en salig blanding av lydprodukter. På en måte har de allerede gjort dette med Connect, boksen som kan kobles til nær sagt hva som helst av lydutstyr.

LITEN: Sonos One er ikke stort større enn en vanlig DAB-bordradio, men den kan mye mer. Foto: Tore Neset
LITEN: Sonos One er ikke stort større enn en vanlig DAB-bordradio, men den kan mye mer. Foto: Tore Neset Vis mer

Kjøkken og soverom

Men det er som oftest alt i ett-løsninger folk er interessert i. Og da skal det gjerne ta lite plass og se pent ut i tillegg.

Sonos One oppfyller absolutt et slikt behov. Den lille dingsen, som er en opfølger til Play: 1, fås i både hvit og svart utgave.

FORGJENGEREN: Sonos Play:1 og Sonos One er svært like. Foto: Sonos
FORGJENGEREN: Sonos Play:1 og Sonos One er svært like. Foto: Sonos Vis mer

Formatet er ypperlig for et nattbord eller en kjøkkenbenk, og det moderne, diskrete utseende må man være ihuga tilhenger av retro-stil for å reagere negativt på.

Ingen Sonos-produkter går på batteri, så du er avhengig av ledning og stikkontakt. Størrelsen på 161,45 x 119,7 x 119,7 mm er håndterlig, og en vekt på 1,85 kg gjør det ikke til allverdens jobb å flytte rundt i huset.

Imponerende godlyd

Da vi testet Play:5 for to år siden, var den store nyheten romkorrigeringssystemet Trueplay. Men først og fremst beviste høyttaleren at Sonos virkelig kan lage virkelig respektabel lyd.

Mens tidligere modeller bar preg av å være nokså likegyldige plastprodukter som låt omtrent som annet utstyr i den billigere enden uten flerroms-teknologi, var Play:5 i nyutgave den første høyttaleren vi har hørt fra Sonos som har ambisjoner om å erstatte et godt stereoanlegg. Vel å merke når du kjøper to av den for til sammen 10.000 kroner.

Sonos One er en lillebror, og den minste i det som nok blir en komplett serie av høyttalere med både stemmestyring og Trueplay.

Lyden kan selvsagt ikke konkurrere med storebroren, men er likevel imponerende god.

Bassen er i overkant fremtredende, selv etter at vi gikk gjennom romkorrigeringsprosedyren med en iPad (finnes bare for iOS). Heldigvis kan den justeres ned manuelt via tonekontrollen i appen.

Behagelig og musikalsk

Ellers kan vi krysse av for alle de egenskapene som oss definerer god lyd: Tydelige stemmer, godt med detaljer i den viktige mellomtonen der mesteparten av musikkinformasjonen ligger og ikke minst en kledelig mangel på skrikende diskant.

One låter behagelig og musikalsk, akkurat slik vi ønsker oss av en høyttaler eller radio. Du blir definitivt ikke sliten i ørene av denne. Ganske høyt kan den spille også. Det holder til en liten fest på kjøkkenet, men i stua må du nok bruke større saker for å få gjestene til å danse.

Også brukervennligheten er prima. Sonos kan fortsatt skilte med det desidert beste flerromssystemet i så måte. Her er det praktisk talt ingen ting å sette opp eller stille inn. Alt er logisk, og du får ingen overraskelser eller frustrasjoner underveis.

BRUK FINGRENE: Mens forløperen Play:1 hadde knapper, har Sonos One berøringspanel på toppen. Foto: Tore Neset
BRUK FINGRENE: Mens forløperen Play:1 hadde knapper, har Sonos One berøringspanel på toppen. Foto: Tore Neset Vis mer

Superenkel å bruke

Appen er oversiktlig og praktisk, med alle husets rom, nettradiostasjoner, lokale musikkilder og strømmere på geledd.

ALLSIDIG: Sonos-høyttalerne kan spille musikk fra mange ulike kilder. Foto: Sonos
ALLSIDIG: Sonos-høyttalerne kan spille musikk fra mange ulike kilder. Foto: Sonos Vis mer

Trykknappene på toppen er erstattet av sensorer, men virker ellers likt. I tillegg har du sju mikrofoner som skal brukes til stemmestyringen. Til Trueplay bruker du mikrofonen i en iPhone, iPad eller iPod touch.

Testresultat

Sonos One

God lyd, enkel å bruke, mange muligheter

For mye å betale om du bare skal ha lyd i ett rom

Play One kan utmerket brukes alene. Du behøver med andre ord ikke å ha et fullblods multiromssystem for å få glede av den.

Men fristelsen til å bygge ut vil nok komme etterhvert. For er det noe Sonos kan, så er det å tilpasse seg nye tilbud på musikk- og lydmarkedet.

Unntaket er musikk i såkalt HD-kvalitet. De som er opptatt av lyd som teoretisk sett er bedre enn CD, har ikke noe å hente hos Sonos.

Kan mye mer enn en DAB-radio

Vi liker også støtten for eldre produkter. Selv har vi antikvert Sonos-utstyr fra tidlig 2.000-tall, og dette spiller utmerket sammen med Play One.

Prisen på rundt 2.000 kan synes drøy for en liten bordhøyttaler. For samme pris får du jo en fullblods DAB-radio med Bluetooth fra luksus-merket Geneva.

Men har du behov for en elegant og enkel løsning for musikk flere steder i huset, er Sonos One et glimrende sted å starte.

Den sagnomsuste stemmestyringen kommer vi tilbake til når den er klar for Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer